Kam utiecť pred globalizáciou? Do Bhutánu, krajiny hrmiaceho draka

2013-06-07 16:00:00 |   |    | 

Malé kráľovstvo na úpätí veľhôr, krajina hrmiaceho draka skrytá v Himalájach, to je Bhután - svojrázny a nedotknutý štát, ktorý svoje hranice turistom otvoril len nedávno. Tí vďaka tomu môžu konečne nahliadnuť do dokonale zakonzervovanej bhutánskej kultúry a na pamiatku si so sebou domov priviesť i trochu ich šťastia.



Bhután sa vždy tak trochu stránil okolitého sveta. Až v roku 2011 nadviazal styky s mnohými krajinami. Do tej doby sa kráľovstvo diplomaticky stýkalo len s hŕstkou ostatných štátov sveta. V histórii Bhutánu svoju úlohu zohral Tibet, Čína, legendárna Východoindická spoločnosť, Veľká Británia a India. Určitú uzavretosť voči ostatným krajinám tak Bhutánu nemožno príliš vyčítať.

Zatiaľ čo jeho dávna história sa písala v duchu všelijakých ťahaníc, ta novodobá sa nesie v znamení zvláštností - napríklad otroctvo tu bolo zrušené až v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, zahraničné relácie môžu Bhutánci v televízii sledovať len za posledných trinásť rokov a v roku 2008 sa stalo nevídané - obľúbený kráľ sa dobrovoľne vzdal moci a odovzdal ju parlamentu.

V krajine, ktorá z jednej strany susedí s obrovskou Čínou a z druhej s ľudnatou Indiou, má veľký potenciál zlepšiť životnú úroveň obyvateľstva (a napomôcť určitému presadeniu sa vo svete) turizmus. Miestna vláda si preto vytýčila neľahkú úlohu - privítať v krajine väčší počet cestovateľov a zároveň uchrániť jej globalizáciou nedotknutý ráz, ktorý ich sem všetkých láka.

Mnoho skeptikov sa však domnieva, že je to úloha neľahká, ak nie nesplniteľná. Preto by bolo najlepšie vyraziť do Bhutánu čo najskôr a spoznať tak dosiaľ nedotknuté dedinky a mestečká zasadené do horských údolí i zachovalé tradície pevne zakorenené v každodennom živote miestnych.

 

  • Bhután vs. svet - 3:0

Zatiaľ čo v ostatných krajinách je najobľúbenejším športom futbal, hokej alebo basketbal, v Bhutáne si radi zastrieľajú z luku. Inde sa na predaji tabaku a cigariet zarábajú nekresťanské peniaze, ale v Bhutáne je ich predaj prísne zakázaný. Hoci sa v ostatných krajinách sveta meria bohatstvo v hrubom domácom produkte, v Bhutáne radšej počítajú hrubé domáce šťastie.

 

Pevnosť ako škola i tradičné lekárstvo

Na ceste po Bhutáne nesmie nikto minúť jeho metropolu Thimphu, sympatické mestečko, ktoré sa krčí v jednom z mnohých bhutánskych údolí. Nikto sa tu nikam neponáhľa, miestni obyvatelia sú priateľskí a pohostinní. Turistov tu zaujíma predovšetkým Národná knižnica s ojedinelou zbierkou tradičných rukopisov na palmových listoch, lekársky ústav, kde sa dodnes učia tradičné metódy, alebo škola maliarstva budhistických thangk.

Neďaleko Thimphu leží i jedna z najstarších pevností Simthoka Dzong, ktorej historická budova dnes slúži ako univerzita pre akademické účely.

 

Paro

Zhruba hodinu cesty na západ od Thimphu leží čarovné mestečko Paro. Miestne malebné drevené domčeky s obchodmi alebo krčmičkami začína dopĺňať moderná zástavba. Tento kontrast však nie je to najdôležitejšie, čo sem cestovateľov láka. Ich cieľom je skôr slávne údolie Paro, ktoré patrí k najkrajším v celom Bhutáne. Terasovité polia, jabloňové sady, vŕby lemujúce cesty k malým farmám alebo chrámom sú ako z iného sveta. Údolie Paro je bhutánskou hospodárskou zásobárňou a tunajší obyvatelia si preto žijú lepšie, než v iných kútoch krajiny.

Dá sa to spoznať okrem iného i podľa toho, že vymenili drevené strechy za kovové. Vďaka jedinečnej prírode sem každoročne prichádza i mnoho nadšencov pre treking - Paro je totiž štartovacím miestom pre množstvo zaujímavých túr rôznej náročnosti.

Či už navštívite Bhután len v rámci zastávky na dlhšej ceste po Ázii alebo bude zem hrmiaceho draka vaším jediným cieľom, určite vás v ničom nesklame. Je to rozprávkové kráľovstvo, ktoré sa snaží spojiť to najlepšie zo súčasnosti i z minulosti - vzdelanosť a rastúcu prosperitu s tradíciami a jedinečnou kultúrou. Ak sa to môže niekomu podariť, tak sú to práve Bhutánci.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Tigrie hniezdo

Kláštor na úpätí vysokej hory je neďaleko mesta Paro. Svojou zachovalou budhistickou architektúrou priťahuje turistov ako magnet o to viac, že leží vo výške 3 120 metrov nad morom.

 

  • Drukgyel Dzong

Je pamätná pevnosť tiež neďaleko Para. Bhutáncom sa tu podarilo odraziť útok z Tibetu. Pod pevnosťou leží malá dedinka s typickými domčekmi.

 

  • Východ

I nedotknutý Bhután má svoje modernejšie a zastaranejšie časti. Pokiaľ sa teda chcete vydať do kraja takmer nedotknutého akýmikoľvek modernými vymoženosťami, zamierte na východ.

 

Reklamný odkaz

Tipy na dovolenku v Ázii

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Nepál-Sikkim-Bhután: Vydajte sa na cestu po krajinách, ktoré sa môžu chváliť nedotknutým kultúrnym dedičstvom a spoznajte na vlastnej koži, ako čas spomalí.
  • Malý okruh Čínou + Tibet: Na jednej ceste spoznáte dve rozdielne krajiny a ich kontrasty. Navštívte Peking, Veľký čínsky múr, hrobky dynastie Ming alebo Lhasu.
  • Klasický okruh Indiou: Za týždeň spoznáte to najlepšie z Indie, navštívite Staré i Nové Dillí, starobylú Ágru, populárny Tádž Mahal a mnoho ďalšieho.

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa