Lacno a chutne môžete objavovať krásy Vietnamu. Ponúknite sa exotickými jedlami

2015-06-08 08:00:00 |   |    | 

Prekvapivo exotické a úplne presvedčivé, Vietnam je krajinou prírodných krás neuveriteľného dedičstva, ktoré vám vyrazia dych a stanú sa rýchlo návykové. Rozprávajte sa s priateľmi nad pohárom čapovaného vietnamského piva Biahoi, nasajte atmosféru v uliciach starých štvrtí mesta Hanoj, prejdite sa na bicykloch po prázdnych horských cestách a zoberte si príklad zmiestnych obyvateľov, ktorí si vedia s radosťou vychutnať každý deň.



 

Lacno

 

Ak budete šikovní aj letenky sa dajú zohnať za dobrú cenu, no a dovolenkovať potom vo Vietname vám príde ako užívanie si. Ubytovanie, vstupy, prenájom skútrov, hromadná doprava či strava sú pre našinca finančne dostupné a máte možnosť si to tu naozaj vychutnať bez výčitiek svedomia. Prenájom cestného skútru za 4eurá na deň, najesť sa do sýtosti v prepočte za 2 eurá či prenocovať za necelých 10 eur/noc. Nezabudnite si zameniť eurá na vietnamské dongy.

 

Chutne

 

Vietnamské jedlá sú rozmanité, chutné, ale hlavne zdravé. Nič sa skutočne nepriblíži vietnamskej kuchyni – vietnamské jedlo je tak dobré. Neuveriteľne jemné vo svojich chutiach a vynikajúce vo svojej rozmanitosti. Vietnamské varenie je fascinujúcim lákadlom pre cestovateľov - desiatky škôl varenia v meste HoiAn sú toho dôkazom. Geografia zohráva rozhodujúcu úlohu, čínske chute ovplyvňujúce polievky v severnom Vietname, korenia dochucujúce jedlá južného Vietnamu, nespočetné množstvo byliniek a zložité techniky, ktoré ovplyvňujú centrálny región.


Hanoj

 

Hanoj – hlavné miesto Vietnamu a druhé najväčšie mesto s počtom obyvateľov 7 miliónov. Vibrujúce, no miestami dosť špinavé mesto, kde sa vám naskytne pohľad aj na pečeného psa. Napríklad taká hodinka cesty hromadnou dopravou vás bude stáť len 0,70e. Navštívte prvú národnú univerzitu Vietnamu postavenú v roku 1070, ktorá pozostáva z niekoľkých budov s prvkami čínskej kultúry. Nádvoria slúžili na štúdium a rôzne ceremónie – tie sa tu konajú ešte aj dnes. Univerzitu nájdete aj na 100.000-covej bankovke.

Po prehliadke sa nechajte nahovoriť na Búnchả, čo je pokrm pochádzajúci práve z mesta Hanoj a ide o grilované bravčové mäso s bylinkami servírované s rezancami a omáčkou. Čo takto vychutnať si to v podniku, kde to robia od roku 1966? Keď sa budete prechádzať po meste, natrafíte na štvrte, ktoré sú rozdelené na štvrť s kaviarňami, reštauráciami či barmi. Vyskúšajte kávu rozšľahanú so surovým vajcom, chutí ako krém na koláč z maminej varechy. Ak sa vyberiete do štvrte s barmi, tak tu nájdete domácich sediacich vonku na mini stoličkách pri mini stolíkoch popíjajúcich vietnamské pivo. Pivo je tu chuťovo nevýrazné a nájdete tu tiež pivo s rozšľahaným vajcom, je už len na vašej odvahe, či si ho objednáte.

Nevynechajte nočné trhy a ochutnajte napríklad ovocie noni s príjemnou chuťou či patai, ktoré pripomína chuťou topinambur. No a v čase obeda odporúčame vietnamskú hovädziu polievku Pho bo – hustý hovädzí vývar podávaný s mäsom, rezancami, bylinkami, čili, limetkou a rybou omáčkou.

 

Ha Long Bay

 

Autobusom sa vám naskytne magický pohľad v Ha Long Bay– záliv pozostávajúci z ostrovčekov s vápencovými skalami, ktorý patrí do svetového dedičstva UNESCO.  Navštívte aj niektorú z podzemných krasových jaskýň, alebo si tu vyskúšajte svoju odvahu na kajakoch.

 

Hoi An

 

Nevynechajte návštevu mesta Hoi An s  2000 ročnou históriou. Veľmi čisté mesto plné reštaurácií a turistov na každom kroku. Atmosféra mesta je ako tá z rozprávky – všade farebné svetielka z lampiónov a na rieke plávajúce papierové loďky so sviečkami. Jedlá v reštauráciách servírujú do detailov upravené a veľmi chutné. V každej reštaurácii je tu viac ako 10 vegetariánskych jedál, pretože vieru v tejto časti berú o dosť vážnejšie a jedenie mäsa dva krát do mesiaca je tu súčasťou budhistickej viery.

Mesto je plné rôznych budhistických chrámov a niektorí pohodlní turisti si pamiatky mesta prezerajú z vozíka, ktorý je tlačený miestnym obyvateľom mesta.Počas vyčerpávajúcich prehliadok sa posilnite známou vietnamskou bagetou Bahn Mi, ktorá chutí vynikajúco.

Na raňajky ochutnajte miestne palacinky, kde dávajú ovocie priamo do cesta – chutia výborne.

Na obed sa nechajte nahovoriť na vychýrené Caulau v tomto regióne – hrubšie slíže s omáčkou, bôčikom a hranolkami z kože bôčika a k tomu čerstvý šalát a mäta. Zapite to šťavou z mladého kokosu, no a to všetko v prepočte za 2,55 eur. Na večeru ochutnajte pri brehu rieky Bun bo, čo je pikantná hovädzia rezancová polievka v prepočte za 1,20eur. Dajte si ušiť topánky a skúste si ich sami navrhnúť – tento „suvenír“ vám určite vydrží. Neváhajte a požičajte si cestné skútre na deň a odvezte sa na pláž. Na deň vás prenajatie aj s benzínom vyjde v prepočte 4 eurá. Vietnamci sú na pláži naobliekaní, aby sa chránili pres slnkom a ostali bieli – ponožky a na nich obuté žabky sú samozrejmosťou. Cestou na skútroch môžete naraziť na japonské chrámy s obrovskými bonsajmi či japonské hrobky a prechádzať budete tiež cez úchvatné ryžové polia.

 

Svätyňa Mỹ Sơn

 

Približne 40 km na západ od mesta Hoi An sa nachádza hinduistický komplex chrámovsvätyňa Mỹ Sơn, pamiatka spadá do svetového dedičstva UNESCO a patrí k najvýznamnejším pamiatkam Vietnamu. História týchto stavieb sa datuje až do 4. storočia. Veľká časť bola zbombardovaná počas vietnamskej vojny, pretože sa v chrámoch schovávali politické orgány a armáda Vietkong, ktorá bojovala s USA a vládou Južného Vietnamu. Zaujímavosťou je aj to, že v celom komplexe, okrem jednej sochy, chýbajú všetkým hlavy – odsekol ich francúzsky archeológ a odniesol do Francúzska. Teraz sú hlavy vystavené v múzeum Louvre.

 

Nam Trung Bo

 

Cestou na letisko Da Nang, ktoré sídli na západe Da Nangu v mestskej časti Nam Trung Bo, sa zastavte v blízkych Monkey Mountain. Na skútroch sa vám naskytnú pohľady na útesy, more, pláže a aj mesto. Pri troche šťastia môžete uvidieť opice v korunách stromov 800 ročných figovníkov. Po výlete ochutnajte Xeo, ktorá sa konzumuje tak, že si dáte do dlane ryžovú placku do ktorej ide šalát, zelené banány, uhorky, bylinky a na to kurací špíz, zatočíte  to do rolky, paličku zo špízu vytiahnete, namočíte do arašidovej  omáčky a konečne sa zahryznete. Ďalším variantom je Xeo s vajíčkovou omeletou, hovädzím mäsom a krevetami. No ak zbadáte biely balíček stojaci pri pive, tak to radšej neotvárajte, pokiaľ nie ste vyznávačom surového mäsa. Surové časti prasiatka ako pery, uši a nos totiž konzumujú miestni veľmi radi k pivu.

Zdroj/autor:lonelyplanet.com/Vietnam, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa