Unikátna Dračia zátoka: plavba medzi štyrmi tisíckami ostrovov v smaragdovej vode

2013-06-10 16:00:00 |   |    | 

Tisíce ostrovčekov, medzi nimi mnoho takých, na ktoré ešte nikdy nevstúpila ľudská noha, nepreskúmané jaskyne, plávajúce dedinky, vrátane škôl a trhovísk. Na druhej strane ale i neodbytní „sprostredkovatelia“ obchodu - takzvaní nadháňači - a tisíce turistov. To je každodenná realita vo vietnamskej Dračej zátoke, jednom z prírodných divov sveta. Preskúmajte ju s nami!



Keď loď zastaví a spustí kotvy, aby si turisti mohli urobiť niekoľko fotiek západu slnka, okamžite sú okolo nej desiatky menších lodičiek. Miestni neodbytní predajcovia ponúkajú lastúry, ale i ovocie, otrhané pohľadnice alebo tričká s motívom slávnej zátoky. Ha Long je miesto, kde sa turistom ideálne púšťa žilou.

 

Pozor na nadháňačov!

Mimochodom najrôznejším nadháňačom musí človek odolať už v okamihu, kedy zájazd do Dračej zátoky objednáva u niektorej z cestovných agentúr v Hanoji. V ponuke ho má každá a každá tiež tvrdí, že práve jej výlet je ten najlepší a zároveň najlacnejší. Turistovi sa však celkom ľahko môže stať, že naletí a strávi tri dni na predpotopnom vraku.

Istotou je v tomto prípade kúpiť si výlet do Tonkinského zálivu už priamo so zájazdom do Vietnamu v cestovnej kancelárii. Potom vás čaká plavba na luxusnom a bezpečnom plavidle spojená s nocovaním v kajutách a príjemnými večerami pri západe slnka na palube.

 

Miesto, kde drak vstupuje do vody

Samotná zátoka Ha Long je asi najznámejšou atrakciou Vietnamu. V smaragdových vodách Tonkinského zálivu leží asi štyritisíc ostrovov. Vysoké vápencové skaly sú porastené bujnou vegetáciou a na mnohé z nich vraj ešte nevkročila ľudská noha. Význam názvu Ha Long (v preklade „miesto, kde drak vstupuje do vody“), odkazuje na legendu, podľa ktorej zátoku s ostrovčekmi vytvoril drak, keď pristával a chvostom rozmetal ohromný horský masív.

Štartovacím bodom plavieb - či už tých krátkych - niekoľkohodinových alebo dlhých – trojdňových býva často turistický prístav Bai Chay. Tu sa každé ráno nalodia tisíce turistov na stovky plavidiel, ktoré sa vydajú na cestu. Na obľúbenosti zátoke neubrala ani nehoda z februára 2011, kedy sa tu po prevrhnutí lode utopilo 12 turistov.

 

Pláže, jaskyne, ostrovy a… turisti!

Okrem štyroch tisícok ostrovov, z ktorých asi tisíc má dokonca i meno, turisti v zátoke Ha Long narazia i na krásne pláže a na stovky jaskýň. Avšak len asi dvadsať z nich je prístupných pre návštevníkov a aj preto v nich býva veľká tlačenica. Osvetlené útroby krasu si teda človek príliš nevychutná.

Okrem výletných lodí na hladine zátoky však môžu turisti veľmi často vidieť i plávajúce dediny, vrátane trhovísk, škôl, reštaurácií, obchodov… Ľudia, ktorí tu žijú, vraj na pevnú zem vystupujú len niekoľkokrát do roka. Väčšinu času trávia na smaragdovej hladine, ktorá je pre nich tak prirodzená, ako pre nás pevná zem.

V dňoch, kedy sa od zelenej hladiny odrážajú slnečné lúče a teploty stúpajú nad tridsať stupňov, im človek takmer závidí. „Skúste si však predstaviť, že v podobnom plávajúcom domčeku prečkávate zúrivú búrku,“ pokyvuje hlavou sprievodca na lodi, ktorý turistov upozorňuje na skalné útvary s obzvlášť bizarnými tvarmi.

Na Dračiu zátoku je patrične hrdý a vlastne má na to dôvod - ide o jedno zo siedmich vietnamských miest, ktoré sú zapísané na Zozname UNESCO a zároveň o miesto, ktoré bolo v celosvetovom hlasovaní zvolené za jeden zo siedmich prírodných divov sveta. Miesta, ktoré sú silne znečistené podnikmi na ťažbu a spracovanie vápenca, sú totiž pred turistami ukryté. Okružné plavby sa im vyhýbajú.

Či je to dobre, to už musí každý posúdiť sám…

 

Reklamný odkaz

Tipy na zaujímavé poznávacie zájazdy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Cez Vietnam od severu na juh: Prejdite sa s nami po šarmantných bulvároch Saigonu, spoznajte Hanoj, nadýchajte sa sviežeho voňavého vzduchu Dalatu alebo si odpočiňte na prehriatych pieskoch letoviska Nha Trang.
  • Národné parky Thajska: Obľúbený okruh určený nielen pre milovníkov prírody. Trasa vás zavedie do najmalebnejších kútov Thajska: povodia známej rieky Kwai, úchvatných prírodných scenérií rozoklaných vápencových hôr i do panenského pralesa Khao Yai.
  • Plavby po čínskom vnútrozemí: Z hektického Šanghaja cez romantické Suzhou na výpravnú plavbu po Dlhej rieke zakončenú návštevou známych ryžových terás a scénického Guilinu.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa