Srí Lanka - dobrodružstvo i odpočinok v tropickom raji

2012-04-30 09:00:00 |   |    | 

Ako slza odkvapnutá z obrovskej Indie býva niekedy nazývaná Srí Lanka, rajský ostrov, ktorého meno znamená „požehnaná žiariaca zem“. Skôr než o plač tu však ide o slzy šťastia - nádherná Srí Lanka vás očarí tropickými vôňami cejlónskych čajov, nežnými očami sloních mláďat alebo mýtickou históriou budhistických učencov - či už vyrazíte s batohom alebo len s plážovou výbavou.



Poznáte to - fotogenická palma sa skláňa nad hladinou mora, kokosový orech práve dopadá do jemného vyhriateho piesku a aby toho nebolo málo, práve zapadajúce slnko farbí opustenú pláž do oranžova. Nadhľad vás však opustí, len čo zistíte, že tieto miesta neexistujú len ako tapeta na ploche počítača, ale že naozaj niekde na svete žijú ľudia, ktorí musia tento gýč „trpieť“ deň čo deň.

Aby ste sa k nim mohli aspoň na chvíľu pripojiť a spoločne odsúdiť ten „nevkusný“ výjav, stačí si zájsť na Srí Lanku, krajinu na ostrove Cejlón v Indickom oceáne. Najdrahšou položkou je samozrejme letenka, bez špeciálnych akcií ju zoženiete za zhruba 800 eur, tunajšie ceny sú už však veľmi prívetivé - jednoduché bývanie vás vyjde len 5 USD, dá sa však samozrejme bývať i podstatne drahšie.

 

  • História

Na prelome 6. a 5. storočia pred naším letopočtom na ostrov dorazili prví Sinhálci a založili kráľovstvo Anuradhapura. Z Indie sem tiež zavítal budhizmus a tak tu vznikla slávna théravédska škola. Na začiatku 16. storočia kolonizátori z Portugalska novo objavený ostrov nazvali Ceilao, vzápätí ho Briti premenovali na Ceylon a zaviedli tu pestovanie čaju. Nezávislosť získal Ceylon v roku 1948 a jeho názov sa zmenil na tradičnú Srí Lanku.

Potom už záleží len na vás, či zvolíte odpočinkové váľanie sa na exotických plážach alebo výlet strávite formou aktívneho poznávania tunajšej kultúry. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, počítajte s tropickými podmienkami - slnko visí nad hlavou od rána do večera, je horúco, vlhko a bez dobrého repelentu sa tu nezaobídete.

V plážovej verzii dovolenky by rozhodne nemali chýbať oblasti Galle alebo Trincomalee. Mestečká s krkolomnými názvami Hikkaduwa a Unawatuna vás privítajú nízkymi cenami a božskými prázdnymi plážami. Spoločnosť vám bude robiť len reťaz vápencových vrcholkov nad hladinou mora - predtým vraj schodná cesta po koralovom útese do Indie, nazývaná Adamov most.

Cejlónsky ostrov však nie je len dlhá pláž - v centrálnej časti sa týčia i hory, vysoké asi 2 500 metrov. Práve tu, na svahoch kopcov, nájdete úplne všade rozosiate čajové políčka, odkiaľ pochádza preslávený Cejlónsky čaj. Čajové lístky sa otrhávajú každý týždeň po celý rok, pracujú tu rodiny i s deťmi. Potom sa lístky nechajú mierne zvädnúť a potom sa rolujú a trhajú, aby sa uvoľnil v nich obsiahnutý teín. Potom pár hodín fermentujú a následne sa sušia, triedia a balia.

 

  • Aký čaj je ten naj?

Usušené čajové lístky sa triedia podľa kvality a podľa farby - najdrahšie čaje majú názov "flowery", čo znamená, že lístky boli usušené do striebornej alebo zlatej farby. Obecne najvyššia trieda nesie označenie Lon Leaf Broken Orange Pekoe (BOP), druhá trieda BOP Fannings a posledná BOP Dust. Na Srí Lanke sa najčastejšie pije čaj s ohriatym mliekom, cukrom a limetkou.

Okrem čaju však musíte určite ochutnať i tunajšie typické pokrmy - samozrejme pre istotu dôkladne prelievať tvrdým alkoholom. Nízka cena tu ide ruka v ruke s výbornou chuťou - pripravte sa však na pikantnú kuchyňu. Typickým jedlom je ryža s karí, skúsiť môžete napríklad rotty (omeleta s rôznymi náplňami), dezert wattalappam (mliečny puding s karamelovou príchuťou) alebo kiri peni (tvaroh s medom či sirupom).

Ak však viac než po gurmánskej dovolenke túžite po potulkách tropickým pralesom a objavovaní dávnej kultúry véddov, nesmiete minúť centrum starovekého Cejlónu Anuradhapuru. Okrem množstva stúp tu nájdete i ruiny slávneho kláštora Mahavihara alebo kláštor Jetevana. Ďalším unikátom je takzvaná Levia skala alebo takzvaná Pevnosť v oblakoch či vyhlásené mesto chrámov a palácov Polonnaruwa, kde je vo svätyni Gal Vihara vytesaná priamo do skál svetoznáma socha Budhu.

Dávna história na vás dýchne v meste Dambulla, v jeho blízkosti sa nachádzajú skalné chrámy s neuveriteľne zachovalými farebnými nástennými maľbami s budhistickými motívmi. V meste Kandy, poslednom hlavnom meste sinhálskych kráľov, zasa nesmiete minúť chrám Budhovho zubu, kde je skutočne v zlatom relikviári tento zub uchovaný.

Na kráse Srí Lanky sa okrem dych berúcich pamiatok podieľa rovnakou mierou i úžasná príroda. Voľne žijúce stáda divých slonov tu žijú vedľa tých domestikovaných, ktorí bez každodenného kúpeľa nepracujú. Slon je symbolom Srí Lanky a v divokej prírode ich môžete pozorovať počas safari v tunajších národných parkoch. Cena safari s požičaním džípu a vodiča je asi 50 eur a za túto skvelú cenu pri troche šťastia uvidíte okrem slonov i byvoly, šakaly, opice, varany, orly biele či leopardy.

Ak si ešte stále nie ste istí, či letieť práve na Srí Lanku, presvedčiť by vás mohlo trebárs to, že tunajší ľudia sú veľmi milí a pohostinní a k cudzincom úctiví. Deti vás budú samozrejme prosiť o guľôčkové perá, ale keď sa vám podarí zasadnúť s náčelníkom véddskej dediny k tradičnému jedlu, odveziete si odtiaľ nejeden unikátny zážitok.

 

 

Tipy na zájazdy na Srí Lanku za budhistickou kultúrou a skvostným kúpaním

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov na Srí Lanku:

 

  • Srí Lanka - Ostrovný raj: Výber rôznych pobytových zájazdov v príjemných strediskách pri mori, v tropickom háji či priamo na pláži. Na Srí Lanke sa budete cítiť skutočne ako v raji.
  • Srí Lanka a India: Kombinovaný zájazd s dôrazom na poznávanie prírodných zaujímavostí krajín indického subkontinentu.
  • Veľký okruh po Srí Lanke: Pre náročnejších cestovateľov odporúčame tento okruh, ktorý ponúka navyše poznávanie horských oblastí, relaxovanie v centre NP Yala a pobyt na pláži.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa