Mystická Pandora naživo - v národnom parku Zhangjiajie v Číne

2012-05-23 11:05:00 |   |    | 

ČÍNA - Po výstupe na niektorú z vyhliadok v tomto parku sa vám zatají dych. Kremenno-pieskovcové piliere obklopené subtropickým pralesom sa dvíhajú do obrovskej výšky všade naokolo a hmlistá atmosféra vzbudzuje dojem, že ste sa zabudli pri filme Avatar.



Tvorcovia tohto filmu totiž čerpali inšpiráciu pre lietajúce ostrovy práve tu. Jeden z pilierov dokonca oficiálne pomenovali na počesť filmu Avatar, v januári 2010 dostal meno Avatar Hallelujah Mountain.

Celý tento jedinečný park sa nachádza na severozápade provincie Hunan, v južnej časti Číny. Piliere vznikli počas tisícročí postupnou koróziou. Klíma je vlhká, často tu prší a teploty môžu dosahovať počas bežného májového dňa až 30 stupňov. Národný park je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Oblasť je samozrejme vyhľadávaným turistickým cieľom.

Najvyššou plošinou, na ktorú sa dá v parku dostať, je Huang Shi Zhai, kam vedie vyše 3 800 schodov, ale dá sa tam dostať aj lanovkou. Fascinujúcim miestom je i Xianren Qiao - alebo Most nesmrteľných. Nemalo by sa cezeň prechádzať, keďže je bez zábradlia, ale mnohí odvážlivci si to napriek tomu nenechajú ujsť. Je to prírodný skalnatý most ponad obrovské priepasti, veľmi úzky a nebezpečný. Ak sa ním teda nemá prechádzať, rozhodne stojí aspoň za pohľad.

 

Zdroj/autor: wikipedia, wikitravel, ek, drom

Foto: wikipedia, Yoo Chung, John Philip, flickr.com, Thomas J Dawson

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa