10 tisíc rokov staré mesto. Starovekú metropolu Petru obývali už mnohé generácie

2015-05-08 09:00:00 |   |    | 

Jordánska Petra patrí k najvyhľadávanejším atrakciám súčasnosti. Môže za to najmä unikátny spôsob, akým bola vytvorená. Petra vznikla v 3. storočí pred našim letopočtom a vďaka tomu je v súčasnosti tou najstaršou, i keď už neobývanou metropolou, akú vo svete poznáme. Tvorcovia tohto mesta predstavujú mimoriadne šikovnú generáciu staviteľov, pretože dokázať vytvoriť takéto veľdielo je známkou veľkej vynaliezavosti a zručnosti.



 

Mojžiš alebo pastieri?

 

História tohto mesta je neistá. Podľa niektorých údajov vznikla v 3. storočí pred našim letopočtom, iné sa opierajú o fakt, že to bolo o tristo rokov skôr, no a podľa niektorých výskumov by mohla byť Petra stará dokonca až 10 000 rokov. K jej vzniku teda existujú rôzne alternatívy. Jedna z nich hovorí o spojení s miestnymi pastiermi, iná zase hovorí práve o Petre ako o mieste ukončenia 40 ročného putovania Židov po púšti. Na tunajšej skale mal Mojžiš udrieť palicou a odtiaľ začala vyvierať voda, takže si práve na tomto mieste založil nový domov. Nech už je pravda akákoľvek, staviteľom mesta je nutné zložiť obrovskú poklonu. Jednotlivé stavby boli situované do malých jaskýň. Tie sa mohli popýšiť najmä nádhernými vstupnými vchodmi s dokonalým zdobením. Tesanie do pieskovca bolo veľmi náročné, no aj napriek tomu tam vytvorili desiatky budov, ktoré navyše prepojili unikátnym kanalizačným a zavlažovacím systémom. Obdivuhodné fakty, na ktoré sa dnes pozeráme s obrovským rešpektom.

 

Pokladnica, posvätné miesta i domy

 

Mesto sa nachádza na rozmedzí troch údolí. Vchádza sa do neho prostredníctvom vstupnej brány, aby ste sa ďalej mohli túlať jeho tajomnými uličkami. Petra vás môže prekvapiť najmä svojou veľkosťou. Mnohí by očakávali malé mestečko s pár budovami. V skutočnosti tam v minulosti žilo niekoľko tisícov obyvateľov. Tým ponúkli v tomto zákutí fantastický komplex s mnohými možnosťami. Hlavnú časť tvoria jednotlivé domčeky. Ich zdobenie a veľkosť sa líšia podľa zámožnosti bývalých majiteľov. Jaskyne často nemali okná, svetlo prichádzalo dovnútra iba prostredníctvom dvier a príbytky sa osvetľovali fakľami a ohniskami. Dokonca niektoré domy majú priamo vytesané niektoré časti nábytku z kamenia. V Petre sa nachádza napríklad svätyňa, amfiteáter, pokladnica a systém budov pre úradníkov. Podľa odhadov poslední obyvatelia opustili Petru v 6. storočí nášho letopočtu. Dôvodom bolo silné zemetrasenie, ktorú porušilo statiku budov a zasypalo niektoré ulice.

 

800 pamiatok medzi 300-metrovými kaňonmi

 

Celkový komplex tvorí v súčasnosti až 800 menších častí. Všetky boli zahrnuté medzi chránené pamiatky UNESCO a sú hotovým magnetom pre turistov. Prechádzanie sa týmito uličkami môže byť pre niekoho problematické. Ak nemáte radi zúžené priestory, niektoré chodbičky by pre vás boli možno nepríjemné. Časť mesta je vytvorená medzi kaňonmi, ktoré sú vysoké až 300 metrov. Napriek tomu sa pomedzi ne dostáva do mesta dostatok svetla. I to odkazuje na dômyselnosť staviteľov, ktorí mysleli na naozaj všetky detaily. Pri prechádzke sa zamerajte najmä na bohaté vonkajšie zdobenie. Menšie sochy a drobné detaily vytvárali charakteristické brány, vďaka ktorým sa rozlišovali aj jednotlivé budovy a domy. V Petre sa nachádzali v minulosti aj kúpele, špeciálnu pozíciu malo posvätné pohrebisko a hrobky. Skalnaté mesto pritiahlo k sebe aj mnoho filmových štábov. Natáčal sa tam napríklad jeden z príbehov zo série filmov o Indianovi Jonesovi.

 

Nočná prehliadka je perličkou

 

Do Petry sa môžete vybrať na prehliadku kedykoľvek počas dňa. Ak však chcete skutočne unikátny zážitok, počkajte si na špeciálnu nočnú prehliadku. Mesto vtedy vyzerá viac magicky a plamene ohňa mu dodávajú špecifické čaro. Nehovoriac o tom, že zažiť západ slnka práve na tomto mieste je niečo nezabudnuteľné. Výlet do Petry je možné skombinovať s dovolenkou pri Mŕtvom mori. Dokonca niektoré cestovné kancelárie ponúkajú fakultatívny dvojdňový letecký výlet z blízkeho Egypta.

 

Používali ho na cvičenie streľby

 

S tak jedinečným miestom, akým Petra nepochybne je, sa spája aj mnoho legiend a zaujímavostí. Mnohé z nich by ste mali poznať ešte pred vstupom do nej, aby ste mohli ešte viac oceniť jej jedinečnosť:

  • Istú časť dejín patrila Petra pod nadvládu Rimanov, ktorí na nej zanechali stopy.
  • Vonkajšie priestory sú v niektorých miestach značne zničené. Môžu za to práve bývalí obyvatelia, ktorí si skúšali streľbu priamo do nádherných vonkajších stien.
  • Mesto má niekoľko prezývok, volajú ho nielen „kamenné mesto“, „stratené mesto“, ale aj „mesto ruží“.
  • K najobľúbenejším častiam patria stará pokladnica a svätyňa.
  • I keď sú niektoré uličky značne úzke, v meste sa dokázali obyvatelia pohybovať aj na ťavách.
  • Jedinečnú architektúru ničí i blízke Mŕtve more, ktorého soľ nepôsobí dobre na jeho štruktúru.
  • V tejto lokalite sa objavili významné archeologické vykopávky, ktoré svedčia o značnom význame a majetnosti bývalých obyvateľov.

 

Zdroj/autor: calvin.edu, nationalgeographic.com, myinterestingfacts.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa