Bahamy, Jamajka aj Kajmany: Vyskúšali sme plavbu po Karibiku

2023-05-02 08:30:00 |   |    | 

Vyberte sa spolu s nami na výlet po karibských ostrovoch. Spravte si leto, kedykoľvek sa vám zapáči. Oblečte si ľahučké oblečenie či plavky, zažite ranné vyloďovania v pozemských rajoch a užite si bohatý program a jedinečnú večernú zábavu na lodi. Na plavbu výletnou loďou Karibikom len tak nezabudnete.



 

Prestupná stanica Miami

Čakanie na výletnú loď Regal Princess sme strávili v druhom najväčšom meste Floridy – Miami. Často sa zamieňa s hlavným, rovnako ako v prípade Austrálie (Canberra verzus Sydney), v tomto prípade je ním menej známe Tallahassee.

Miami v skratke možno popísať ako mesto bažín, pláží a mrakodrapov. Deň-dva sa tu dajú stráviť prechádzkami po promenáde Ocean Drive. Užijete si tunajšiu dennú i večernú atmosféru, doprajete nejaký dobrý rumík alebo drink a zastavíte sa pri dome slávneho módneho návrhára Gianniho Versaceho, kde v roku 1997 prišiel o život za dodnes nie úplne objasnených okolností. Keď počasie dopraje, zabehajte si ráno na South Beach a potom sa hoďte do morských vĺn. Možno tu stretnete aj nejakú celebritu.

No a keď už budete uchodení, prevezte sa v člnoch po mokradiach Everglades. Čakajú tu na vás krokodíly, ktoré majú podľa rozprávania miestneho sprievodcu vytrhané zuby, aby neublížili turistom. Veľmi obľúbenou aktivitou pre cudzincov i miestnych je v Miami nakupovanie. Hodinu pred záverečnou to býva celkom šialenstvo. Pokiaľ máte dobré oči, široké lakte a hlbokú peňaženku, navštívte Dolphin Mall, Marshalls či Bayside Marketplace. No a potom hor sa s ešte plnšími kuframi na týždňovú výletnú plavbu do Karibiku.

 

Ako vyzerá také nalodenie na výletnú loď?

Výletná loď Regal Princess sa až nápadne podobala MSC Divina, na ktorej sme sa plavili naposledy pred pandémiou COVID-19. Celé radenie zariadení pre hostí bolo takmer úplne rovnaké. Bazény, reštauráciu, kaviarne, divadlo, diskotéku aj fitnesscentrum máte na rovnakých poschodiach a stranách. Pravdepodobne zámerne. Ľudia si na to za roky zvyknú a potom sa na výletných lodiach vedia lepšie orientovať.

To sa však nedá povedať o technológiách, kde nemožno stavať na zaužívanom. Tie nemilosrdne napredujú míľovými krokmi a voľky-nevoľky sa musíte prispôsobovať novým veciam. Za štyri roky sa toto výrazne zmenilo aj na výletnej lodi. Chvíľu síce trvalo, kým sa s tým človek oboznámil, ale v konečnom dôsledku to malo veci uľahčiť. Už ste sa viac  nemuseli báť, že niekde stratíte kartu od kajuty alebo si pri vylodení zabudnete na izbe pas. Keďže loď mala vlastnú aplikáciu, cez ktorú všetko kontrolovala, postačil vám jednoduchý medailón s čipom. Zavesili ste si ho na krk a mali ho so sebou nonstop. Pri jeho načítaní zobrazilo vašu fotku a všetky potrebné údaje. Dali sa ním otvoriť dvere, nakupovať naň, piť, jesť a mnoho iného...

Nalodili sme sa doobeda, mali sme čas zabývať sa na lodi i znovu raz objaviť čaro celého poschodia s jedlom. Slávnostný moment odplávania nastal popoludní. Scenériu vzďaľujúceho sa Miami tento rok zastieral veľký mrak, ktorý sa na nás hnal s prísľubom dažďa. My sme sa mu však pomerne úspešne vzďaľovali a smerovali v ústrety slnkom zaliatym ostrovom a plážam.

 

Aktivity a možnosti na výletnej lodi

Aj keby ste sa rozhodli na tejto výletnej plavbe neabsolvovať žiadny výlet a zotrvávať celý čas na palube, máte tu čo robiť. Viete sa vyžiť športovo, kultúrne, duchovne. Môžete využiť cvičenia v posilňovni, bežecký okruh, ihrisko, bazény, vírivky a wellness, ale aj rôzne vzdelávacie programy či lekcie tanca. Vyblázniť sa na diskotéke dá cez deň i v noci. Večer môžete zájsť do divadla na unikátne predstavenia, spevácke čísla alebo si za teplej hviezdnatej noci pozrieť film vonku na obrovskom plátne, zabalení v deke…

Skrátka, najväčším problémom je tu pre aktívnych ľudí čas. Všetko stíhať a užiť si naplno to, čo ponúka samotná Regal Princess i čarovné prístavy, je náročné. Dni na výletnej lodi by mohli mať aj 30 hodín, inak riskujete deficit spánku.

 

Jeden zo 700 ostrovčekov Bahám patriaci výletnej lodi

Na Bahamy sa často plaví do hlavného mesta Nassau, v skutočnosti je tu však mnoho iných miest, ktoré môžete zažiť. Veď Bahamy sú tvorené až 700 ostrovčekmi! Naša výletná loď tu mala odkúpený jeden svoj súkromný s názvom Princess Cays, kde panoval pokoj a bol to raj na zemi, ktorý patril na jeden deň len nám.

Okrem slnenia, kúpania, vychutnávania letných drinkov a grilovaných špecialít z lode ste si tu mohli zahrať plážový volejbal, poobjavovať tajomstvá podmorského sveta pri šnorchlovaní, prípadne sa prebehnúť z jednej strany ostrova na druhú. Bolo čo veru robiť aj celý deň, hoci ostrov nepatrí medzi veľké.

Na šírku jeho sprístupnená časť nemala viac než 3-4 kilometre, čo sme mali možnosť otestovať obedným behom. Mäkkučký pieskový podklad s palmami na jednej strane ostrova vystriedal borovicový lesík na druhej strane od prístaviska. No zhruba po 500 metroch v lesíku to bolo treba otočiť. Psychické nátlaky pavúkov a ich gigantické pavučiny na každom druhom kroku nie sú pre každého. Pod nohami sa tiež motal drobný jašter a nad hlavou škriekal rôznorodý mix vtáctva. Pestré, no azda až príliš.

 

Grand Turks and Caicos s prekrásnymi plážami a divokými koňmi

Grand Turks and Caicos – to je vôňa rumu a rumových koláčikov, sila slnka, ktoré vás bez milosti spečie, a najmä divoké kone, ktoré však nie je jednouché uvidieť. Namiesto nich tu často stretnete ich bratrancov z druhého kolena – somáriky a okrem nich samozrejme túlavé psy.

Súostrovie opäť tvorí niekoľko ostrovčekov a dve hlavné skupiny sa delia ešte na 30 ďalších. Tento ostrov, na ktorom časy kolonizácie Veľkej Británie stále pokračujú, je už o niečo väčší. V obednej horúčave ho asi celý neobehnete, no aj po kúsku budete musieť v tom teple žobroniť o vodu u domácich.

Míňate pestrofarebné drevené i murované domčeky, miestny kostolík, maják a zakončiť vaše bežecké dobrodružstvo môžete v čarovnej skalnatej zátoke pri západe slnka. A späť na loď vchádzať až za tmy.

 

Jamajka, ktorá sa pred turistami trošku pretvaruje

Tento ostrov si väčšina spája s reggae, Bobom Marleym a marihuanou. Lode často kotvievajú v Ocho Rios, plnom zelene a divokej prírody. Regal Princess však tento rok zvolila staré prístavné mestečko Falmouth, ktoré v 19. a 20. storočí prekvitalo vďaka produkcii cukru.

Mali sme dostatok času sa tu poobzerať. Námestíčko s parkom a obchodmi boli pekné, avšak veľmi striktne oddelené plotom. Tí, ktorým sa zaň napriek tomu podarilo dostať, spoznali pravý život domácich v chatrčiach, s cenami o polovicu nižšími a kriminalitou o polovicu vyššou.

Miestny šofér nás najskôr vzal do kostola a na cintorín a následne po štvrtiach chudobnejších i bohatých vilových. Pre porovnanie. No a ako by to bolo, aby nás nevzal do miestneho baru i predajne rumu? Priviezť svojim kamarátom pár desiatok zákazníkov.

Ako miesto oddychu sme zvolili Silver Sands Beach. No a keď sme už na Jamajke, koho by nelákalo autentické vyskúšanie tamojších produktov s ich účinkami na vlastnej koži? Bolo treba nájsť niekoho ochotného, kto nám prinesie nejakú formu zeleného dymu a potom skryté miesto v úzadí pláže.

Miestni sa kvôli zákonu trochu obávajú otvorene predávať turistom marihuanu alebo pravé koláčiky z nej. A keď už sa k tomu dostanete, rozhodne to nebýva také silné. Radšej vám odporučia, aby ste si dali ešte niečo na bare.

 

Kajmany len pre vyvolených?

Prvú návštevu Kajmanských ostrovov si spájame s korytnačou farmou. Nielen takou obyčajnou, ale dalo by sa povedať, že trochu morbídnou. Korytnačky sa tam totiž dali pohladkať i ochutnať. V polievke, na čo mnohí nemajú žalúdok. Turistov na tomto ostrove tiež lákajú do miestneho „Pekla" s čiernymi skalami a rumom, odkiaľ domov môžete poslať pohľadnicu.

Tento rok padla voľba na spoznanie väčšej časti ostrova prostredníctvom vlastných nôh. Deň predtým sme si vytipovali tie úplne najsnobskejšie rezorty s plážami a v nasledujúce doobedie „vzali nohy na plecia” a hor sa od prístavu smerom na sever.

Niekde na 6. až 7. kilometri sme mali vyhliadnuté nádherné miestečká. Samotná pláž v podstate tvorila jeden veľký súvislý celok. Vstup na ňu bol zhruba každých 500 metrov a čím ďalej, tým honosnejšie hotely a vilky sa na nej objavovali.

Luxus všade naokolo, no samotná pritom bola počas našej návštevy pláž opustená. Zatiaľ. Cesta sem trvala sedem kilometrov, a tak sme sa s nadšením vrhli do osviežujúcich vĺn, o chvíľu sa však zjavila zamestnankyňa luxusného hotela s upozornením, že pre plebs je len zem.

Kajmany boli poslednou zastávkou výletnej lode. Ešte nás čakal jeden deň na palube počas plavby späť do Miami, no a potom ešte vyše týždňa v Mexiku. No o tom už v ďalšej reportáži.

 

Autor: © Zoznam/Monika Kusendová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa