Svadba v Thajsku: Luxusná, ale dostupná plážová romantika, ktorá stojí za to

2016-01-04 08:00:00 |   |    | 

Namiesto obradnej siene exotická pláž. A namiesto svadobného obeda v reštaurácii s celou rodinou romantická večera na pláži pod hviezdami. Len vo dvojici. Objavujeme čaro svadobných obradov v exotických svadobných destináciách. A cestovné kancelárie nám v tom maximálne vychádzajú v ústrety. Láka vás svadba trebárs v Thajsku? Čítajte ďalej a zistíte, čo vás čaká a neminie.



 

Žiadny predsvadobný zhon a stres, žiadne napnuté nervy, žiadne hádky o tom, koho pozvať a koho nepozvať. Zabudnite i na špalier trúbiacich áut, na následný únos nevesty alebo rozbíjanie tanierov. Svadba v Thajsku – to je romantika vytvorená len pre zamilovaný pár, maximálne pre niekoľko najbližších.

Nevestu prinesú na pláž na štýlových nosidlách obklopenú vankúšmi. Nikto sa neškrtí v oblekoch a v šatách s množstvom spodničiek – ženích môže mať bielu košeľu a voľné biele šortky, nevesta jednoduché, ale napriek tomu krásne biele šaty. Topánky? Netreba, piesok príjemne hreje bosé chodidlá… Dianie po obrade? Pár si môže dopriať masáž, čaká ho večera pod hviezdami, romantika v bungalove. Medové týždne vlastne začínajú hneď po obrade.

 

Čaro svadobnej exotiky

 

Štatistiky hovoria, že svadbu v cudzine uzatvára zhruba každý trinásty pár –matrika v Brne, ktorá eviduje svadby v zahraničí, napríklad hovorí o zhruba 3500 svadbách v cudzine ročne. Svadobná exotika je populárna hlavne medzi mladými pármi, ale i medzi tými, ktorí už za sebou jednu svadbu majú – a tú druhú si chcú užiť v pokoji a len vo dvojici.

Len pre zaujímavosť – celosvetovo najpopulárnejšou exotickou svadobnou destináciou je ostrov Maurícius. Ak sa rozhodnete pre obrad na tomto ostrove, budete na svoj svadobný termín čakať rok i dlhšie. V Thajsku sa k najpopulárnejším destináciám radí Ko Samui – a potom všetky menšie ostrovčeky, ktoré poskytujú dostatok súkromia a romantiky.

 

Sami a oficiálne

 

„Tak sme sa hádali, až sme sa nakoniec takmer nevzali,“ približujú lakonicky svoje skúsenosti páry, ktoré sa rozhodli, že nechcú svadbu v Thajsku prežiť len symbolicky, ale chcú ju doma i legalizovať, a preto si „vybavujú“ potrebné dokumenty na úradoch u nás i priamo v Thajsku.

„Áno, informácie na internete sú, ale realita je často úplne iná,“ hovoria tí, čo majú skúsenosti. Riešenie vám výrazne uľahčí znalosť angličtiny, i tak však počítajte s tým, že vás behanie po úradoch čaká pred svadbou počas pobytu v Thajsku, ale i po návrate domov. Z domova by ste si mali viezť rodné listy, ich kópie, ale i dokument o spôsobilosti k uzavretiu manželstva. Všetko i v anglickom preklade, samozrejme úradne overenom.

V Thajsku vás podľa všetkého neminie návšteva veľvyslanectva, ich úradov, ďalšie preklady do thajčiny a po návrate dlhá komunikácia s matrikou, ktorá zahraničné sobáše legalizuje, a opäť preklady všetkých dokumentov späť do češtiny.

 

S cestovnou kanceláriou a často symbolicky

 

I pre zdĺhavé vybavovanie volia mnohé páry špeciálne svadobné balíčky, ktoré ponúkajú cestovné kancelárie alebo sa rozhodnú len pre symbolický obrad, ktorý doma následne potvrdia svadbou na úrade.

V Thajsku vám cestovná kancelária dokáže zariadiť i tradičnú thajskú svadbu. Svadobný obrad bude budhistický a za účasti mníchov (počítajte s tým, že bude i pomerne dlhý), dočkáte sa aj bohatej kvetinovej výzdoby a thajských hudobníkov.

O nevestu sa postará kaderník, kozmetička i manikérka, pripravené budú tiež tradičné thajské šaty. Cestovná kancelária v spolupráci s rekreačným strediskom zabezpečí aj svadobnú tortu, kvalitný sekt, po obrade príjemnú masáž, večeru pod hviezdami a často pridá i prekvapenie v podobe romantického výletu. A cena tohto balíčka, pri ktorom sa vy nestaráte o nič, ale všetci sa starajú o vás? Pohybuje sa do 2000 eur.

Za podobnú čiastku zabezpečíte i klasickú svadbu „v západnom štýle“ – s klasickou kvetinovou výzdobou, svadobnou kyticou, živou hudbou, starostlivosťou o nevestu i ženícha pred obradom, počas obradu i po ňom.

 

Ko Samui – novomanželský raj

 

Už samotná prezývka „Ostrov lásky“ predurčuje Ko Samui k tomu, aby bol najpopulárnejšou destináciou pre budúcich novomanželov. Poznávacím znamením ostrova sú kokosové palmy (mimochodom, rastie ich tu 2,5 milióna), ohromné žulové kamene na plážach a tiež svadby.

Dĺžka pobrežia je zhruba 100 kilometrov, väčšina z pláží si zaslúži prívlastky „romantická“ a „nepreplnená“, pričom nemenej romantických rekreačných stredísk je na celom ostrove rozosiatych asi päťsto. Voda v okolí ostrova je nadpriemerne čistá, pláže sú pokryté bielym pieskom, a v kombinácii s výhodnou polohou v Thajskom zálive nie je div, že Ko Samui patrí k najpopulárnejším destináciám v Thajsku, nielen medzi novomanželmi.

 

 

 

Tá pravá thajská svadba

 

V hlavnom článku sme rozobrali, ako to vyzerá, keď sa berú cudzinci v Thajsku. A ako vyzerá tradičná thajská svadba? Úplne inak.

Predovšetkým – v Thajsku sa veľmi dbá na numerológiu, preto sa vhodný dátum pre sobáš hľadá dlho a často i s pomocou numerológov. Zlý dátum? Smola v budúcom zväzku. Na svadbu tiež nikto neprichádza v niečom, čo je čierne (zabudnite na naše čierne obleky), pretože i to je vraj symbolom smoly a nešťastia. Prevažujú svetlé, alebo naopak veľmi pestré farby. A oblečenie je pekné, ale nie je také formálne ako býva u nás.

Tradičný budhistický obrad sa obvykle odohráva v dome nevesty, ktorý je v deň sobáša vyzdobený kvetinami i látkou. S východom slnka prichádzajú budhistickí mnísi a začína obrad, ktorý je naozaj dlhý.

V Thajsku nevesta nedostáva veno a ženích naopak rodine vynahradzuje to, že ich dcéra opúšťa rodný dom. V deň svadobného obradu sa teda k neveste musí „preplatiť“. Dnes už však ide často o symbolické gesto – a rodičia nevesty tieto financie dajú späť novomanželom.

Po obrade rovnako ako u nás svadobčania k novomanželom pristupujú a gratulujú im. A osobné prianie je vždy spojené s polievaním rúk posvätnou vodou.

Až po dlhom obrade prichádza na rad neoficiálny program – často spojený i s večierkom na pláži.

 

Autor: Lucie Štěrbová a Tomáš Cikán

Inzertné oznámenie:

 

  • Relax v Thajsku : Prežite v Thajsku relax po novoročných oslavách! Z desiatok variantov sme pre vás vybrali kombináciu troch skvelých destinácií – Bangkoku, luxusného letoviska Phuket a ostrovného raja Ko Samui. Tie najlepšie hotely, tie najlepšie služby. Na tohtoročné Vianoce nezabudnete! Pobyty dlhé 12 až 15 nocí a obvykle s raňajkami. Možnosť fakultatívnych výletov, potápania, golfu a samozrejme i možnosť sobáša na pláži alebo v zázemí luxusného strediska. Ozvite sa nám a spoločne vymyslíme, ako váš sen premeniť na skutočnosť!
  • Tam, kde pobehoval Leo Di Caprio : Viete, kde nájdete panenskú prírodu, po ktorej sa producíroval božský Leo vo filme Pláž? Dočítajte sa, aké poklady môžete nájsť v podmorskom svete okolo ostrova Ko-Phi-Phi. Vydajte sa do ďalekej Ázie prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Phi Phi Island Village – luxusný ekorezort : Splňte si sen o dovolenke v raji! Luxusný ekorezort na panenskom súostroví Phi Phi je prístupný len z mora a okrem klasických luxusných bungalovov umožňuje i ubytovanie v bungalovoch s vlastnou vírivkou, alebo v ultraluxusnej vile s vlastným bazénom na terase. Až 800 metrov dlhá súkromná pláž s pozvoľným vstupom do mora, dve skvelé reštaurácie, možnosť masáží, potápania, zázemie (nielen) pre vodné športy… Takto vyzerá raj!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa