Oslava splnu na ostrove Ko Phangan - jeden z najväčších plážových večierkov sveta

2012-01-17 16:45:00 |   |    | 

Tisíce tanečníkov, fosforeskujúcimi farbami pokreslené telá, nápoje v detských vedierkach na piesok a nad hlavou mesiac v splne. To sú tie hlavné poznávacie znaky takzvaného Večierka na oslavu splnu na thajskom ostrove Ko Phangan. V hlavnej sezóne sa na pláži Haad Rin zíde i tridsaťtisíc ľudí. Ide teda o jeden z najväčších plážových večierkov na planéte.



Večierok v plavkách - jedna z mnohých prezývok, ktoré sa s takzvanou Full Moon Party spájajú. Aj keď vznikla v 80. rokoch skôr náhodou, patrí i dnes k celosvetovo známym akciám. Len za tých 20 rokov výrazne zmenila charakter. To, čo bolo predtým oslavou nezávislého cestovania a revoltou proti komerčnosti, je dnes masovou záležitosťou.

Na Večierok na oslavu splnu dorazí mimo hlavnej sezóny zhruba osem tisíc ľudí, od novembra však ich počty rastú a oslavy Silvestra si na pláži Haad Rin každý rok nenechá ujsť zhruba tridsaťtisíc mladých ľudí z celého sveta.

 

  • Ako vlastne Full Moon Party vznikla?

Existujú dve hlavné verzie, ktoré popisujú vznik tohto monštruózneho večierka v plavkách. Tá prvá hovorí, že za jej vznikom stojí skupinka turistov, ktorí sa rozhodli osláviť krásu splnu a usporiadali prvý večierok. Ta druhá je však pravdepodobnejšia. V roku 1987 alebo 1988 sa na pláži organizovala divoká oslava narodenín jedného z „batôžkárov“, ktorá vyšla práve na spln. Pre veľký úspech večierok o mesiac neskôr zopakovali a tradícia bola na svete.

Oslava splnu začína so zotmením v deň skutočného lunárneho splnu. „Jedinou výnimkou sú dni, ktoré pripadnú na niektorý z budhistických sviatkov, v takom prípade sa večierok o jeden deň posúva,“ vraví majiteľ jedného z mnohých barov, ktoré na pláži Haad Rin sú. Účastníci večierka sa potom často dokážu baviť až do odpoludnia ďalšieho dňa.

 

Babylon jazykov pri splne

Viac než desiatka zvukových (sound) systémov ponúka najrôznejšie hudobné štýly - od reggae, cez disko až po trance. Tanečníci okolo nich tancujú, v rukách vedierka s whisky, kokteilom, red bullom… Na telách im žiaria fosforeskujúce farby a týmto hurhajom sa preplietajú predavači jedla, ale i suvenírov. „Pripočítajte k tomu ešte hltačov ohňa, žonglérov, umelcov, čo vám namaľujú tetovanie, a máte z toho všetkého slušný Babylon jazykov a národností,“ doplňuje atmosféru o svoje postrehy študentka, ktorá sa na Večierku oslavujúcom spln zúčastnila.

Vstup v deň splnu na pláž Haad Rin a tým pádom i na večierok je 100 bahtov, v prepočte zhruba tri eurá. Za jeden drink tu zaplatíte 200 bahtov a viac. Na druhej strane je vraj atmosféra žltého mesiaca, bieleho piesku a tisícov lampiónov pri šumení mora natoľko elektrizujúca, že sa vyplatí vynaložiť peniaze a námahu a na ostrov Ko Phangan sa za splnu vydať.

Najlepšie spojenie je z neďalekého ostrova Ko Samui. Z neho odchádzajú pravidelné lodné linky, v dobe Full Moon Party posilnené o ďalšie lode. Čím viac sa však blíži zotmenie, tým menej miesta na lodiach je. Nevyplatí sa preto otáľať s odchodom. Posledná odchádza o 18:30. „Je síce možné zariadiť si odvoz na niektorom zo súkromných člnov, potom však siahnete veľmi hlboko do vrecka,“ vraví k tomu delegát, ktorý už dlhšiu dobu pôsobí v Thajsku.

A tí, ktorí sa na ostrov Ko Phangan nedostanú v dobe konania niektorej z Full Moon Party, nemusia zúfať. Na ostrove sa totiž oslavuje každý týždeň. Štrnásť dní po Večierku splnu prebieha pre zmenu na pláži Ban Tai „Black Moon Party“ s UV farbami a techno muzikou. V medziobdobí prebiehajú menšie „Half Moon Party“. Na ostrove Ko Phangan sa totiž dôvod k oslave vždy nájde.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Thajska:

 

  • Bangkok - Phi Phi - Phuket: V tomto unikátnom zájazde sa snúbi zábava a živelnosť hlavného mesta Bangkoku s pokojom ostrovov Phi Phi a dekadentným luxusom na Phukete
  • Bangkok - Ko Samui: Rozprávková dovolenka, v ktorej sa snúbi krása pamiatok v Bangkoku s unikátnymi plážami v letovisku Ko Samui. Nie je nič lepšie, než po poznávaní relaxovať a odpočívať.
  • Bangkok - Pattaya: Pattaya je najslávnejšie thajské letovisko. Noc tu nikdy nekončí. Spôsobov, ako si dovolenku užiť, ponúka skutočne veľa. A nezabudnite k tomu pridať krásne pláže!

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: flickr.com, victoriapeckham, ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa