Nepoznaný Vietnam: luxusné letoviská, ale i nekonečná delta Mekongu

2013-08-27 16:00:00 |   |    | 

Hanoj, Saigon, Dračia zátoka. Myslíte, že viac toho Vietnam nemôže ponúknuť? Ste na omyle. V súčasnom Vietname totiž môžete vyraziť i do luxusných plážových stredísk a z nich trebárs do džungle v delte Mekongu alebo pod zem do tunelov Vietcongu. Po tom prvom vám klesne hotovosť na účte, to druhé vám zase poriadne zdvihne hladinu adrenalínu. Spoznajte iný Vietnam!



Letoviská Nha Trang a Phan Thiet sú dnes symbolmi vzostupu vietnamského turistického priemyslu. Krásne pláže, dlhé plážové kolonády, moderné hotely s perfektnými službami a menšia masovosť než v prípade susedného Thajska. Na druhej strane by ale bola škoda zostať len na hotelovej pláži a nespoznať nič ďalšie z Vietnamu.

Množstvo fascinujúcich pamiatok totiž leží vo vzdialenosti, ktorú človek prekoná v rámci dlhšej prechádzky. A tam, kam návštevník nedôjde peši, ho odvezie niektorá z miestnych agentúr. Ceny sú pre našincov priaznivé a zážitky unikátne.

 

Vodné bludisko v delte Mekongu

Cestu k delte Mekongu si môže turista dohodnúť v každej trochu väčšej agentúre. Ušetrí nielen množstvo času, ale i peňazí. Miestni obyvatelia v tom proste vedia chodiť a preto zoženú autobus a neskôr loďku za omnoho menej peňazí.

Mekong pramení vysoko v horách v ďalekom Tibete a cestou k Juhočínskemu moru sa stáva jednou z najväčších riek planéty. Navyše jeho delta neustále rastie - každý rok sa totiž o niekoľko stoviek metrov rozširuje.

Nekonečné ryžové polia, chatrné domčeky na bambusových koloch, neskôr široké mokrade, dedinky na ostrovčekoch a okrem deviatich širokých ramien i nekonečná spleť úzkych kanálov, nad ktorými sa skláňa zelená a nepreniknuteľná džungľa. Pre turistov, ktorí tadiaľto prechádzajú na malých vypožičaných loďkách, je to zážitok, z ktorého občas pociťujú úzkosť, hlavne keď si uvedomia, že v dobách vietnamskej vojny tadiaľto prechádzali americkí vojaci - vydaní napospas „neviditeľnému“ Vietcongu v okolitej džungli.

 

Pod zem, do tunelov v Cu Chi

S vietnamskou vojnou je spojené i ďalšie obľúbené turistické miesto - komplex tunelov v oblasti Cu Chi. Doteraz sa podarilo 70 kilometrov od Saigonu objaviť asi 250 kilometrov podzemných chodieb. Unikátny podzemný komplex tvoria tri poschodia - v troch, šiestich a dvanástich metroch pod zemou. A okrem nízkych a úzkych chodbičiek (ich výška je okolo 80 centimetrov, šírka miestami nepresahuje 40 centimetrov) boli súčasťou podzemného komplexu i nemocnice, školy, továrne na zbrane…

Odhaduje sa, že v týchto podzemných mestách žilo i desať tisíc ľudí. A Američania neboli schopní nájsť na tento spôsob vojny primeranú odpoveď. Keď už objavili dobre maskované vchody do podzemia, padali do pascí, strácali sa v nekonečnom bludisku a umierali. Miestny sprievodca rád občas turistov pri desivom rozprávaní vystraší náhlym zhasnutím baterky. „Takto sa tu cítili,“ rozsvieti hneď vzápätí a škodoradostne sa usmieva.

 

Akvárium pod šírym nebom

Výlet na ostrov Hon Mieu (občas sa mu hovorí i Bong Nguyen, čo turistov metie) je o dosť pokojnejšou záležitosťou. Brehy ostrova ležia len 5 kilometrov od letoviska Nha Trang a cesta loďou sem trvá asi pol hodiny - ideálny poldenný výlet.

Hlavnou atrakciou je tu morské akvárium pod šírym nebom Tri Nguyen. Zátoke, ktorú od okolitého mora oddeľuje kamenné nábrežie, dominuje replika vraku lode. Hlavne zahraniční turisti, ktorí nie sú zvyknutí na vietnamský štýl, nad ňou však krútia hlavou. „Je prezdobená a vôbec sa sem nehodí,“ hovorí jedna z návštevníčok. Podobne sa mnohí vyjadrujú i o vstupnej bráne - ústach morskej príšery, ktorými človek musí prejsť.

Samotnému akváriu sa však nedá vytknúť nič. Stovky druhov vodných živočíchov v desiatkach nádrží i v samotnom jazere, náučný chodník okolo areálu, príjemné posedenie…  Celý výlet mnohí končia na miestnej pláži Bai San, ktorá patrí medzi TOP pláže celého Vietnamu.

 

Čamské svätyne v horských údoliach

Zas tak ďaleko to z Nha Trang nie je ani do chrámového komplexu My Son, ktorý je ukrytý v horskom údolí. Stavby, ktoré tu postupne vznikali v priebehu deviatich storočí, stále viac pohlcuje okolitá horská džungľa. Keď mraky stoja nízko a po slnku nie je ani vidu, ani slychu, má toto miesto takmer magické čaro - i napriek tomu, že ho v roku 1969 takmer zrovnalo so zemou americké bombardovanie.

Zostávajúce ruiny kedysi majestátnych stavieb však môžu návštevníkom prezradiť, že toto miesto bývalo kedysi dávno centrom Čamského kráľovstva. V miestnych palácoch býval samotný kráľ, v chrámoch sa obetovalo bohu Šivovi, na priestranstvách pred nimi sa búrlivo diskutovalo. My Son bol centrom vzdelanosti celej oblasti a vedci sa neboja jeho význam prirovnať ku kambodžskému Angkoru alebo thajskému mestu Ayuthaya.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do Vietnamu:

 

  • Cez Vietnam od severu na juh: Prejdite sa s nami po šarmantných bulvároch Saigonu, nadýchajte sa sviežeho voňavého vzduchu Dalatu alebo si odpočiňte na vyhriatych pieskoch letoviska Nha Trang. Všade vás bude sprevádzať čaro Indočíny.
  • Luxusný Nha Trang: Vydajte sa do obľúbeného luxusného letoviska. Nha Trang - to sú krásne pláže, luxusné hotely, plavby loďou na okolité ostrovy, potápanie, šnorchlovanie, výborné reštaurácie. Vyberte si ten váš hotel! 
  • Okruh po severnom Vietname: Predĺžte si dovolenku a vydajte sa z Thajska do Vietnamu! Spoznáte Hanoj, Sapa i slávnu Dračiu zátoku Ha Long. Zoznámite sa s krásnou prírodou i miestnym folklórom. Zážitok na celý život!

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa