V Katare rastú umelé ostrovy i mrakodrap v tvare kaktusu

2011-09-29 10:00:00 |   |    | 

V Dohe, hlavnom meste orientálneho Kataru, sú ulice široké a čisté, lemované luxusnými hotelmi a modernými mrakodrapmi. Teploty tu dosahujú takmer 40 stupňov, boháči tú bývajú okrem iných miest i na špeciálnom umelom ostrove a benzín tu stojí úplne smiešnu čiastku. Dalo by sa povedať, že je to „hotový raj na Zemi“. Turistov tu však mnoho nestretnete a možno i preto sa tunajší kraj stáva zaujímavou destináciou pre náročnejších cestovateľov.



Katar sa radí k najbohatším krajinám sveta. Môžu za to predovšetkým bohaté zásoby ropy a zemného plynu. Preto má táto krajina Perzského zálivu jeden z najvyšších hrubých domácich produktov na hlavu. Pohybuje sa okolo 100 tisíc dolárov. Väčšina turistov mieri do Dohy, hlavného mesta, ktoré je ručičkou ukazujúcou vyspelosť krajiny, a nájdete v ňom rad luxusných hotelov a pláží.

 

V obchode na ľade

Na prvý pohľad vyzerá život v Dohe ideálny. Všade samý prepych, aleje mrakodrapov, osemprúdové diaľnice, čisté okolie a benzín za bagateľ. Pozdĺž pláže vyrastajú päťhviezdičkové hotely, more v hmlovom opare splýva za horizontom s blankytne modrou oblohou a stĺporadie paliem na mestskej kolonáde dotvára obrázok perfekcionalistickej krajiny.

To všetko by sa ale neobišlo i bez „odvrátenej stránky“. Pri pobyte  je potrebná určitá opatrnosť. Ak napríklad pôjdete po meste autom a vyhodíte odpadok, strážnik vám môže pokojne udeliť pokutu až 1 000 eur. Ak priveziete do krajiny akýkoľvek alkohol, je takisto dosť pravdepodobné, že vám ho na letisku zabavia. Dovoz akýchkoľvek liehovín je zakázaný. V meste zase napríklad stretnete veľké skupiny biedne platených robotníkov v otrhanom pracovnom oblečení. Tvoria pomerne silný kontrast s pompéznymi a prepychovými veľkostavbami, na ktorých pracujú. 

Taktiež by ste si mali dávať pozor, koho oslovujete. Aj keď Katar nepatrí k najortodoxnejším moslimským štátom, platia tu určité pravidlá. Keď napríklad uvidíte na ceste zahalenú ženu a ste muž, radšej sa jej na nič nepýtajte, uviedli by ste ju zbytočne do rozpakov, pretože viera jej komunikáciu s cudzím mužom zakazuje.

 

Perfektné služby a luxus v nákupných galériách

Na čom si Doha zakladá, sú predovšetkým perfektné služby. Nestane sa, že by jediný kút v krajine nebol vybavený klimatizáciou. Rovnako nakupovanie patrí k popredným pôžitkom tunajšieho života. Na tržniciach nájdete vrchovaté pyramídy najrôznejšieho ovocia a zeleniny a v nákupných galériách zasa luxusný tovar svetových výrobcov.  Všetky strediská sú veľmi bohato zásobené a snažia sa nakupovanie svojim zákazníkom čo najviac spríjemniť. Nečudujte sa teda, že uprostred komplexu nájdete i ľadové klzisko s požičovňou korčúľ. Stačí si len nakúpiť a ísť sa kĺzať.

 

Medzi jamkami a mrakodrapmi

Na svoje si v Katare prídu i fanúšikovia golfu. V blízkosti Dohy sa totiž nachádza rozsiahly areál Doha Golf club. Pre zvládnutie miestnych podmienok budete potrebovať výnimočne presnú ruku. Areál je známy veľkým množstvom prekážok - nachádza sa tu 8 jazierok, 65 obrovských kaktusov, mnoho vápencových skalísk a početné zelené ferveje.

Ak vás viac než šport zaujíma kultúra, vydajte sa do miestneho mrakodrapového centra. Krásny výhľad je naň trebárs z promenády Al-Corniche. V centre mesta sa nachádza mnoho výnimočných budov od popredných architektov, aj keď mnoho ich je ešte vo výstavbe. V súčasnosti jednou z najočakávanejších stavieb je budova ministerstva hospodárstva, ktorá má mať tvar gigantického kaktusu.

Z už postavených budov zaujme hlavne Múzeum islamského umenia, ktoré pripomína svojím tvarom pyramídu kráľa Džosera v egyptskej Sakkare. Múzeum navrhol slávny architekt čínsko-amerického pôvodu Ieoh Ming Pei, ktorý je tvorcom i modernej sklenenej pyramídy nad Louvrom.

Najväčšou zvláštnosťou Dohy je však miestna rezidencia boháčov nazvaná Katarská Perla. Vyrástla totiž netradične na umelo vytvorenom ostrovnom komplexe, kde sa nachádza niekoľko osobných prístavov, množstvo elegantných apartmánov, reštaurácií a tiež trojica päťhviezdičkových hotelov. Kúpa bytu v týchto priestoroch sa pohybuje od stoviek tisícov k miliónom dolárov.

A v podobných zaujímavostiach by sa dalo ešte dlho pokračovať. Katar vás dokáže pri akejkoľvek prechádzke alebo aktivite prekvapiť. Rozhodne nie je bežnou turistickou destináciou pre strávenie pobytu pri mori, o to viac si však budete ceniť, že máte možnosť spoznávať tunajší, pre Európana trochu nezvyklý, spôsob života.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Al Khawr

Toto mesto je jedným z ďalších dovolenkových stredísk neďaleko Dohy. Nachádza sa tu známy Al-Sultan Beach hotel resort. Na pobreží a v okolí mesta sa nachádzajú vynikajúce, čisté a udržiavané pláže.

 

  • Al Zubara

Katar ponúka pomerne málo príležitostí k výletom. Al Zubara je jednou z nich. Ide o starú pevnosť s masívnymi, meter hrubými stenami, za ktorými sa dnes skrýva múzeum keramiky a archeologických nálezov.

 

  • Kone a dostihy

Podobne ako väčšina arabských krajín i Katar je baštou krásnych živelných koní. Okrem dostihov sa tu tiež často konajú veľkolepé výstavy arabských plnokrvníkov.

 

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka v Arábii:

 

  • Katar: Pozrite sa do krajiny pompéznych vežiakov a skvele vybavených obchodov a užite si skutočne luxusnú dovolenku.
  • Omán: Pozrite sa do perly Arabského sveta. Užívajte si nádherné pláže i scenériu s prastarou pevnosťou v Maskate.
  • Dubaj: Zavítajte do Emirátov. Vyskúšajte si lyžovanie na najväčšej zastrešenej zjazdovke na svete alebo sa pozrite na najdrahšie svetové hotely.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa