Púštny Manhattan s viac než 500 domami udivuje cestovateľov v Jemene

2014-01-16 10:00:00 |   |    | 

JEMEN - Liter benzínu tu stojí menej než fľaša balenej vody a napriek tomu je najbežnejším dopravným prostriedkom osol. Nie, nepopisujeme nejaký utopický štát, ale každodennú realitu v orientálnom Jemene. Krajina, kde sa zastavil čas a ktorá akoby vystúpila z Rozprávok tisíc a jednej noci. „Turista pre nás nie je turista, ale hosť,“ hovoria miestni pri šálke tradičného čaju a dúfajú, že nastane ďalší turistický boom.



Orientálny Jemen (podľa niektorých tiež krajina Sindibáda), je krajinou, kde sa pred stáročiami zastavil čas. Rimania túto oblasť nazývali Arabia Fenix, v preklade Šťastná Arábia. Pravlasť kávovníku aj ich udivovala svojou úrodnosťou, napriek polohe na inak suchom Arabskom polostrove. V kontraste tu proti sebe stoja vysoké hory, datľové háje, ale i púšte, polopúšte a hlinené mestá uprostred nich. Väčšina Jemenu sa navyše nachádza vo výške nad 1 000 metrov nad morom, a tak ani prezývka „arabský Tibet“ nie je neopodstatnená.

Poloha Jemen predurčila po mnohé stáročia k izolácii a ani dnes nepodľahol vplyvu modernej civilizácie a najnovších technológií. Dnes je preto žijúcim múzeom arabskej kultúry a tradícií, ktoré nie sú pokrivené modernou dobou. Duch stredoveku na vás dýchne pri prechádzke krivoľakými uličkami hlavného mesta San´á i počas návštevy rybieho trhu v Mukalle, kde sa obchoduje s čerstvo nalovenými rybami priamo na prašnej zemi.

 

Stredoveká San´á ukrytá v hradbách

Atmosféru stredoveku si môžete užiť i inde, ale asistovať vám pri tom bude množstvo turistov s fotoaparátmi v rukách. V San´á sa vám to nestane. Po útokoch na USA v roku 2001 v Jemene a všeobecne v moslimských krajinách výrazne ubudlo turistov a cestu späť hľadajú, i napriek veľkej snahe tunajšej vlády, len veľmi pomaly. Hlavné mesto San´á teraz paradoxne ponúka úžasnú stredovekú atmosféru, ktorú turisti narušujú len minimálne.

 

  • Ako sa vyvarovať faux pas?

O Jemene sa hovorí, že je to jedna z „najarabskejších“ krajín na planéte. Smerom k turistom je však paradoxne pomerne liberálny a nevyžaduje od nich striktné dodržiavanie všetkých miestnych zvyklostí. I tak by ste si ale mali pri ceste sem dať na určité veci pozor. Na verejnosti si nikdy nesmie sadnúť muž vedľa cudzej ženy a naopak. Pokiaľ teda hľadáte za horúceho popoludnia miesto na krátky odpočinok, na posedenie si na múriku vedľa jemenskej ženy rýchlo zabudnite. Vhodné je vyvarovať sa extravagantnému oblečeniu. To platí hlavne pre ženy. Jemenčania sú možno liberálni, ale všetko má svoje medze. V súlade s islamom tu platí i prísna prohibícia, alkohol možno zakúpiť len v baroch luxusných hotelov. Zabudnite i na fotografovanie tunajších žien a na návštevu mešít. Do tých majú neveriaci, poprípade inak veriaci vstup prísne zakázaný a Jemenčanov v tomto prípade neobmäkčí ani štedrý úplatok.

 

Príjazd do hlavného mesta Jemenu môže byť pre Európana kultúrnym šokom. Ešte v 60. rokoch bola San´á posledným hlavným mestom, ktoré nevystúpilo zo svojich stredovekých mestských hradieb. Samotní Jemenčania ho považujú za najstaršie mesto sveta, ale historici toto tvrdenie vyvracajú - základy pochádzajú zhruba zo 6. storočia pred naším letopočtom. Miesto na zozname UNESCO mu vyniesli starobylé mnohoposchodové budovy, ktoré vyzerajú ako vyrobené z perníku - na hnedej omietke sú starostlivo vypracované biele kresby. Našincov určite prekvapia i ceny potravín - v porovnaní s tými slovenskými sú polovičné, a to takmer pri všetkom.

 

Manhattan púšte

Púšť Rub al-Khálí (v preklade Prázdna krajina), ktorá pokrýva časť územia Jemenu, nebola vždy len neprívetivým a absolútne suchým miestom. Pred niekoľkými miliónmi rokov ju často bičovali silné prívalové dažde. Pamiatkou na ne je sieť gigantických kaňonov, ktoré najvýraznejšie formujú krajinu v regióne Hadramaut. Miestni obyvatelia sú podľa legendy vzdialení príbuzní s Noemom.

 

  • Tajomstvo kráľovnej zo Sáby

Vo vnútrozemí Jemenu uprostred nehostinnej púšte leží mesto Ma´rib, ktoré je dodnes považované za sídelné mesto slávnej kráľovnej zo Sáby. Podľa príbehu, ktorý uvádza Biblia, žila kráľovná, ktorú my poznáme ako Sibylu, v 10. storočí a dokonca sa stretla s múdrym Šalamúnom. Tvrdila totiž, že nedokáže prísť na riešenie jej hádaniek. Dôvtipný Šalamún ale všetky jej hádanky odhalil a kráľovná ohromená jeho múdrosťou mu zverila svoje proroctvo. Mnohí z neho dnes čerpajú a veria mu. Skôr než o veštení budúcnosti by ale bolo lepšie hovoriť o viere v pokrok a predvídavosti múdrej ženy, ktorá už vo svojej dobe dokonca tvrdila, že človek raz ovládne i oblaky.

 

Oblasť Hadramautu patrí k najbezpečnejším častiam Jemenu, ale vyznačuje sa veľmi drsnou púštnou klímou s extrémne vysokými teplotami. Turistom sa preto dôrazne neodporúča organizovať sem výlety v letných mesiacoch - nielen, že by si cestu nevychutnali, ale mohli by si z nej odviesť nepríjemný suvenír v podobe úpalu.

Cieľom tých, ktorí sa do oblasti Hadramautu vydajú, je najčastejšie mestečko Šibám Hadramautský. Uprostred púšte sa pred vami náhle z prachu vynorí vyše 500 „mrakodrapov“ z nepáleného ílu, jediného stavebného materiálu, ktorý tu bol v stredoveku k dispozícii. Budovy, ktoré vznikli v 16. storočí a sú dnes známe pod označením „Manhattan púšte“, majú výšku okolo tridsať metrov, päť až deväť poschodí a i dnes sú bežne obývané. V každej z nich žije niekoľko generácií jednej rodiny a platí, že v spodných poschodiach sú ustajnené zvieratá a s rastúcimi poschodiami rastie i dôležitosť priestorov. Tesne pod strechou sa ukrýva prijímací priestor pre návštevy, ktorého hlavným užívateľom je pán domu.

Región Hadramaut má i svoje hlavné mesto. Na pobreží adenského zálivu leží najvýznamnejší jemenský prístav Mukalla. Práve tu sa stretávali obchodníci z Afriky a Indie. A že sa počas svojich návštev nevenovali len obchodu dokazuje kozmopolitnosť mesta, kde vedľa seba žijú čierni potomkovia Afričanov, vetrom ošľahaní Jemenčania i potomkovia indických obchodníkov.

Jemen patrí k posledným zabudnutým kútom našej planéty a miestnym obyvateľom by to ani príliš nevadilo, keby turisti už skôr do inak chudobnej krajiny neprinášali pomerne dosť peňazí. Takto sa muži každý večer stretnú v čajovni nad šálkou čaju s kardamónom a medom, ktorý je vraj najlepší na svete, žujú quát s afrodiziakálnymi a omamnými účinkami a debatujú o tom, kedy sa turisti vrátia.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd do Jemenu a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Veľký okruh po Izraeli: 12-dňový poznávací zájazd po svätej zemi. Precestujete Tel Aviv, Nazaret, Betlehem, Jeruzalem, Eilat, atď. Spoznajte jednu z kolísok modernej civilizácie, miesta, kde sa stretávajú tri náboženstvá, miesta, kde sa písala ľudská história.
  • To najlepšie z Izraela a Jordánska: Betlehem, Jeruzalem, Mŕtve more, skalné mesto Petra, miesta, ktoré poznáme z Biblie, miesta, kde na človeka dýchne história. Jedenásť dní na poznávacom zájazde po Blízkom Východe, po miestach, o ktorých počúvame od detstva.
  • Pobyty pri Mŕtvom mori: Vydajte sa na dovolenku k zázračnému Mŕtvemu moru a užite si jeho blahodarné účinky. Vraj upokojuje rozcuchané nervy, lieči kožné choroby i problémy s dýchaním. Zázemie tých najlepších hotelov a možnosť vyraziť na poznávacie výlety po okolí.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa