Vydajte sa spoznať Boracay – na takmer neznámom ostrovčeku je jedna z najkrajších pláží planéty

2015-02-15 09:00:00 |   |    | 

Prezývajú ho perla Filipín a miestna pláž White Beach sa pravidelne umiestňuje v rebríčku najkrajších pláží planéty. Ostrovček Boracay prejdete z jedného konca na druhý za necelú hodinku, preľudnenosťou však netrpí. A pokiaľ sa na to cítite, skúste pred miestnymi obyvateľmi spomenúť „Bambino di Praga“, rozhodne to zvýši vašu dôležitosť.



 

Bambino di Praga alebo Santo Niño alebo Pražské Jezuliatko. Filipíny sú jednou z dvoch katolíckych krajín v Ázii a Pražské Jezulátko je pre Filipíncov jednou z najvýznamnejších náboženských ikon - a to i pre obyvateľov ostrovčeka Boracay, ktorý na prvý pohľad môže vyzerať, že na tradície rezignoval a miestni obyvatelia sa zaujímajú len o zisk z turizmu.

Nie je to pravda. Hoci sa na Boracay za posledných desať rokov rozbieha turistický priemysel naozaj vo veľkom, ostrov zatiaľ nepodľahol absolútnej komercializácii.

 

Filipíny v kocke

Filipíny – to sú tisíce ostrovčekov v západnom Pacifiku. Podľa odborníkov ich je presne 7107. Filipíny sú dvanástou najľudnatejšou krajinou planéty a tiež jednou z dvoch ázijských krajín, kde prevláda katolicizmus – dôsledok španielskej a neskôr americkej koloniálnej nadvlády.

Z lietadla vraj Boracay niektorým pripomína motýľa, ktorý sa práve chystá roztvoriť krídla. Hlbokú zeleň dažďových pralesov vo vnútrozemí lemujú zlatisté a biele pruhy pláží na okrajoch – práve vďaka nim je v súčasnosti Boracay najobľúbenejším filipínskym letoviskom. Nie sú tu nijaké väčšie mestá, nijaké ohromné neosobné hotelové komplexy, len jedna hlavná cesta, ktorá spája jednotlivé menšie plážové strediská.

 

Pokoj a pohoda na White Beach

 

Miestnych desaťtisíc obyvateľov si tu žije pokojným životom, turisti im neprekážajú. Život na Boracay vo Visajskom súostroví plynie v pokoji ďalej. Len posledných pár sezón je tu viditeľný príliv turistov z Číny a Južnej Kórey, kde Boracay ako pomerne blízku a veľmi luxusnú destináciu objavili miestne cestovné kancelárie.

Najväčším lákadlom Boracay je bezpochyby White Beach, Biela pláž, lemujúca v dĺžke štyroch kilometrov západné pobrežie ostrova. Práve tu sa sústreďuje väčšina stredísk. Nad extrémne jemným pieskom, po ktorom sa vraj dá chodiť aj počas dňa, kedy slnko naplno páli, sa skláňajú kokosové palmy, koralový útes sa tiahne asi dvesto metrov od brehu – tropická idyla vyzerá práve takto.

 

Tri časti – tri rytmy dovolené

 

Oficiálne je Biela pláž rozdelená na tri časti. A už podľa adresy hotela človek spozná, s čím má vlastne česť. Hotel s umiestnením v „Station 1“ – mimochodom číslovanie vraj pochádza ešte z doby, kedy na Bielej pláži boli tri prístavy – bude pravdepodobne značne luxusný a veľmi drahý. Práve do tejto zóny sú sústredené tie najlepšie strediská na ostrovčeku.

Station 2“ je srdcom celej pláže. Tu sa vinie hlavná kolonáda s obchodíkmi a reštauráciami, ktorých majitelia využívajú výbornú polohu a naťahujú ceny, ako sa len dá.  Je tu však najrušnejšie. Pokoj v tejto časti naozaj nečakajte, naopak sa pripravte na divoké večierky až do rána. Na Station 2 to žije a je preto cieľom hlavne mladých ľudí z celého sveta.

Časť „Station 3“ patrí všetkým, ktorí nemajú peňaženky plné bankoviek. Tu človek zoženie to najlacnejšie ubytovanie, ktoré Boracay ponúka, buď v klasickom hotelíku, alebo v menšom bungalove len kúsok od pláže.

 

Bulabog – Mekka vodných športov

 

Vodné športy si človek síce môže vychutnať i na Bielej pláži, oveľa lepšie podmienky sú však na pláži Bulabog na východnom pobreží ostrova. Od júna do októbra tu pomerne dosť fúka a po vlnách sa preháňajú desiatky kiteboardistov so svojimi drakmi. Nájde sa tu i niekoľko kiteboardových škôl – človek len musí prekonať prvotný strach. 

Mimochodom – pri výbere dovolenky zvážte aj obdobie, v ktorom sem vyrazíte. Obdobie Tag-init trvá od marca až do konca mája a práve v tejto časti roka sú tu najvyššie ceny. V období Tag-ulan, trvajúcom od júna do novembra, horúčav pokračujú, ale pribúda zrážok. Tie síce často nie sú nijako prudké, ale aj tak zrážajú ceny za ubytovanie o desiatky percent. Zároveň s poklesom cien pribúda turistov s batohmi, ktorým trocha dažďa nevadí.

 

Suvenír? Náhrdelník z puky

 

Človek, ktorý sa vydá na Boracay, by si mal určite priviezť domov ako suvenír náramok alebo náhrdelník z mušličiek puka. V ponuke ich má každý plážový predavač na ostrove (a nie je ich málo). Najväčšie nálezisko týchto mušlí je na rovnomennej pláži Puka v severnom cípe ostrova.

Mimochodom – tých krásnych pláží je tu oveľa viac. Predchádzajúce riadky boli len stručným náznakom toho, čo tento ostrovček, malý rozlohou, ale veľký možnosťami, ponúka. 

 

Ešte pár zaujímavostí o Boracay a Filipínach:

  • Boracay leží asi 300 kilometrov od hlavného mesta Manila. Let sem trvá asi 60 minút.
  • ďalšou možnosťou, ako sa na Boracay dostať, je prílet na letisko do Catitlanu, ktoré však prijíma len vnútroštátne lety, a potom cesta trajektom na Boracay.
  • obľúbeným cieľom lodných výletov z Boracay je ostrov Crystal Cave Island. Ide síce o súkromný ostrov, na ktorom sa platí vstup, ale sú na ňom dve krásne jaskyne.
  • Boracay je v najužšom mieste široký jen jeden kilometer.
  • ďalšou obľúbenou plážou je pláž Diniwid, ktorá nadväzuje na severe na Bielu pláž. Na rozdiel od nej si tu však človek môže dopriať pokoj a súkromie.
  • Filipíny sú súčasťou „pacifického ohnivého kruhu“. Typická je teda pre ne neustála seizmická aktivita. Filipíny každý deň zažijú asi dvadsať malých zemetrasení, ktoré však bežný človek ani nepocíti.

Autor: Lucie Šterbová

 

Reklamný odkaz

Na najkrajšie pláže sveta!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky exkluzívnych poznávacích zájazdov:

 

  • Božský Boracay : Vychutnajte si dovolenku bez prílišného množstva turistov. Boracay je síce najobľúbenejšie letovisko, ale na prílišný nápor návštevníkov netrpí. Miestna Biela pláž patrí medzi najkrajšie pláže planéty. Luxus, vodné športy a súkromie!
  • Ďalší raj – božský Zanzibar : Prečítajte si o ďalšom úchvatnom ostrovčeku – božskom Zanzibare pri pobreží Afriky. Všetky zaujímavosti nájdete v článku na portáli Cestovinky.cz, ktorý sa zameriava i na destinácie, kam lieta CK ESO travel.
  • To najlepšie z Filipín! : Poznávací zájazd - obzvlášť vhodný pre milovníkov prírody. Na rafting k vodopádu, návštevu najmalebnejších ryžových terás na svete a divokú horskú krajinu sa nezabúda.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa