Indická riviéra láka na dovolenku v štýle sun´n´sand

2011-12-30 14:00:00 |   |    | 

V štáte, ktorý turistom ponúka toľko lákadiel ako India, musia letoviská o turistov zvádzať neľútostné boje; víťazí len to najlepšie. Trochu tajomne znejúca Goa s tým však nemá problém. Krásnymi plážami, ktoré lemujú takmer celé jej pobrežie a sú preto viac prázdne než zaľudnené, k sebe každoročne privábi tisíce turistov. Dovolenku tu trávi i indická smotánka.



Provincii Goa sa niekedy hovorí India pre začiatočníkov. Ako bývalá portugalská kolónia si stále zachováva trochu „upravenejší“ ráz, ktorý turistom zaručí, že sa vyhnú typickej Indii, ktorú nie všetky slabšie povahy ocenia.

Západ a východ sa tu stretáva v súlade, ktorý odráža miestna architektúra, kuchyňa i náboženstvo. Budovy tu majú koloniálny ráz, ochutnáte tu tradičné pochúťky z bravčového mäsa (v Indii je väčšinou konzumácia bravčového zakázaná). Obyvatelia sú väčšinou kresťania, a preto sa tu oslavujú i Vianoce a Veľká noc.

S menom Goa sa spája ešte ďalšie heslo, ktoré sa vybaví každému, kto ju pozná – sun´n´sand, v preklade slnko a piesok. Presne to vystihuje, čím sa Goa preslávila a čím stále očarúva ďalších a ďalších návštevníkov. Tých každý rok pribúda a široké a dlhé pláže sa postupne začínajú zapĺňať.

 

Od hippies k rodinnej dovolenke

Ozajstný turistický boom zažila Goa už pred mnohými rokmi. Medzi 60. a 80. rokmi bola centrom hippies a rebelov z celého sveta. Schádzali sa tu, aby na divokých plážových večierkoch holdovali vášni pre hašiš, marihuanu a ďalšie drogy.

Keď však kvetinové deti zostarli, stala sa Goa miestom, kam sa vydávajú turisti za nezabudnuteľnou dovolenkou, ktorú trávia na plážach dlhých vyše sto kilometrov. Cestovný ruch je hlavným obchodným artiklom a Goa si zakladá na spokojnosti svojich hostí, je preto napríklad jedinou indickou provinciou, kde môžete kúpiť alkoholické nápoje.

 

  • Domov priekopníka hypnózy

Goa, konkrétne Candolim, je domovom jedného z prvých priekopníkov hypnózy Abbé Faria. Svoj um praktizoval v Indii v 18. storočí a na začiatku 19. storočia ho predstavil vo Francúzsku. V Panaji, hlavnom meste, má dnes Abbé Faria svoju sochu.

 

Za tancom a zábavou na sever

Anjuna a Vagator sú mestečká v severnej časti Goa, ktoré sú preslávené každodennými divokými večierkami. Vyznávači tanca a house music si tu prídu na svoje, a pretože medzi nich patria väčšinou mladí ľudia, je isté, že na severe veľa dôchodcov nestretnete. Najviac samozrejme ožíva táto oblasť okolo Nového roku.

Anjuna okrem rave parties poteší po suveníroch túžiacich turistov trhom, ktorý sa tu koná každý týždeň v stredu. Schádzajú sa na ňom obchodníci z celej Indie a zoženiete tu i predmety z Tibetu. Niektoré druhy tovarov však bývajú dosť predražené, napríklad korenie je niekoľkokrát drahšie než v normálnych obchodoch. V takom prípade nie je na škodu zjednávať.

Pre turistov, ktorí si okrem divokých večierkov radi užijú i klasické dovolenkové radovánky, je ideálnym miestom Candolim beach, ktorá zaberá 7 kilometrov pobrežia. Leží na juh od Vagatoru a severne od Panaji, čo je ideálna poloha pre objavovanie prírodných a kultúrnych krás Goa.

Severnejšie leží ďalšia populárna pláž Calangute. V porovnaní s Candolim beach je pokojnejšia a lemujú ju chyže, ktorých majitelia urputne súťažia o najoriginálnejšiu výzdobu. Je známa i pod prezývkou Kráľovná pláž a je snáď najznámejšia v Goa. Okrem rybárskych chatrčí tu samozrejme narazíte na luxusné hotely i skromnejšie bungalovy, reštaurácie a bary.

 

  • Goa trance

Je tanec, ktorý sa zrodil v Goa v zlatých osemdesiatych rokoch. Mix štýlov, vrátane tradičnej indickej hudby, mal symbolizovať jej kozmopolitnosť a slobodomyseľnosť. Hudba je silne ovplyvnená fenoménmi vtedajšej doby, akými boli drogy, budhizmus a joga.

 

Za pokojom a pohodou na juh

Tak ako je sever Goa okolo Vagatoru známy večierkami a divokými oslavami, je juh synonymom typickej dovolenky - krásne pláže tu uspokojujú turistov, ktorí medzi hektickými pracovnými dňami hľadajú pokoj a relax. Ich cieľom je často pláž Utorda. Kúpanie a iné vodné hry tu striedajú dlhé romantické prechádzky. Okolo pláží prechádzajú na svojich člnoch a lodiach rybári, aby si zaistili dennú obživu.

Úlovok sa potom väčšinou servíruje v miestnych reštauráciách, kde ponúkajú rôzne ryby a ďalšie dary mora. Najčastejším jedlom v Goa je ryba s ryžou, dochutená kari korením. Zatiaľ čo Calangute je kráľovnou pláží severu, má juh minimálne pláž princeznú. Palolam sa nachádza v polkruhovom zálive, ktorý z oboch strán zakončujú útesy. Turisti sem prichádzajú za západmi slnka a delfínmi.

Ďalším strediskom je Varca. Najlepšie ho preskúmate, keď si v niektorej z miestnych požičovní prenajmete bicykel alebo skúter. Všetky pláže severu a juhu lemujú indické i európske reštaurácie, aby uspokojili chute všetkých.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Rámov mys

Pevnosť Cabo de Rama alebo i Rámov mys je zrúcanina na juhu Goa. Ráma sa sem podľa legendy počas svojho vyhnanstva schoval, hinduistická stavba potom bola prestavaná Portugalcami. Západná strana stojí na útese, z ktorého je krásny výhľad do širokého okolia.

 

  • Vodopády Dudhsagar

Len 60 kilometrov od Panaji, hlavného mesta, padajú z výšky 600 metrov vodopády Dudhsagar. Najväčšiu silu získavajú v období dažďov a sú piatymi najväčšími vodopádmi v celej Indii. Voda, ktorá z nich padá, priteká riekou Mandoni.

 

  • Stará Goa

Mesto bolo vybudované Portugalcami v 16. storočí. Niekedy sa mu hovorí Rím orientu, nájdete v ňom množstvo kresťanských kostolov a hinduistických svätýň. V bazilike Ježiša Krista sú uložené pozostatky Františka Xaverského.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky dovolenka India:

 

  • India - Goa - Calangute beach: Hotel Villa Goesa v pokojnej časti Goa v tropickej záhrade. K dispozícii je výborná reštaurácia, tradičné masáže alebo bazén s detskou časťou.
  • Prehľad zájazdov do Indie - Goa: Vyberte si z ponuky rôzne vybavených hotelov a letovísk v Goa ten svoj. Všade vás čakajú nádherné pláže a priaznivé klimatické podmienky.
  • India - pobytové a poznávacie zájazdy: Máte radi pobyty pri mori alebo poznávanie kultúry, prírody a krajiny? Oboje nájdete v ponuke zájazdov do Indie.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa