Dubaj ako ho nepoznáte - zjazdovky aj tobogany

2013-11-06 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY - Nekonečné duny, minimálna vegetácia a ťavy, tak si väčšina z nás predstavuje Dubaj. Málokto však vie, že tu možno nájsť aj tučniaky, akvaparky či nekonečné ružové záhony.



Dubaj v posledných desaťročiach neúnavne dokazuje, že patrí ku krajinám neobmedzených možností, kde nič nie je nemožné. A tak poprední dubajskí inžinieri prišli s návrhom využívať pre zavlažovanie odsolenú morskú vodu. Vďaka tomu tu mohli vzniknúť profesionálne golfové greeny, rekordy lámajúce botanické záhrady i zjazdovky.

 

Beh v púšti

Ak obľubujete jogging, nemusíte sa svojho hobby vzdávať ani pri návšteve dubajského emirátu. A nehovoríme len o rekreačnom behaní okolo vášho dovolenkového rezortu. Pre tých s lepšou kondičkou začiatkom roka začal fungovať bežecký okruh, ktorý okrem vynikajúcich podmienok pre bežcov všetkých levelov organizuje aj šesť závodov ročne. Zápisné na 10-kilometrový závod je 80 dirhamov, registrovať sa stačí na facebookovej stránke Dubai Desert Road Run.

 

Ihriská a greeny

Hoci by to málokto čakal, v emiráte je už viac ako 20 golfových ihrísk - a to nielen piesčitých na trénovanie odpalov z tzv. „bunkrov“. Ako prezrádza manažér agronómie golfového rezortu Jumeirah Mark Tupling, na zavlažovanie využívajú ošetrenú odpadovú vodu: „Expertný systém dodáva presné množstvo vody v závislosti na topografii daného územia, smere vetra a pôdnych podmienkach.“ Ceny za vstup do jednotlivých rezortov sa pohybujú od 360 dirhamov (70 eur).

 

45 miliónov kvetov

Starať sa vo vysokých horúčavách o akúkoľvek záhradu, to chce poriadnu snahu. Predstavte si navyše, že v plnom rozkvete sa snažíte udržať 45 miliónov kvetov v púšti. To sa prekvapivo darí záhrade Dubai Miracle Garden, 7-hektárovej atrakcii otvorenej od tohto februára. Rôznorodé druhy kvetov usporiadané v netypických geometrických a umeleckých tvaroch si už vyslúžili aj niekoľko rekordných záznamov - nachádza sa tu najdlhšia stena kvetov (800 metrov), najväčšia pyramída a najväčšie hodiny z kvetov. Dospelí zaplatia za vstup 20 dirhamov (4 eurá).

 

Tobogany

Nielen Dubaj, ale celé Spojené arabské emiráty sa dnes hrdia obrovskými vodnými parkami, hoci iba pred pár desaťročiami by bol nápad šmýkať sa v púšti po vode považovaný za nonsens. Priamo v Dubaji sa môžete ísť zabaviť do Wild Wadi či Aquaventure, Abú Zabí ponúka Dreamland a Yas Waterworld. Všetky využívajú odsolenú morskú vodu a čerpadlá s takou silou, že vodu ženú až rýchlosťou 80 km/h, čo aj z „lenivej“ rieky vie spraviť poriadnu divočinu.

 

Tučniaky a sneh

Hoci to znie dosť surreálne, v Dubaji si prídu na svoje aj milovníci snehu. Mall of the Emirates, otvorený v roku 2006, zastrešuje na ploche 25 tisíc metrov štvorcových päť indoorových zjazdoviek, nechýba lanovka a vlek. Dvojhodinový skipas stojí 200 (40 eur), celodenný 300 dirhamov (60 eur). Táto veľká „chladnička“ udržiava dennú teplotu tesne pod bodom mrazu, nočná klesá asi na -6 °C. Veľké snehové delá však nepripravujú iba dokonalý umelý sneh, starajú sa aj o vytvorenie prostredia pre 20 tučniakov, ktoré tu našli domov.

 

Vtáčia divočina

Iba pár míľ od neúnavne pulzujúceho srdca moderného Dubaja je vtáčia rezervácia Ras al Khor domovom vyše 50 tisíckam vtákov zo 67 druhov. V soľných lagúnach zavlažovaných z dubajskej zátoky sa zabývali bahniaky ako volavka, lyžičiar či plameniak a nechýbajú ani dravce, ktoré rezervácii dodávajú atmosféru skutočnej divočiny. Vstup do areálu je voľný, no záujemcovia o návštevu sa musia vopred zaregistrovať na oficiálnej webstránke mesta Dubaj.

 

Zdroj/autor: cnn.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa