Vydajte sa do Iránu za ohňom, ktorý horí už pätnásť storočí

2014-02-18 09:35:00 |   |    | 

Irán nemá medzi obyvateľmi západného sveta tú najlepšiu povesť. Všetko ale závisí od uhla pohľadu, ktorý zmení každý, kto Irán spozná zblízka. Miestni obyvatelia sú väčšinou priateľskí a pohostinní ľudia a ak sa nenecháte od cesty do Iránu odradiť predsudkami, odhalíte krásne pamiatky i fascinujúci svet dávnej Perzie s jej neobyčajnou históriou.



Čo sa týka obyvateľstva i rozlohy, strčí Irán Slovensko do vrecka hneď niekoľko ráz. Mnohokrát sa stal miestom, kde sa písali svetové dejiny. Na ceste krajinou vysokých hôr a nehostinných púští sa každý na chvíľu ocitne v dobách, kedy krásna a múdra Šahrazád (Šeherezáda) rozprávala svojmu kráľovi napínavé príbehy.

Pri poznávaní tunajšej kultúry musí priemerný Európan alebo Európanka zatnúť zuby a vydržať bez alkoholu alebo so zahalenou hlavou. Odmenou im však bude slávna, krásna a tajomná Perzia so všetkými prednosťami, ktoré môže ponúknuť.

 

Metropola pod Kaspikom

Hlavné mesto leží na severe krajiny, pod cípom Kaspického mora. Ak si Teherán predstavujete ako špinavé a neupravené mesto, mýlite sa. Ulice sú čisté, parky starostlivo udržiavané, hoci mesto zápasí so smogom. Periféria je ako v každom inom veľkomeste zastavaná nie príliš architektonicky cennými stavbami.

Teherán to však doháňa v centre. Do dôb vládcov môžete medzi modernou zástavbou nahliadnuť v Šáhových palácoch, ktoré sú rozmiestnené v rozľahlých záhradách. Biely palác slúžil priamo Šáhovi, v Zelenom paláci prijímal návštevy, dnes sú v nich rôzne múzeá.

Moderným symbolom Teheránu a bránou do mesta je monumentálny Azadi Tower. Po dostavbe ho venovali kráľovi, po revolúcii slobode. Na kraji mesta je hrobka ajatolláha Chomejního, kam bol pochovaný po veľkolepom obrade, ktorého sa podľa odhadov zúčastnilo desať miliónov ľudí. Poslednou teheránskou lahôdkou je bazár, kam by sa mal za jedinečnou atmosférou vydať každý turista a vychutnať si okrem vône orientu i bezkonkurenčné ceny.

 

  • Oheň, ktorý horel i za Marca Pola

O meste Yazd písal na začiatku 13. storočia sám cestovateľ Marco Polo. Yazd je centrom zoroastrizmu, ktorý vyznáva štyri hlavné živly: oheň, vodu, vzduch a zem. Hlavne prvý z nich, ktorý symbolizuje svetlo a dobro, má v Yazde významné postavenie. V chráme ohňa Atash Kadeh totiž mnísi už 1 500 rokov udržujú jeden oheň.

 

Po stopách kráľov

Kontrastom k pulzujúcemu severnému Teheránu je opustený južný Persepolis, jedna z iránskych pamiatok UNESCO a zároveň bývalé hlavné mesto Achajmenovskej ríše. Vládol odtiaľ napríklad kráľ Xerxes, protivník Leonida v legendárnej bitke pri Thermopylách. Persepolis nakoniec podľa legiend podpálil Alexander Veľký, ako odplatu za zničenie Atén.

Pôdorys mesta však zostal zachovaný a turisti tu žasnú nad vyspelosťou metropoly starej vyše dva a pol tisíca rokov. Neďaleko je tiež Pasargadae (ďalšia pamiatka UNESCO), hrobka zakladateľa Perzskej ríše Kyra Veľkého. Ostatní králi vrátane spomínaného Xerxa sú pochovaní na mieste Nakš-e-Rostám.

 

Isfahán

Najkrajšie mesto nájdete v strede krajiny. Isfahán je miestom, ktoré pri návšteve Iránu nesmie nikto minúť, pretože patrí k najkrajším miestam na Zemi. Námestie Maidan-e-Nakš-e-Jahan je druhým najväčším na svete a reprezentuje vrcholné umenie islamskej civilnej architektúry. Jeho dominantou je modrá kupola Imámovej mešity.

Mesto však ponúka množstvo ďalších pamätihodností, medzi ktorými je ťažké vyberať. Obdivovať môžete mozaiky Mešity šejka Loftolláha, výzdobu paláca Ali Quapu alebo monumentálnu arménsku katedrálu Vank. V 11. storočí tu pôsobil i slávny filozof a lekár Avicenna.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Iránu:

 

  • Veľký okruh po Iráne: V dvanástich dňoch navštívite miesta, na ktoré už nikdy nezabudnete. Teherán, Isfahán alebo kedysi majestátny Persepolis sa vryjú do pamäti všetkým.
  • Uzbekistan - Turkménsko - Irán: Okruh, ktorý je tiež nazývaný ako prvá časť „Hodvábnej cesty“, je príležitosťou vidieť súčasné rozdielne kultúry od arabskej a perzskej po arménsku.
  • Veľký okruh po Izraeli: Navštívte Svätú zem a spoznajte zázemie veľkých náboženstiev i kultúrnych tradícií. Vydajte sa po stopách našej civilizácie.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa