Lacno a chutne môžete objavovať krásy Vietnamu. Ponúknite sa exotickými jedlami
Prekvapivo exotické a úplne presvedčivé, Vietnam je krajinou prírodných krás neuveriteľného dedičstva, ktoré vám vyrazia dych a stanú sa rýchlo návykové. Rozprávajte sa s priateľmi nad pohárom čapovaného vietnamského piva Biahoi, nasajte atmosféru v uliciach starých štvrtí mesta Hanoj, prejdite sa na bicykloch po prázdnych horských cestách a zoberte si príklad zmiestnych obyvateľov, ktorí si vedia s radosťou vychutnať každý deň.
Lacno
Ak budete šikovní aj letenky sa dajú zohnať za dobrú cenu, no a dovolenkovať potom vo Vietname vám príde ako užívanie si. Ubytovanie, vstupy, prenájom skútrov, hromadná doprava či strava sú pre našinca finančne dostupné a máte možnosť si to tu naozaj vychutnať bez výčitiek svedomia. Prenájom cestného skútru za 4eurá na deň, najesť sa do sýtosti v prepočte za 2 eurá či prenocovať za necelých 10 eur/noc. Nezabudnite si zameniť eurá na vietnamské dongy.
Chutne
Vietnamské jedlá sú rozmanité, chutné, ale hlavne zdravé. Nič sa skutočne nepriblíži vietnamskej kuchyni – vietnamské jedlo je tak dobré. Neuveriteľne jemné vo svojich chutiach a vynikajúce vo svojej rozmanitosti. Vietnamské varenie je fascinujúcim lákadlom pre cestovateľov - desiatky škôl varenia v meste HoiAn sú toho dôkazom. Geografia zohráva rozhodujúcu úlohu, čínske chute ovplyvňujúce polievky v severnom Vietname, korenia dochucujúce jedlá južného Vietnamu, nespočetné množstvo byliniek a zložité techniky, ktoré ovplyvňujú centrálny región.
Hanoj
Hanoj – hlavné miesto Vietnamu a druhé najväčšie mesto s počtom obyvateľov 7 miliónov. Vibrujúce, no miestami dosť špinavé mesto, kde sa vám naskytne pohľad aj na pečeného psa. Napríklad taká hodinka cesty hromadnou dopravou vás bude stáť len 0,70e. Navštívte prvú národnú univerzitu Vietnamu postavenú v roku 1070, ktorá pozostáva z niekoľkých budov s prvkami čínskej kultúry. Nádvoria slúžili na štúdium a rôzne ceremónie – tie sa tu konajú ešte aj dnes. Univerzitu nájdete aj na 100.000-covej bankovke.
Po prehliadke sa nechajte nahovoriť na Búnchả, čo je pokrm pochádzajúci práve z mesta Hanoj a ide o grilované bravčové mäso s bylinkami servírované s rezancami a omáčkou. Čo takto vychutnať si to v podniku, kde to robia od roku 1966? Keď sa budete prechádzať po meste, natrafíte na štvrte, ktoré sú rozdelené na štvrť s kaviarňami, reštauráciami či barmi. Vyskúšajte kávu rozšľahanú so surovým vajcom, chutí ako krém na koláč z maminej varechy. Ak sa vyberiete do štvrte s barmi, tak tu nájdete domácich sediacich vonku na mini stoličkách pri mini stolíkoch popíjajúcich vietnamské pivo. Pivo je tu chuťovo nevýrazné a nájdete tu tiež pivo s rozšľahaným vajcom, je už len na vašej odvahe, či si ho objednáte.
Nevynechajte nočné trhy a ochutnajte napríklad ovocie noni s príjemnou chuťou či patai, ktoré pripomína chuťou topinambur. No a v čase obeda odporúčame vietnamskú hovädziu polievku Pho bo – hustý hovädzí vývar podávaný s mäsom, rezancami, bylinkami, čili, limetkou a rybou omáčkou.
Ha Long Bay
Autobusom sa vám naskytne magický pohľad v Ha Long Bay– záliv pozostávajúci z ostrovčekov s vápencovými skalami, ktorý patrí do svetového dedičstva UNESCO. Navštívte aj niektorú z podzemných krasových jaskýň, alebo si tu vyskúšajte svoju odvahu na kajakoch.
Hoi An
Nevynechajte návštevu mesta Hoi An s 2000 ročnou históriou. Veľmi čisté mesto plné reštaurácií a turistov na každom kroku. Atmosféra mesta je ako tá z rozprávky – všade farebné svetielka z lampiónov a na rieke plávajúce papierové loďky so sviečkami. Jedlá v reštauráciách servírujú do detailov upravené a veľmi chutné. V každej reštaurácii je tu viac ako 10 vegetariánskych jedál, pretože vieru v tejto časti berú o dosť vážnejšie a jedenie mäsa dva krát do mesiaca je tu súčasťou budhistickej viery.
Mesto je plné rôznych budhistických chrámov a niektorí pohodlní turisti si pamiatky mesta prezerajú z vozíka, ktorý je tlačený miestnym obyvateľom mesta.Počas vyčerpávajúcich prehliadok sa posilnite známou vietnamskou bagetou Bahn Mi, ktorá chutí vynikajúco.
Na raňajky ochutnajte miestne palacinky, kde dávajú ovocie priamo do cesta – chutia výborne.
Na obed sa nechajte nahovoriť na vychýrené Caulau v tomto regióne – hrubšie slíže s omáčkou, bôčikom a hranolkami z kože bôčika a k tomu čerstvý šalát a mäta. Zapite to šťavou z mladého kokosu, no a to všetko v prepočte za 2,55 eur. Na večeru ochutnajte pri brehu rieky Bun bo, čo je pikantná hovädzia rezancová polievka v prepočte za 1,20eur. Dajte si ušiť topánky a skúste si ich sami navrhnúť – tento „suvenír“ vám určite vydrží. Neváhajte a požičajte si cestné skútre na deň a odvezte sa na pláž. Na deň vás prenajatie aj s benzínom vyjde v prepočte 4 eurá. Vietnamci sú na pláži naobliekaní, aby sa chránili pres slnkom a ostali bieli – ponožky a na nich obuté žabky sú samozrejmosťou. Cestou na skútroch môžete naraziť na japonské chrámy s obrovskými bonsajmi či japonské hrobky a prechádzať budete tiež cez úchvatné ryžové polia.
Svätyňa Mỹ Sơn
Približne 40 km na západ od mesta Hoi An sa nachádza hinduistický komplex chrámov – svätyňa Mỹ Sơn, pamiatka spadá do svetového dedičstva UNESCO a patrí k najvýznamnejším pamiatkam Vietnamu. História týchto stavieb sa datuje až do 4. storočia. Veľká časť bola zbombardovaná počas vietnamskej vojny, pretože sa v chrámoch schovávali politické orgány a armáda Vietkong, ktorá bojovala s USA a vládou Južného Vietnamu. Zaujímavosťou je aj to, že v celom komplexe, okrem jednej sochy, chýbajú všetkým hlavy – odsekol ich francúzsky archeológ a odniesol do Francúzska. Teraz sú hlavy vystavené v múzeum Louvre.
Nam Trung Bo
Cestou na letisko Da Nang, ktoré sídli na západe Da Nangu v mestskej časti Nam Trung Bo, sa zastavte v blízkych Monkey Mountain. Na skútroch sa vám naskytnú pohľady na útesy, more, pláže a aj mesto. Pri troche šťastia môžete uvidieť opice v korunách stromov 800 ročných figovníkov. Po výlete ochutnajte Xeo, ktorá sa konzumuje tak, že si dáte do dlane ryžovú placku do ktorej ide šalát, zelené banány, uhorky, bylinky a na to kurací špíz, zatočíte to do rolky, paličku zo špízu vytiahnete, namočíte do arašidovej omáčky a konečne sa zahryznete. Ďalším variantom je Xeo s vajíčkovou omeletou, hovädzím mäsom a krevetami. No ak zbadáte biely balíček stojaci pri pive, tak to radšej neotvárajte, pokiaľ nie ste vyznávačom surového mäsa. Surové časti prasiatka ako pery, uši a nos totiž konzumujú miestni veľmi radi k pivu.
Zdroj/autor:lonelyplanet.com/Vietnam, Zuzana Fialová
Zdieľať článok na FacebookuSúvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.