Peru je opradené mýtami. Toto sú jeho najzaujímavejšie miesta

2022-10-25 07:30:00 |   |    | 

Dovolenka v Peru je vždy spojená s návštevou pamiatok, ktoré sú opradené množstvom tajomstiev. Stačí spomenúť Machu Picchu, ktoré je priam magnetom pre turistov. Keďže dodnes neodhalilo všetky svoje tajomstvá, všetci majú túžbu nájsť tú svoju pravdu a nasať jedinečnú atmosféru, ktorú ponúka. Okrem tohto starobylého mestečka však nájdete v krajine aj iné magicky pôsobiace atrakcie, ktoré taktiež prinášajú zaujímavé príbehy.



 

 

Pevnosť Kuelap

Jedna z najdôležitejších stavieb Inkov konkuruje svojou veľkoleposťou dokonca aj egyptským starobylým stavbám. Použili na ňu totiž viac kameňov ako pri výstavbe Cheopsovej pyramídy. Nachádza sa na severe krajiny a využívali ju až do 15. storočia. Poslední obyvatelia odtiaľ odišli po kolonizácii Španielmi. Z toho dôvodu sa pokladá za veľmi podstatné svedectvo o tejto časti dejín Peru. Postupne popri pevnosti Kuelap vzniklo malé mestečko, ktorého ruiny môžete obdivovať ešte aj dnes. Domčeky mali kruhový pôdorys a dokopy tam našli až vyše 400 takýchto obydlí. Tunajších obyvateľov volali „ľudia z mrakov“, keďže rovnako ako pri Machu Picchu ide o vyššie postavené mestečko. Boli vraj veľmi inteligentní, venovali sa viacerým vedám a zároveň boli zručnými majstrami. Nachádza sa tam aj vzácne pohrebisko, kam pochovávali múmie predošlých panovníkov. Pre rozvoj regiónu, ale i celej krajiny malo toto miesto veľký význam. Patrilo medzi najprosperujúcejšie oblasti v Peru a tunajší Inkovia sa tešili lepšiemu postaveniu.

 

Chan Chan

Ďalším unikátom je mesto Chan Chan, staré približne 600 rokov. Pôvodní obyvatelia ho kompletne postavili z nepálených tehál a vďaka svojej rozlohe je najväčším tohto druhu na svete. Pozostáva z desiatok domov, ktoré sú uličikami prepojené s hlavným chrámom a s palácmi, ktoré využívala šľachta. Čím bola rodina bohatšia, tým boli ich príbytky viac zdobené. Fasádu zdobili vlysy s rôznymi obrazcami, ktoré často nadväzovali na ich vieru. Chan Chan patrilo medzi najbohatšie mestá v krajine. V čase najväčšieho rozmachu tam žilo až 60 000 ľudí z troch kást. Podľa legendy na počiatku rozdelilo slnko obyvateľov tohto mesta do troch skupín. Z prvej dostali zlaté vajcia a boli zaradení medzi elitu, ktorá vládla. Strieborné získali ženy týchto mužov a bronzové všetci ostatní, ktorí tvorili najnižšiu vrstvu. Medzi obyvateľmi bolo veľa remeselníkov, napríklad zruční tesári a stavbári. V súčasnosti je však toto vzácne miesto ohrozené, pretože v celej oblasti sú dažde častejšie ako v minulosti a kvôli tomu sú už niektoré časti zničené.

 

Caral

Považuje sa za kolísku andskej kultúry. Caral je posvätným mestom, ktoré je viac ako 5000 rokov staré. Toto miesto si nevybrali pre jeho výstavbu náhodou. Nachádza sa uprostred údolia, vďaka čomu tam mali veľmi dobré podmienky pre pestovanie rôznych plodín. Navyše bolo v blízkosti aj more, takže sa tam darilo tiež rybárom. To ich čoskoro dostalo do pozície jedného z najbohatších miest v krajine. Tunajší farmári vymysleli viacero zaujímavých techník, ktoré sa tu používajú až dodnes. Počas archeologických prác sa tam podarilo odhaliť niekoľko stavieb a základov domov, ktoré dnes tvoria obľúbenú turistickú atrakciu. Popri normálnych obydliach sa nachádzajú aj pyramídy.

 

Ollantaytambo

Svojím usporiadaním a polohou trochu pripomína Machu Picchu. Ollantaytambo sa rozprestiera na dvoch masívoch a popri terasovitých záhradách uvidíte pozostatky pôvodných budov, ktoré boli postavené najmä z kameňov. Nachádzajú sa tam domy, sklady, ale aj menší chrám, ktorý bol zasvätený slnku. Nájdete tam viacero odkazov na kultúru Inkov, nádherná je najmä bývalá fontána. V okolí sú viaceré možnosti na turistiku a dokonca aj pár cyklistických chodníkov.

 

Chavín de Huántar

Podľa odhadov vzniklo toto mesto okolo 8. storočia pred Kristom, pričom tunajšia kultúra sa začala rozvíjať podstatne skôr. Z pôvodného mesta už zostali len ruiny, no Chavín de Huántar napriek tomu láka veľké množstvo turistov, ktorí tam chodievajú najmä na denné výlety. Časť vykopávok z tohto miesta odviezli do neďalekého múzea a uvidíte tu napríklad pôvodnú keramiku, ukážku prác s kovmi a informácie o tom, ako kedysi žili tunajší obyvatelia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa