Zráz tisícky stôp: Pozrite sa na jeden z najšialenejších chodníkov sveta!

2015-05-14 16:00:00 |   |    | 

Len dve úzke doštičky, ktoré už rozhodne pamätajú lepšie časy, úväz okolo hrude, ktorý je karabínkou pripevnený k istiacemu oceľovému lanu, a potom už len stovky a stovky metrov hlbiny. Stačí jeden neopatrný krok a je zavarené na poriadny problém. Na čínskej hore Chua-šan so slávnym Zrázom tisícky stôp síce v posledných rokoch zaviedli čiastočné bezpečnostné opatrenia, ale výstup na ňu stále patrí medzi poriadne adrenalínové a nebezpečné výlety.



 

Výstup na horu Chua-šan bol a stále je pojmom. V minulosti ju najčastejšie zdolávali mnísi a mníšky, pustovníci, ľudia, ktorí si jej zdolávaním chceli dokázať silu svojej vôle, alebo chceli nájsť novú životnú cestu.Dnes sa hora stáva pojmom v masovej turistike.

Mníchov a dobrodruhov vystriedali bežní turisti, často len v bežných teniskách a dokonca džínsoch. Výstup na vrchol už nie je duchovnou cestou, ale masovým adrenalínovým zážitkom – veď kto by nechcel absolvovať jednu z najšialenejších túr sveta?

 

Hora Chua-Šan v skratke

Chua-šan, inak tiež Kvetinová hora, je jednou z piatich posvätných hôr taoizmu. Leží v centrálnej Číne asi dve hodiny jazdy autobusom z mesta Si-an. Má päť hlavných a niekoľko vedľajších vrcholov. Prístupová cesta vedie na takzvaný severný vrchol, z neho potom možno pokračovať na ďalšie vrcholy, vrátane toho najvyššieho, južného, ktorý sa nachádza 2155 metrov nad morom.

 

Na druhej strane však treba povedať, že charakter výstupu sa za posledných dvadsať rokov výrazne zmenil. Na horu, respektíve na jej takzvaný severný vrchol, vedú dve cesty. Tradičná cesta, ktorá slúži už od 3. storočia nášho letopočtu, a od roku 1990 lanovka, ktorá turistov vyvezie od úpätia hory až na samotný vrchol. Za tú sa samozrejme platí nemalá suma, počítajte však s tým, že platiť budete i v prípade, keď pôjdete po svojich - minimálne za istenie, ktoré vám tu požičajú.

 

Po stupňoch, po reťaziach

 

Prvých niekoľko stoviek výškových metrov (začína sa vo výške okolo 600 metrov nad morom a najvyšší z piatich vrcholkov je vo výške 2155 metrov nad morom) je cesta príjemná, široká a dláždená. Potom však pribúdajú kamenné stupne. Rastie ich výška a zároveň sa zmenšuje ich šírka. Človek preto po čase musí využiť istenie a pripnúť sa karabínou k oceľovým lanám a stále častejšie využívať reťaze, na ktorých tu a tam visia zámky od zamilovaných dvojíc.

V niektorých miestach chodník dokonca vedie len po dvoch úzkych doskách, ktoré sú pripevnené ku kolmej skalnej stene. „Keby toto drevo mohlo hovoriť, požadovalo by preventívnu výmenu,“ glosuje stav niektorých z týchto úsekov turista Mike Spencer v jednom z mnohých videí, ktoré si možno prezrieť na internete.

 

Ako je to s bezpečnosťou

Pred cestou na vrchol by oficiálne mali byť všetci turisti vybavení hrudným úväzom v kombinácii so sedacím úväzom. Na niektorých záberoch sa však objavujú ľudia len s hrudným úväzom - takzvaným „hruďákom“ - ktorý nie je stopercentne bezpečný. Pri páde totiž môže dôjsť k ortostatickému šoku a k vážnemu úrazu hrudníka. „Je to len falošný pocit bezpečia, žiadne poriadne istenie,“ komentujú odborníci tieto zábery.

 

I napriek desivosti niektorých záberov je však treba povedať, že tie najhoršie a najnáročnejšie úseky (včítane Zrázu tisícky stôp pri južnom vrcholku) miestne úrady už pred pár rokmi uzavreli. Bezpečnejšie prístupové cesty naopak vybavili ďalšími zabezpečovacími prvkami. Počet úrazov, vrátane smrteľných, výrazne klesol. Zároveň však stále neplatí, že ide o nenáročný turistický výlet, ako môže naznačovať oblečenie niektorých z účastníkov. Džínsy a módne tenisky na skalnú stenu naozaj nepatria.

 

Vyfoťte sa v najnebezpečnejších úsekoch

 

Tak trochu paradoxom je fakt, že najnáročnejšie a zároveň najslávnejšie úseky sú síce pre turistov  uzavreté, pokiaľ však v sebe človek nájde odvahu a v peňaženke ďalšie peniaze, strážcovia ho na tieto miesta na chvíľu pustia – aby sa mohol vyfotografovať, prípadne natočiť krátke video.

K hore Chua-šan sa odporúča vyraziť skoro ráno, v niektorých dňoch totiž bývajú skalné steny neskôr až nepríjemne „preplnené“ turistami. „Človek potom často musí niekoho pomalšieho obchádzať, alebo podliezať, občas i bez istenia, čo nie je úplne príjemné,“ tvrdí vo videu ďalší z cestovateľov, ktorí tento výstup absolvovali. 

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa