Mexické mesto Uxmal – vzácne stavby, ktoré odhaľujú tajomstvá mayskej kultúry

2023-06-04 09:00:00 |   |    | 

Uxmal je jedno z najznámejších archeologických miest v Mexiku. Podľa historických odhadov bola táto oblasť obývaná už v 6. storočí pred Kristom. Z veľkolepého sídla mayskej kultúry sa už podarilo uchovať len malý zlomok pôvodných budov, napriek tomu v návštevníkoch tieto ruiny aj dnes vyvolávajú silné emócie a ponúkajú zaujímavý pohľad na dávne dejiny.



 

Žilo tam niekoľko tisíc obyvateľov

Oblasť Uxmal bola pôvodne rozsiahlym mestom, ktoré sa rozprestieralo na obrovskej ploche. V čase najväčšieho rozmachu tam podľa odhadov historikov žilo až 25 000 obyvateľov. Preto bolo nutné stavať tu stále nové budovy, ktoré využívali nielen na bývanie, ale aj pri každodennej práci alebo starostlivosti o vyššie postavených členov mesta. S ich výstavbou sa spájala zaujímavá technika. Architekti sa totiž riadili podľa presných astronomických pravidiel. V centre celého mesta bola pyramída, ktorá slúžila ako hlavné miesto obradov. Od nej potom vychádzali ďalšie budovy podľa tejto presnej schémy. Viaceré z nich mali navyše na fasáde zaujímavé zdobenie, prostredníctvom ktorého vzdávali úctu svojmu božstvu, najmä Chaacaovi - bohu dažďa.

 

Prestavovali ho na päťkrát

Označenie Uxmal vzniklo z pôvodného pomenovania Oxmal. Toto slovíčko v preklade znamená „na trikrát postavaný“, čo akoby predznamenalo osud celého mesta. No v skutočnosti ani tri postupné prestavby nestačili na to, aby Oxmal nadobudol svoju konečnú podobu. Nakoniec ho totiž upravovali až päťkrát. Postupne menili rozmiestnenie niektorých strategických budov a taktiež priľahlé ulice. Vďaka tomu sa postupne dopracovali k dômyselnému systému, ktorý bol nielen výhodný pre každodenné povinnosti, ale spĺňal aj pravidlá Mayov, ktorí sa snažili riadiť spomínaným astronomickým rozložením.

 

Takmer sto metrov dlhá mozaika

Viaceré budovy v Uxmale sa vyznačujú zaujímavou výzdobou, jedna z nich je však skutočným unikátom. V paláci Govenor sa nachádza viac ako sto metrov dlhá mozaika, najväčšie dielo tohto druhu z obdobia pred objavením Ameriky. Mayovia si prostredníctvom nej chceli uctiť boha dažďa. Nachádza sa na nej až 103 masiek, ktoré symbolizujú spojenie s vierou v toto božstvo. Mozaiku sa podarilo uchovať napriek tomu, že mesto bolo dlhý čas opustené. Poslední obyvatelia tam žili do začiatku 13. storočia, potom už zostali iba v okrajových častiach. Uxmal začal postupne chátrať a opätovne ho objavili až v 19. storočí. Neskôr sa mexická vláda pustila do jeho obnovy. Pri skúmaní a reštaurovaní jednotlivých budov vo výraznej miere pomohli dánski historici a archeológovia. Tých prekvapilo viacero vynálezov, ktoré používali Mayovia. Napríklad už v tom čase mali veľmi dômyselný hydraulický systém na prenos vody do celej oblasti, ba dokonca aj na kopec. To im veľmi uľahčovalo každodennú prácu.

 

Hlavnou dominantou je pyramída

Aj v mayskej kultúre mali významné postavenie pyramídy, preto sa jedna z nich nachádza takmer v presnom strede Uxmalu. Nazývajú ju tiež Pyramída čarodejníka alebo hlavného mága, na výšku meria vyše 30 metrov a jej schodisko je postavené tak, aby naň dopadalo slnko počas letného slnovratu. Schody sú však už v súčasnosti nedostupné pre verejnosť, pretože nie sú v dobrom stave. V okolí pyramídy sa nachádzajú ďalšie menšie chrámy, čo malo ešte viac posilňovať energie tohto miesta.

 

Aké budovy uvidíte v Uxmale?

Druhou najvýznamnejšou budovou na tomto mieste je palác, využívaný na bývanie pre najvyššie postavených členov kmeňa. Časť jeho priestoru bola vyhradená pre skladovanie úrody, ktorú potom rozdávali najchudobnejším ľuďom. Podarilo sa tiež uchovať niekoľko menších budov a chrám. Ďalšou dominantou je multifunkčná stavba, ktorá pozostáva zo 74 miestností. Využívala sa ako škola, univerzita, vojenská centrála a sídlili v nej aj liečitelia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa