Hlavné mesto Nikaraguy zničil požiar a zemetrasenie. Napriek tomu vstalo z popola

2022-11-18 11:00:00 |   |    | 

Hlavným mestom Nikaraguy je Managua, ktorá leží v nadmorskej výške len 50 metrov nad morom a patrí medzi najteplejšie miesta v Južnej Amerike. Metropolou krajiny sa stala v roku 1857 a počas svojich dejín prekonala nejednu ťažkú skúšku. Túto oblasť postihli hneď dve silné zemetrasenie a ešte k tomu tam vznikol veľký požiar. Managua bola značne zničená a viacero jej častí museli rekonštruovať.



 

Stará katedrála

V centre Managuy sa nachádza Antigua Catedral, teda „stará katedrála“. Aj túto budovu v roku 1972 narušilo zemetrasenie a kvôli tomu sú postupne jednotlivé jej časti podrobované rekonštrukcii. I keď sú steny na niektorých miestach stále popraskané, vyzerá nádherne. Postavená bola v neobarokovom štýle, ale neskôr na nej pribudli aj neoklasické prvky. Keďže sa zatiaľ nepodarilo dokončiť celkovú opravu poškodenej budovy, mesto sa kvôli bezpečnosti rozhodlo nateraz katedrálu zatvoriť. Mnoho ľudí sa však prichádza okolo nej poprechádzať a obzrú si aspoň jej fasádu. Navyše v blízkosti kostola sa nachádzajú ďalšie historické budovy, ktoré sa môžu taktiež pochváliť zaujímavou architektúrou.

 

Nová katedrála

Keďže pôvodný chrám sa nepodarilo sprístupniť verejnosti, kresťania sa rozhodli postaviť nový kostol. Práce na ňom začali v roku 1991 a o dva roky neskôr už sprístupnili Novú katedrálu, ktorá je zasvätená Panne Márii. Hlavným architektom bol Mexičan Ricardo Legorreta. Moderná stavba na prvý pohľad vôbec nevyzerá ako svätostánok. Dokonca kvôli 63 kupolám na jej streche si ju niektorí mýlia s mešitou. V skutočnosti tieto ozdobné časti symbolizujú počet kostolov, ktoré sa v Nikarague nachádzali v čase realizácie tohto projektu. Nová stavba je už lepšie chránená pred zemetraseniami. Do jej hlavných múrov totiž pridali podporné prvky, ktoré by ju mali ochrániť aj pred silnejšími otrasmi.

 

Národný palác kultúry

Jednou z budov na námestí pri starej katedrále je aj Národný palác kultúry. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o histórii a kultúre Nikaraguy, tak ste na tom najlepšom mieste. Nachádza sa tam hneď niekoľko inštitúcií. Pre turistov je najzaujímavejšie národné múzeum, v paláci môžete navštíviť aj skvelú národnú knižnicu a nechýba ani národný archív. Uvidíte tam niekoľko permanentných výstav, kde si môžete pozrieť historické maľby, umelecké kúsky, keramiku a umenie ešte z éry pred objavením Ameriky. V minulosti sa dokonca palác využíval ako budova kongresu. V roku 1978 do neho však vtrhli sandinisti, ktorí zajali kongresmanov a požadovali prepustenie väzňov z ich hnutia. Na túto udalosť odkazuje spomienková tabuľa. V zadnej časti paláca je situovaná vodná fontána, ktorá je v noci osvietená a ponúka pravidelné hudobno-vodné predstavenia.

 

Promenáda pri jazere

Managua sa rozprestiera na brehoch rovnomenného jazera. Keď sa chcú domáci zabaviť, tak prichádzajú práve na túto promenádu. V súčasnosti ju už zmenili na modernú časť mesta, kde sa stretávajú nielen turisti, ale aj mladí domáci obyvatelia. Inštalovali tam viacero farebných a svetelných atrakcií, ktoré vytvorili miestni umelci. Taktiež sa tu nachádzajú reštaurácie a bary. Užijete si chutné jedlo, ale aj dobrú zábavu. Pre malých návštevníkov je tu vláčik, ktorým sa odveziete popri najkrajších miestach.

 

Sopka Masaya

Na turistov tu čaká aj jedna zaujímavá možnosť. Len niečo vyše 20 kilometrov od Managuy sa nachádza národný park so stále aktívnou sopkou Masaya. Dostanete sa tam až na vyhliadky, z ktorých sa môžete pozrieť priamo do vulkánu, kde uvidíte lávu. Je to veľmi intenzívny zážitok, na ktorý nezabudnete. Prejdite sa aj tunajšou krásnou prírodou a naplánujte si zastávku v blízkych dedinkách s domčekmi so zaujímavou architektúrou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa