Ostrov bohov alebo Ostrov drakov? Indonézske ostrovy sú svetovými perlami

2013-08-01 16:00:00 |   |    | 

Indonézia je ako mozaika poskladaná z tisícov ostrovov a ostrovčekov, kde žije mnoho národov s rozdielnymi zvykmi i jazykmi. Moderná civilizácia sa tu miesi so starobylou kultúrou, bohatstvo zase s chudobou a každý kút zeme sa líši od ostatných. Okrem populárneho Bali je v Indonézii mnoho ďalších miest, kam sa vyplatí vydať. Divokosť vulkánov i indonézskych domorodcov spoznáte napríklad na Jáve.



Jáva susedí s Borneom a Sumatrou a leží na nej i hlavné mesto Indonézie Jakarta. Preslávená metropola, v ktorej žije vyše deväť miliónov ľudí. A to bez aglomerácií. S nimi už počet obyvateľov stúpa na 27 miliónov. Ľudské hemženie, ktoré musíte zažiť na vlastnej koži, vynieslo Jáve prvé miesto vo svetových rebríčkoch - je to najhustejšie obývaný ostrov na svete.

A čo ďalšie tu môžete vidieť? Napríklad Indonézske národné múzeum stojí určite za návštevu. Vzniklo vďaka Holanďanom a údajne vystavuje najbohatšie zbierky v celej Indonézii. V Jakarte je tiež najväčšia mešita celej juhovýchodnej Ázie - Istaqlal. Do hlavného mesta by sa mal určite vydať i ten, koho zaujíma tá modernejšia tvár Indonézie.

 

Kde prežíva tradícia

Kto by chcel naopak poznať skôr indonézske tradície a zvyky, mal by vyraziť do strednej časti ostrova, kde leží provincia Yogyakarta i jej rovnomenné hlavné mesto. To bolo centrom v čase indonézskej národnej revolúcie a celá provincia má dodnes zvláštny status - je tu zachovaný sultanát a sultán je zároveň guvernérom.

Jednou z najnavštevovanejších turistických atrakcií je zrúcanina vodného paláca Taman Sari a v neposlednom rade i remeselná štvrť. Yogyakarta je totiž známa i ako stredisko tradičných umení a klasickej indonézskej kultúry. V remeselnej štvrti preto uvidíte napríklad hlučný vtáčí trh alebo pestrofarebné batikárske dielne. Majestátnej scenérii nad mestom vládne aktívna sopka Merapi, ktorej vrcholok výrazne prevyšuje okolitý bujný porast.

 

  • Malý vesmír skrytý v pralese

Jávskou svetoznámou špecialitou je chrám Borobudur. Komplex postavený medzi ôsmim a deviatym storočím skrýva kilometre fascinujúcich reliéfov, ktoré zobrazujú budhistický koncept vesmíru. Celý chrám tvorí rituálny obrazec - mandalu. Ak si urobíte výlet do Yogyakarty, potom sa oplatí aj cesta sem - je to len zhruba 40 kilometrov na severozápad. Je samozrejmé, že tento klenot svetovej architektúry má svoje miesto na Zozname Svetového kultúrneho dedičstva. A to už vyše 20 rokov.

 

Keď jeden ostrov nestačí

Ak je vám Jáva malá, určite využijete blízkosť ďalších celosvetovo známych lokalít. Čo trebárs Ostrov bohov? Alebo radšej Ostrov drakov? Výber je veľký.

Prvým zmieňovaným sa myslí známe Bali, kde vzduch vonia od orchideí, sladkého tropického ovocia i korenia. Pamiatok je tu nespočetné množstvo, v pralesoch sa skrývajú malebné dedinky, chrámy alebo tajomné jaskyne. Terasovité ryžové polia striedajú pohľady do rozmanitých horských údolí alebo na vrcholky ešte činných sopiek.

Ostrovom drakov bolo mienené Komodo, ktoré preslávili jeho najznámejší obyvatelia - varany komodské. Tie boli dlho považované za bájne draky a z toho vychádza aj táto rozprávková prezývka.

Aj keď do chrlenia ohňa majú veľmi ďaleko, rešpekt určite vzbudzujú. Pri dĺžke troch metrov a hmotnosti 150 kilogramov nejde o žiadnych domácich miláčikov. Okrem varanov sa však dá na ostrove vidieť i mnoho ďalších zaujímavostí - trebárs bohatý podvodný život pri pláži Pantai Merah, ktorú preslávil jej ružový piesok.

Menej známym, ale podobne krásnym ostrovom je Lombok, ktorý zo svojej menšej popularity ťaží - turistov je tu totiž menej než na Bali a zážitok napríklad z potápania je preto o to intenzívnejší.

I na Lomboku môžete obdivovať zaujímavú architektúru a pozorovať život miestnych domorodcov - Sasakov. Zistíte napríklad, ako sa vyrába palmový cukor Jagerry, čo je miestna výživná pochúťka.

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazdy do Indonézie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Indonézie:

 

  • Perly Indonézie: Na dvojtýždňovom zájazde vám Indonézia odkryje všetky svoje tajomstvá a krásne zákutia. Spoznáte jej bohatú históriu i jedinečnú prírodu.
  • Bali-Lombok: Pobyt na najznámejších indonézskych ostrovoch osvieži a nabije každého. Či už zážitkami z džungle alebo odpočinkom na miestnych plážach.
  • Pobyt na Bali: Bali je ostrov bohov a démonov, jediná hinduistická oblasť mimo Indie. Ostrov bujných prírodných krás, prívetivých a umenie milujúcich domorodcov, si stále získava srdcia svojich návštevníkov.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa