Západ Kanady nie je len olympijský Vancouver

2011-10-11 10:45:00 |   |    | 

Zimné olympijské hry v Kanade ponúkli okrem výkonov športovcov i krásnu prírodu kanadského západného pobrežia. „Okolie Vancouveru a Whistleru je určite pekné, ale výkladnou skriňou kanadskej prírody sú tiež Skalnaté hory a niekoľko národných parkov, ktoré v nich ležia,“ vravia tí, ktorí severoamerický kontinent poznajú.



„V horskej divočine i niekoľko dní nestretnete človeka. Zato o veľké šelmy, vrátane medveďov grizly, tu rozhodne nie je núdza!“

Ono však nie je divu. Kanada je síce druhou najväčšou krajinou sveta, ale obyvateľov je len šesťkrát viac než v Slovenskej republike. Väčšina z nich navyše žije pri hraniciach s USA a vo väčších mestách na východe. I Vancouver leží „na dostrel“ od Spojených štátov, a tak sa tu mieša americká kultúra s tradičnou kultúrou pôvodných indiánov a prisťahovalcov z celého sveta.

 

Vancouver a najlepšie lyžiarske stredisko sveta – vitajte vo Whistleri!

„Za všetko, myslím, hovoria názvy jednotlivých štvrtí – Malé Taliansko, Malá India, Japantown – a mohol by som pokračovať ďalej,“ vraví jeden z miestnych. „Každá štvrť si drží svoje čaro a trochu nadnesene vlastne môžete počas jedného dňa spoznať celý svet,“ usmieva sa.

Veľká časť športov mala svoje olympijské stanovisko v (na kanadské pomery) neďalekom Whistleri. O medaily tu bojovali napríklad lyžiari. „Veď práve Whistler je podľa rešpektovaného časopisu Sky Magazine najlepším strediskom pre lyžovanie v Severnej Amerike, tak kde inde by sa mali súťaže v alpskom lyžovaní konať,“ krčí ramenami lyžiarsky inštruktor. Pokiaľ sa ale chystáte spoznať tú „ozajstnú“ kanadskú divočinu, tak sa musíte vydať na východ – smerom k mohutnému pásu Skalnatých hôr.

 

Kanadské Rockies – domov medveďa grizlyho

Tie sa tiahnu v úctyhodnej dĺžke 4 800 kilometrov, nielen naprieč územím Kanady, ale i Spojenými štátmi. Horské hrebene, z ktorých vrcholkov nikdy nezmizne vrstva ľadu a snehu, hlboké lesy, vodopády, divoké rieky, vysokohorské priesmyky a hlavne veľké šelmy – to sú tie hlavné dôvody, prečo do miestnych národných parkov prichádza každý rok niekoľko miliónov turistov. „Najviac ich príde v júli. Vtedy teplota vystúpi k príjemným dvadsiatim stupňom,“ vysvetľuje strážca v národnom parku Banff, do ktorého každý rok nájdu cestu zhruba 3 milióny turistov.

„Ale určite tu turista o turistu nezakopáva,“ smeje sa. „Máme 6 500 kilometrov štvorcových a sme najväčší park v Kanade, preľudnenosť naozaj nehrozí!“ Národný park Banff je jedno z mála miest, kde sú záujmy zvierat nadradené nad prianím človeka. Príroda tu má ešte stále navrch. A je to tak dobre. „Bohvie, či by tu dnes žilo zhruba 60 medveďov grizly, keby tu neplatili pre turistov prísne pravidlá,“ špekuluje. Najvyššie vrcholky sú tu po celý rok pokryté snehovou čapicou – v kontraste s tým sú tu však vraj i horúce minerálne pramene.

 

Až na vrchol vnútrajškom hory!

Podobnými lákadlami, aké sú v národnom parku Banff, sa môže pochváliť i menší a mladší národný park Yoho, ktorý leží zhruba dve hodiny jazdy autom od Calgary. Názov parku v jazyku pôvodných obyvateľov znamená „bázeň“ alebo „úcta“, čo sú presne tie pocity, ktoré človek cíti, keď zbadá veľkolepú panorámu, v ktorej 28 vrcholov presahuje výšku 3 000 metrov nad morom. „V rušňovodičoch tiež dlho vyvolával úctu i takzvaný Big Hill v Priesmyku kopúceho koňa,“ dočítate sa na informačných tabuliach.

Jedna časť transkanadskej železnice, ktorá na konci 19. storočia spojila západné pobrežie s východným, totiž viedla územím NP Yoho a zdolávala stúpanie 4,5 percent. Išlo o najprudší kopec, do akého kedy vlaky na severoamerickom kontinente jazdili. „Tomu tiež zodpovedali materiálne straty. Lokomotívy v kopci často nezvládli nápor a uvarili sa,“ vysvetľuje nadšenec kanadskej železnice. Riešenie prišlo v roku 1909 – namiesto do prudkého kopca začali vlaky stúpať do najvyššieho bodu transkanadskej železnice vo výške 1 800 metrov nad morom vnútrajškom hory. A stúpanie kleslo na únosnú hranicu 2,2 percent.

I dnes vzbudzuje dvojica špirálovitých tunelov v tvare osmičky v celkovej dĺžke šesť kilometrov rešpekt. Vlak vojde do ústia prvého a vo chvíli, kedy lokomotívy v rovnakom mieste, ale o niekoľko desiatok metrov vyššie vyjdú, pod nimi často miznú vo vnútri tunela posledné vagóny. Dodnes je jazda vnútrajškom zážitok nielen pre turistov, ale i samotných rušňovodičov.

 

Mt. Robson – najvyššia horolezecká méta

Skalnaté hory, ktorým Kanaďania „domácky“ hovoria Rockies, samozrejme lákajú i vyznávačov horolezectva z celého sveta. Jednou z hôr, ktorej zdolanie sa medzi horolezcami považuje za vrchol horolezeckého umenia, je Mt. Robson v rovnomennom národnom parku. „Hora síce nedosahuje výšku ani 4 000 metrov, ale terén je natoľko zradný a ťažký, že sa na vrchol dostane len približne každá desiata výprava, pričom zostávajúcich deväť výprav končí hlboko pod cieľovou métou.“

Do Kanady a jej prírody sa síce možno vydať i na vlastnú päsť, ale väčšina odborníkov to neodporúča. Lepšie je vyraziť v organizovanej skupine s niektorou z cestovných kancelárií. Pridelený sprievodca pozná miestne pomery, i prípadné problémy, ktoré by sa mohli objaviť a je pevným bodom, na ktorý sa môžete kedykoľvek obrátiť.

 

Tipy na zájazd do Kanady a okolia:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kanada:

 

  • Národné parky západnej Kanady: Program vás zavedie do Vancouveru a ďalej do prekrásnych oblastí Skalnatých hôr s impozantnou prírodou, jazerami a horskými scenériami.
  • Cez Západnú Kanadu loďou a po pevnine: Atraktívny program zahŕňa návštevu národných parkov Skalnatých hôr a podmanivých oblastí ostrova Vancouver s divokým pobrežím Pacifiku.
  • To najlepšie z Kanady: Prierez kanadskou civilizáciou zahŕňa návštevu miest s odkazom francúzskej kolonizácie a putovania za prírodnými zázrakmi Skalnatých hôr.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa