Osem tisíc sôch a každá je iná: Slávna terakotová armáda vraj ukrýva utajené posolstvo

2015-05-02 09:00:00 |   |    | 

Prekvapenie, potom šok a nakoniec strach. Všetky tieto pocity sa vystriedali v roku 1974 u vidiečanov, ktorí neďaleko dediny Si-jang hĺbili studňu a prepadli sa priamo medzi zástupy bojovníkov v plnej zbroji. Zdesenie veľmi nezmiernila ani skutočnosť, že boli z terakoty – v zmätku, ktorý roľníkov v tej chvíli zachvátil, vyzerali hrozivo živí. Takto rozprávajú o náleze slávnej terakotovej armády niektoré pramene – možno však bolo všetko inak…



 

Objav terakotovej armády v roku 1974 totiž nebol taký dramatický. Vidiečania skutočne kopali studňu, nikam sa však neprepadli. V hĺbke piatich metrov narazili na obrovské množstvo keramických črepov, nález nahlásili a na miesto dorazili archeológovia. K nálezu obrovského mauzólea prvého cisára Čchina zostával už len kúsok.

 

Súčasť obrovského mauzólea

 

Slávna terakotová armáda je totiž jednou zo súčastí tohto mauzólea, ktoré nechal Čchin budovať už za svojho života. Na stavbe vraj pracovalo až 700 tisíc ľudí, stavalo sa takmer 40 rokov a hotová nebola ani vo chvíli, kedy cisár zomrel. Megalomanská stavba, ktorá sa rozkladá na celkovej ploche blížiacej sa k 50 štvorcovým kilometrom, je podľa archeológov preskúmaná len z necelej štvrtiny a ukrýva veľa ďalších historických pokladov. Mimochodom – doteraz neodkryli ani hrobku samotného cisára.

 

Cisár Čchin – veľký politik i veľký tyran

Cisár Čchin sa dostal na trón vo svojich trinástich rokoch a už sa ho nikdy nechcel vzdať. Neváhal preto uväzniť svoju matku, svojich odporcov pochovával zaživa, nechal zlikvidovať všetky spisy, ktoré obsahovali to, s čím on sám nesúhlasil. Na druhej strane sa mu podarilo počas vlády zjednotiť Čínu, dal vystavať prvé úseky Veľkého čínskeho múru, zjednotil menu i písmo. Čchin je preto značne kontroverznou postavou čínskej histórie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Fascinujúci Veľký čínsky múr: Naozaj stojí na ľudských kostiach a možno ho vidieť z vesmíru?

 

To, čo dnes turisti môžu vidieť pri návšteve múzea terakotovej armády, ležiaceho asi 90 kilometrov od mesta Si-an, je zhruba osem tisíc sôch vojakov v troch veľkých halách. Sochy majú výšku od 170 do 200 centimetrov, sú teda vyššie než priemerní Číňania. A každá z nich je iná. Líšia sa vo výrazoch tváre (v nich a v jej usporiadaní je vraj vpísané tajomstvo), v zbroji, ktorá i po dvoch tisícoch rokov zostáva lesklá a ostrá – archeológovia usudzujú, že vtedajšia čínska civilizácia dokázala bronzové zbrane pochrómovať, aby vydržali veky.

 

 

 

Každý iný, každý ručne maľovaný

 

Každý z terakotových vojakov bol kedysi i ručne maľovaný – o toviac vyzeral ako živá postava. Farby sa na niektorých sochách dochovali až do doby nálezu, po odkrytí a agresívnom pôsobení bežného vzduchu sa však znehodnotili počas pár desiatok minút. Prvé archeologické skupiny, ktoré začali armádu odkrývať, napáchali obrovské škody. Sochy navyše veľmi trpia i dnes a niektoré sa začínajú i napriek snahe reštaurátorov opäť rozpadávať. Archeológovia preto s odkrývaním ďalších a ďalších priestorov mauzólea nepokračujú.

Dodnes však bolo okrem niekoľkých tisícok sôch odkrytých i niekoľko stoviek terakotových koní, zvyšky menších vojenských vozov, dva veľké bronzové a bohato zdobené vozy pre samotného cisára a tiež pozostatky asi 500 mŕtvych. Ide buď o cisárov osobný sprievod na onen svet, alebo o tých, ktorí zomreli počas stavby mauzólea.

Samotnej hrobky cisára Čchina, ktorá leží asi 1500 metrov od hál s terakotovou armádou, sa však vedci zatiaľ nedotkli. Cisár leží v komplexe podzemného posmrtného paláca, z ktorého zatiaľ vedci dokázali identifikovať zhruba dvadsať budov, nakoniec ich však asi bude viac.

 

Terakotová armáda na cestách

Stovka terakotových vojakov navštívila pred pár rokmi i Európu. Nešlo však o originálne kusy, ale o verné repliky, ktoré vznikli v roku 2002 v Číne. Ich výrobu si zadali Ralph Grüneberger a Burkard Pfrenzinger, ktorí požadovali i dodržanie všetkých historických postupov (čo bolo ťažké, pretože o samotnej výrobe toho veľa nevieme). Výsledkom bola stovka úplne verných replík a ďalšia tisícka postáv v mierke 1:10. A samozrejme veľmi úspešná výstava a obrovský biznis preich tvorcov.

 

 

Tekuté striebro, čo prináša smrť

 

Historické pramene hovoria o tom, že hrobka je veľmi dobre a dômyselne chránená. Hovoria dokonca o takzvanom tekutom striebre, ktoré prináša smrť. Mohlo by vraj ísť o ortuť, ktorá by na narušiteľa večného cisárovho spánku v nečakanej chvíli vytiekla. Paradoxné je, že práve ortuť možno stojí i za smrťou samotného cisára, ktorý zomrel vo svojich päťdesiatich rokoch.

Okrem ortuti vraj vedci počítajú so strieľajúcimi mechanizmami, prepadliskami a ďalšími „prekážkami“, ktoré poznáme skôr z dobrodružných filmov. Niektorí síce pochybujú o ich funkčnosti po dvoch tisícoch rokov od uvedenia do prevádzky, ďalší však upozorňujú na to, že mauzóleum sa staviteľom podarilo vybudovať odolné voči vode a stav zbraní terakotovej armády ukazuje na to, že zub času v mauzóleu môže vďaka špeciálnym technológiám hlodať omnoho pomalšie.

Vedci preto nechávajú Prvého cisára Čchina radšej ďalej pokojne spať a sami snívajú o tom, aké poklady ukrýva jeho pohrebná komnata.

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Veľký okruh po Číne : Veľký Čínsky múr, Zakázané mesto i Terakotová armáda, ktorá stráži večný spánok cisára. Pätnásťdenný okruh po Číne s prehliadkou toho najkrajšieho. Zažite letné prázdniny v Ríši stredu!
  • Vlakom na Strechu sveta: Z Pekingu do Tibetu – unikátnym moderným vlakom po najvyššie položenej železnici planéty! Prečítajte si o tom na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete i ďalšie cestovateľské články.
  • Čína a Mongolsko : Dve úplne rozdielne krajiny. Zážitky z uponáhľaného Pekingu sa budú miešať s pokojnou atmosférou Ulanbátaru a životom v jurtách v mongolskej stepi. Desať dní na ceste za poznaním.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.7/5 (31 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa