Hlavným mestom Hondurasu je Tegucigalpa, preslávila ju najmä koloniálna architektúra

2023-03-27 12:00:00 |   |    | 

Základy Tegucigalpy položili v 16. storočí v nádhernom prostredí údolia, ktoré je obklopené horami. Medzi turistami sa však nepreslávila len vďaka skvelým možnostiam na turistiku, ale aj španielskou koloniálnou architektúrou. V centre uvidíte najlepšie zachované budovy v tomto stavebnom štýle.



 

Socha Krista

Podobne ako brazílske Rio de Janeiro, aj Tegucigalpa sa preslávila obrovskou sochou Ježiša Krista nad mestom. Postavená je na kopci El Picacho, ktorý dosahuje výšku 1310 m n. m. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala rozhľadňa, lenže tá začala časom chátrať, a tak ju chceli nahradiť niečím výnimočným, čo by prilákalo aj turistov. Nakoniec sa rozhodli pre 20 metrov vysokú sochu Spasiteľa, ktorú vidieť z viacerých častí mesta. Jej výstavba trvala sedem mesiacov. Kuriozitou je, že pri výstupe na tento kopec budete prechádzať popri bilboarde, na ktorom je stará reklama na známy nealko nápoj. Z toho dôvodu domáci obyvatelia sochu prezývajú aj „Cocacolový Ježiš“.

 

Bazilika národnej patrónky

Panna Mária Suyapská je patrónkou Hondurasu a spája sa s ňou krásna legenda. V 18. storočí sa údajne dvaja roľníci vybrali na vzdialené pole, ale pri práci sa zdržali veľmi dlho. Domov sa vracali po tme a keď už nevideli na cestu, tak sa rozhodli prespať pod holým nebom. Keď si jeden z nich ľahol na zem, pod hlavou ho tlačil nejaký tvrdý predmet. Vzal ho a odhodil ďaleko od seba. Potom sa znova uložil k spánku, ale neznáma drevená vec bola zrazu späť. Tentoraz ju dal do tašky a vzal ju domov. Daroval ju svojej mame, ktorá sošku opravila a odhalila v nej podobizeň Panny Márie Suyapskej. Doma jej pripravila malý oltárik, ku ktorému sa chodievali modliť pútnici. Časom sa jej pripisovali zázračné schopnosti, preto jej jeden z vyliečených vojakov nechal postaviť kaplnku, do ktorej umiestnili sošku ich patrónky. Z tejto malej svätyne sa nakoniec neskôr stala bazilika, ktorá sa nachádza v centre Tegucigalpy.

 

Námestie Morazán

Jedným z najkrajších námestí v Tegucigalpe je Morazán. Práve tam uvidíte najviac pôvodne zachovaných budov, na ktorých je vidno španielsky koloniálny štýl. Ďalšou perlou je spomínaná katedrála a taktiež pár múzeí ako napríklad národná galéria alebo historické múzeum. Námestie sa vyznačuje aj tým, že je na ňom veľa zelene. Často sa preto označuje aj ako park a konajú sa v ňom viaceré mestské akcie. Na tomto mieste nájdete aj najviac podnikov, v ktorých si môžete pochutnať najmä na lokálnych pochúťkach. Ústredným bodom námestia je socha bývalého prezidenta Morazána, podľa ktorého nesie svoje pomenovanie.

 

Národný park La Tigra

Okolie hlavného mesta je cenené najmä kvôli nádhernej prírode. Jedným z najobľúbenejších miest je Národný park La Tigra. Nachádza sa najbližšie ku Tegucigalpe a najmä ponúka široké spektrum aktivít pre vášnivých turistov, rodiny s deťmi i ľudí bez turistických skúseností. Stačí si vybrať, ktorou trasou sa chcete prejsť. Môžete vyjsť na tunajší vrch, pozrieť sa k vodopádom alebo len obdivujte divokú prírodu. Súčasťou parku sú aj menšie dedinky, kde žijú najmä farmári, ktorí sa preslávili fantastickou kvalitou svojich produktov. Vďačia tomu aj tunajšej čistej prírode a skvelej pôde.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa