Neuveriteľné podzemné chrámy – Stovky rokov zabudnuté, ale dnes...

2014-11-11 18:00:00 |   |    | 

Čo z chrámu robí magické miesto? Čo je to, čo nás naláka? V dobe, keď kliknutím na obrazovku môžeme vidieť úplne všetko, je dôležité pýtať sa tie správne otázky. Tie nás navedú tam, kam chceme. Dnes to bude slovo Ajanta. Komplex takmer magických podzemných chrámov.



 

Hlboko v zemi

 

V indickom štáte Mahárašta, blízko dedinky Lenapur sa po dlhé stovky rokov ukrýval poklad. Totiž ešte približne v 2. storočí pred Kristom sa rozhodli budhistickí mnísi postaviť niečo jedinečné. Namiesto aby svoje chrámy postavili všetkým naoko, rozhodli sa, že chrámy postavia pod zemou.

Okrem toho, že do sopečných skál vytesali svoje chrámy, postavili si tu aj obydlia a teda kláštory. Spolu tu žilo viac ako 200 budhistických mníchov, ktorí sa okrem modlenia zaoberali aj umením. A toho je tu mnoho, keďže sú všetky miestnosti prekrásne vyzdobené tým, čo by sa dalo nazvať vrchol budhistického náboženského umenia.

Chrámy kedysi prepájala jedna terasa, ktorá viedla tesne ponad rieku. Komplex je totiž vytesaný do skaly nad riekou. V tomto bode sa rieka Waghora stáča a tvorí veľkú slučku. Tak vytvorená terasa mala ideálne podmienky na to, aby obchádzala okolo celého komplexu jaskýň.

 

Legendy vytesané do skál

 

24 kláštorov5 chrámov boli približne v 6. storočí opustené, aby tak uvoľnili miesto chrámom v meste Éllóra. Objavené boli len náhodou v 1819, keď sa skupina britských vojakov rozhodla prísť do tejto oblasti loviť tigrov. Pošťastil sa im ozaj unikátny kúsok, keďže jaskyne v Ajante sú dnes zapísané aj v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Časť jaskýň bola vytesaná v spomínanom 2. storočí pred Kristom, ale nachádzajú sa tu aj jaskyne z neskoršieho obdobia. Vytvorené boli približne v 5. storočí za vlády dynastie Guptov. V zlatom veku, ako sa obdobie ich vlády nazýva, sa už Budha mohol zobrazovať, a preto v jaskyniach vidno aj jeho podobizne. Zo skoršieho obdobia sú známe len stúpy, ktoré majú predstavovať Budhu.

Okrem Budhov sú tu zobrazené mnohé výjavy spojené s Budhizmom a inými lokálnymi legendami. Jednou z nich je príbeh o kráľovnej Mayi. Vo sne sa jej prisnilo, že porodí syna, ktorý sa stane veľkým vodcom. O svojom sne porozprávala manželovi a spolu sa vydali k učencom a astrológom, aby im sen objasnili. Jeden z nich jej povedal, že porodí syna s 32 znakmi veľkého muža. Ak princ zostane doma stane sa z neho významný kráľ. Ak však svoj dom opustí, oholí si hlavu aj bradu a oblečie si oranžové rúcho stane sa z neho osvietený Budha.

Zdroj/autor: unesco.org, ajantacaves.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa