Atacama je najstaršou púšťou sveta, miestami pripomína mesačnú krajinu

2023-03-24 12:00:00 |   |    | 

Na svete máme veľa púští, Atacama je však skutočne výnimočná. Je totiž najsuchšou nepolárnou púšťou na svete. Rozprestiera sa na obrovskej ploche, keďže sa tiahne tisíc kilometrov popri pobreží Pacifiku a na niektorých miestach zachádza až 100 kilometrov do vnútrozemia. Ide tak o magické miesto, ktoré v tomto ohľade nemá konkurenciu.



 

Mesačná krajina

Celá oblasť je známa aj tým, že tam ročne padne len minimum zrážok. Kvôli tomu púštne časti striedajú lokality, ktoré vyzerajú ako mesačná krajina. Pôda je tam veľmi suchá a popraskaná, takže je to veľmi nehostinné prostredie. Napriek tomu nájdete v Atacame aj niekoľko osídlených miest. Tie síce nie sú rozlohou veľké, ale turisti ich často využívajú ako základňu pre svoje výlety.

Milým prekvapením je, že sa počas dovolenky v tejto oblasti môžete vykúpať na netradičných miestach. Nejde pritom iba o pobrežie, ale aj priamo na púšti pri oázach sa nachádza niekoľko termálnych prameňov, ktoré turisti využívajú na osvieženie sa počas potuliek touto jedinečnou prírodou.

 

Najstaršia na svete

Atacama sa môže popýšiť aj ďalším prvenstvom. Podľa odborníkov je totiž aj najstaršou púšťou na svete. Vďaka tomu je magnetom pre vedcov. Nachádza sa tam známe observatórium, prichádzajú tam botanici a veľa informácií poskytuje aj historikom. Nájdete tam geologicky zaujímavé miesta a vďaka jedinečným podmienkam púšť využívajú na rôzne testovania.

Určitá časť jej územia patrí dokonca NASA, ktorá tam testuje zariadenia, sú určené na misiu na Mars. Majú tam totiž veľmi podobné podmienky tým, ktoré ich čakajú vo vesmíre. Počas leta sú často obrovské teplotné výkyvy, keď je na púšti počas dňa takmer 50 stupňov, ale podvečer sa už veľmi ochladí a niekedy teplota klesá až k nule. No počas zvyšku roka je tu podstatne miernejšie počasie, ktoré ovplyvňuje kombinácia oceánu a blízkych Ánd.

 

San Pedro

Najznámejším mestom tejto oblasti je San Pedro. Rozlohou nie je veľké, žije tam len 4000 obyvateľov. Charakteristické sú pre neho domčeky z červených tehál, ktoré dokonale zapadajú do okolia. Nájdete tam tiež menšie múzeum. Napriek malej rozlohe je mestečko veľmi obľúbené, pretože v jeho blízkosti sa nachádza hneď niekoľko turistických magnetov ako gejzíry, mestá duchov alebo lagúna.

Ak máte chuť na adrenalínovejšie zážitky, vyberte sa spolu so sprievodcami na skúmanie púšte alebo si choďte zasurfovať. Zo San Pedra sa ľahko dostanete do púštnych lokalít, odkiaľ sa perfektne pozorujú hviezdy. Keďže sú ďaleko vzdialené od osídlených oblastí, je tam úplná tma. Vďaka tomu nádherne vynikne nočná obloha, na ktorej nádherne uvidíte súhvezdia. Najvhodnejšie mesiace na pozorovanie hviezd sú júl a august.

 

Lagúna Chaxa

Jedným z najnavštevovanejších miest je lagúna Chaxa. Ľudia si ju obľúbili kvôli tomu, že tam žije veľká populácia plameniakov. Pravidelne si odtiaľ odnášajú krásne zážitky a fotografie, keď si tieto vtáky fotia v obklopení úžasnej scenérie. Lagúna je súčasťou národného parku.

Oblasť je chránená aj kvôli tomu, že tam žije viacero vzácnych živočíchov. Okrem plameniakov sú to tiež špeciálne druhy líšok a púm, ktoré žijú iba v tejto lokalite. Najjednoduchší spôsob, ako ich uvidieť, je zúčastniť sa organizovaného výletu, počas ktorého sa spolu so sprievodcami dostanete priamo k lagúne a pozriete si tiež časť parku.

 

Gejzíry Tatio

El Tatio je vulkanická oblasť, v ktorej sa nachádzajú aj termálne pramene. Tie na niektorých miestach vytvárajú gejzíry, ktoré sú ďalšou populárnou atrakciou. Sú najvyššie umiestnenými gejzírmi na svete. Už z diaľky vás upútajú tým, že nad nimi stúpa para z horúcej vody. Väčšinou vystrekujú v skorých ranných hodinách, tieto časy sa však môžu v závislosti od ročného obdobia meniť, preto je vždy dobré najprv sa poradiť s domácimi a až potom si určiť čas, kedy vyrazíte na výlet.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa