Ostrovy v tvare sveta: chcete bývať v Británii? Smola, už je predaná!

2013-11-27 11:35:00 |   |    | 

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY - Asi 4 kilometre od dubajského pobrežia vyviezli z mora tisíce ton piesku, aby mohol vzniknúť ďalší megalomanský projekt - umelé ostrovy v tvare sveta. Svet v miniatúrnom podaní, ktorého stavba stála viac než 14 miliárd dolárov, nájdete hneď vedľa umelých ostrovov v tvare palmy. Najbohatší ľudia planéty si tak mohli kúpiť trebárs Britániu alebo Etiópiu. Jediná nevýhoda? Ostrovom údajne hrozí potopenie!



Umelé ostrovy. Populárny spôsob, ako za neuveriteľne vysoké ceny predať kúsok morského pobrežia. Aj keď sa to zdá ako moderný milionársky výstrelok, je tvorba umelých ostrovov omnoho staršia. V rôznych častiach sveta ľudia oddávna túžili ovládnuť more a pretvoriť ho na obývateľnú pevninu - spomeňte si len na chyže na koloch v prehistorickom Škótsku a Írsku, kamenné ostrovné mesto v Mikronézii alebo slávne Benátky či plávajúce ostrovy na jazere Titicaca.

 

Potápajúci sa svet: 300 ostrovov a len jeden zastavaný

Ostrovy, ktoré sa štátna developerská spoločnosť Nakheel rozhodla postaviť v Dubaji, sa do histórie zapíšu nesporne tiež, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je fakt, že ostrovy majú pri pohľade z výšky tvar miniatúry sveta - asi 232 kilometrov nového pobrežia sa skladá z mozaiky malých ostrovčekov, dostupných len po mori alebo vrtuľníkom. Vyzdvihnutie nových ostrovov sa dokončilo v roku 2008, dodnes je však zastavaný len jeden z 300 ostrovov.

A práve to je druhý dôvod, pre ktorý si „svetové“ ostrovy budeme pamätať. Najviac sa do pamäti vryjú investorom, ktorí odkúpili jednotlivé ostrovy alebo trebárs práva na prevádzkovanie dopravy medzi ostrovmi, pretože ostrovčeky sa v dôsledku finančnej krízy v roku 2009 ponorili do dlhov. To však nie je to najhoršie - podľa niektorých expertíz sa umelé ostrovy potápajú i do mora. Zástupcovia spoločnosti Nakheel pritom nadmernú eróziu odmietajú s tým, že celý projekt nie je mŕtvy, len spí.

 

Dubaj - liaheň drahých nápadov a súkromných víl celebrít

Napriek tomu je väčšina ostrovov už predaná a tak sa snáď v budúcnosti dočkáme i správ o tom, ktorá celebrita si pre svoju vilu kúpila niektorý zo „štátov“. Na vedľajších umelých ostrovoch v tvare palmy takto napríklad býva David Beckham. Aby ste si mohli celý komplex prezrieť, musíte ponad krajinu preletieť helikoptérou alebo lietadlom, ale impozantný pohľad sa vám naskytne tiež z horného poschodia najvyššej budovy sveta - nádhernej veže Burj Chalífa.

Za architektonickými skvostmi sa napokon do Dubaja môžete vydať každý rok a zakaždým tu nájdete množstvo nových, zaujímavých stavieb. Práve teraz napríklad ide o úplne unikátny pohybujúci sa mrakodrap, ktorého apartmány sa budú môcť natáčať podľa toho, či chcete mať v izbe slniečko alebo nie. A stavia sa už aj najväčšie vyhliadkové koleso sveta Dubai Eye!

 

Reklamný odkaz

Vydajte sa do architektúrou dýchajúceho Dubaja

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Emirátov:

 

  • Dubaj - Jumeirah Beach: Architektonicky veľmi odvážne riešený luxusný hotel s 598 izbami neďaleko centra Dubaja. Súkromná biela piesočná pláž priamo pri hoteli.
  • Fujairah - Miramar Al Aqah: Ako v rozprávke princeznej Šeherezády si budete pripadať v hotelovom komplexe v Emiráte Fujairah. Hotel v orientálnom štýle s veľkou záhradou leží priamo na bielej pláži.
  • Hotel Burj Al Arab: Najluxusnejší hotel sveta s 202 apartmánmi a výškou 321 metrov, pripomínajúci svojou architektúrou a tvarom plachetnicu, leží na umelo vytvorenom ostrovčeku 280 metrov od pobrežia a 15 kilometrov južne od Dubaja.

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa