Nan Madol: Tajomné stratené mesto v koralovej lagúne je plné tajomstiev

2015-04-18 09:00:00 |   |    | 

Je to už vyše stoštyridsať rokov, čo sa noha niekoho iného než miestneho domorodca dotkla povrchu umelých ostrovčekov Nan Madol. Oveľa viac však toho ani po toľkých rokoch nevieme. Stratené mesto postavené v koralovej lagúne je dodnes plné záhad. V súvislosti s ním sahovorí o obroch, o pristátí mimozemšťanov, i o platinových truhlách a kliatbe, ktorá stihne každého, kto ich otvorí.



 

Mikronézia – to je synonymum pre krásne pláže, biely piesok a ideálne podmienky pre potápanie. Milovníci záhad však vedia, že okrem toho tu nájdete i „stratené“ mesto Nan Madol, komplex necelej stovky ostrovčekov, ktoré sú plánovito rozosiate v plytkej lagúne v blízkosti ostrova Pohnpei.

 

Nedostatok informácií nahráva legendám

 

Celá oblasť neleží práve v stredobode turistického záujmu – po prvé nie je úplne ľahko dostupná a po druhé si miestni obyvatelia neprajú, aby sa medzi umelými ostrovčekmi preháňali davy turistov – hovoria v súvislosti s tým o rušení tunajších duchov.

Tajomným príbehom a legendám nahráva i fakt, že toho vedci dodnes o celom komplexe deväťdesiatich dvoch ostrovčekov príliš nevedia. Dátum vzniku odhadujú veľmi zoširoka na obdobie od šiesteho do dvanásteho storočia nášho letopočtu. Viac konkrétni si netrúfnu byť.

Príliš istí si nie sú ani v tom, na čo celé mesto v plytkej vode kúsok od pevniny vlastne slúžilo. Objavujú sa teórie, že išlo o mocenské centrum dynastie Saudeleur, ktorá ovládala niektoré oblasti v Mikronézii v období 12. až 17. storočia. Mesto na vode vraj bolo sídlom kňazov a šľachty – panovník vraj chcel mať všetkých prípadných sokov pohromade a mať prehľad o ich činnostiach – a práve umelé mesto bolo ideálnym miestom, kde bolo možnémať všetko pod kontrolou.

 

Kde sa v lagúne vzali tisíce ton kameňa?

Veľkou záhadou už je len samotná prítomnosť čadičových blokov, ktoré vážia aj desiatky ton. Najbližší lom je na opačnej strane ostrova Pohnpei a dopraviť sem toľko stavebného materiálu by bola práca pre desiatky tisíc ľudí na niekoľko rokov. Hovorilo sa o jeho plavení po mori i o tom, že ho sem stavitelia dovliekli pod vodou „zapriahnutý“ za lode, ale i táto teória sa ukázala ako nepravdepodobná.  Pôvod kameňa je preto dodnes nevyriešený.

 

 

Niektoré teórie teda odhadujú, že na tretine ostrovčekov žilo od päťsto do tisíc obyvateľov, zvyšné dve tretiny ostrovčekov zase slúžili ako miesta posledného odpočinku. Severovýchodná časť mesta bola podľa týchto teórií takzvaným „márničným“ sektorom a jednotlivé ostrovčeky slúžili ako hrobky tých najbohatších a najvýznamnejších.

 

 

 

Boli to hrobky?

 

Túto teóriu však podkopáva absencia akýchkoľvek kostrových pozostatkov, prípadne zvyškov domov. Dnes z ostrovčekov zostávajú de facto len „ohrady“ z čadiča, ktoré sú vyplnené úlomkami koralov. Vládu na nimi prevzala príroda a človek sa pri bližšom preskúmavaní musí predierať zeleňou. Medzi jednotlivými ostrovčekmi sú morské kanále – v závislosti od stavu prílivu a odlivu je v nich vody po členky, alebo i vyše pása.

 

Čo objavili Japonci?

Pred druhou svetovou vojnou sa tunajšie ostrovčeky dostali pod nadvládu Japonska a práve Japonci sa vraj rozhodli celú oblasť detailne preskúmať. Podľa niektorých dokonca našli platinové truhly a v nich kostrové pozostatky. Údajne bolo všetko dôkladne zdokumentované – nanešťastie to však odviezli do Hirošimy – kde všetko v roku 1945 zničil výbuch atómovej bomby.

 


 

Zástancovia tajomných teórií však tvrdia, že to, čo je na prvý pohľad zo strateného mesta vidieť, rozhodne nie je všetko. Hovoria o tajomných podzemných chodbách, o hrobkách, v ktorých sú vraj platinové truhly s kostrami obrovských ľudí, o zrkadlovo obrátenom „Meste mŕtvych“, ktoré je tam ukryté niekde pod hladinou.

 

Trochu im nahráva i správanie domorodých obyvateľov – tí Nan Madol vôbec nenavštevujú, vyhýbajú sa mu a neprajú si, aby ho navštevovali turisti a skúmali ho vedci. Podľa nich celý komplex obývajú duchovia dávnych kráľov a tí si neželajú, aby ich rušili. Pokiaľ chce niekto komplex navštíviť, prípadne v ňom podrobne pátrať, musí požiadať o povolenie tunajšieho náčelníka. Vedeckých výprav preto zatiaľ nebolo veľa a žiadna z nich nás nepriblížila k pravde o fenoméne Nan Madol.

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Vydajte sa na Palau!: Palau je (nielen) potápačský raj! Je to miesto, kde sa dočkáte horúceho slnka, tropickej zelene, bieleho piesku i nadmernej dávky luxusu. Vychutnajte si naozaj exotickú dovolenku v nádhernej destinácii.
  • Bora Bora a Tahiti : Vychutnajte si desať dní na Bora Bora, vraj najkrajšom ostrove sveta, a potom tiež na Tahiti, na ostrove srdca, kde svoje tance tancujú krásne Polynézanky. Toto je dovolenka snov v raji na konci sveta!
  • Navštívte 10 najúžasnejších vodopádov na svete : Vydajte sa s nami na unikátnu výpravu po desiatich najkrajších vodopádoch sveta. Aspoň prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, ktorý píše o destináciách, do ktorých lieta CK ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa