Perla pod Indiou: Srí Lanka ukrýva bohatstvo v prírode aj svojich ľuďoch

2016-03-01 12:00:00 |   |    | 

Cieľ dovolenky sa môže vyberať podľa rôznych kritérií. Do Talianska sa napríklad chodí za dobrým jedlom, do Španielska za zábavou a dobrou hudbou alebo do Álp za dobrou lyžovačkou. Srí Lanka zase ponúka panenský pokoj, ktorý inde nenájdete. Ľudskosť tu stále sála zo všetkých obyvateľov a krajina ponúka veľkú dávku dobrodružstva, ktoré vám Európa nedá.



 

Národný park Uda Walawe

 

Tak ako to býva pri exotických krajinách, i tentoraz je dominantou práve príroda. Srí Lanka ponúka množstvo krásnych lokalít, ktoré ešte nie sú dotknuté komerčným životom. Vďaka tomu tam uchovali mnoho vzácnych a jedinečných živočíchov a rastlín. I preto je táto krajina vytúženým cieľom cesty všetkých milovníkov prírody. Jednou z najobľúbenejších lokalít tak je Národný park Uda Walawe, známy ako miesto na pozorovanie slonov, byvolov a vzácnych antilop. Vďaka miernemu terénu sa dajú veľmi dobre pozorovať, a tak tu organizujú aj safari.

 

Anuradhapura

 

Ide o jedno z najvzácnejších miest na Srí Lanke. Jeho história sa datuje od 5. storočia pred Kristom a v minulosti sa tam nachádzalo taktiež jedno z centier budhizmu. Práve to je tou správnou zmesou, ktorá priniesla Anuradhapure jej originálnu charizmu. Objavíte tam niekoľko historicky významných budov a pokochať sa môžete na architektúre veľmi podobnej tej, ktorú nájdete napríklad v Barme alebo Kambodži. Medzi najcennejšie stavby patria budovy zo staroveku. Zachovali sa z nich už len chabé pozostatky a ruiny, no predstavujú veľmi cennú zbierku dávnej kultúry.

 

Čajové plantáže

 

Srí Lanka patrí medzi najväčších vývozcov čaju vo svete. Preto keď sa budete nachádzať v týchto končinách, istotne nevynechajte návštevu niektorej z plantáží. Tam sa dozviete viac o pestovaní tejto rastliny a taktiež uvidíte, ako vyzerá ozajstný kvalitný čaj. Každý cestovateľ, ktorý si mohol dať tento nápoj priamo v niektorej z baliarní a výrobní potvrdí, že má nezameniteľnú chuť. Doprajte si ho navyše pri západe slnka s pohľadom na rozkvitnuté lány čaju a budete mať o ďalší nezabudnuteľný zážitok viac.

 

Panenské pláže

 

Jednou z výhod Srí Lanky je, že nech sa vyberiete na ktorúkoľvek časť ostrova, všade nájdete úžasné panensky vyzerajúce pláže. Podľa mnohých cestovateľov je to dokonca jeden z najkrajších ostrovov na svete. Medzi tie najobľúbenejšie patria napríklad Negombo, Matara alebo Mirissa. Väčšina z nich je piesočná a lemujú ich nádherné palmy a exotické rastliny. Budete sa cítiť ako v raji a ku šťastiu vám bude chýbať iba chladený drink v ruke. Popri nich však nájdete aj pár pláží, ktoré majú vyššie útesy a charakteristické sú skôr veľkými kameňmi.

 

Raj adrenalínovej zábavy

 

Hladinu adrenalínu si nemusíte skúšať len pri zoskokoch s padákom alebo pri bungee jumpingu. Veľa zábavy si užijete aj pri vodných zábavkách, ktorých na Srí Lanke ponúkajú neúrekom. Ide predovšetkým o surfovanie a potápanie pri plážach, ale aj o raftovanie vo vnútrozemí. Okrem toho si môžete vyskúšať dobrodružné safari, keď sa dostanete priamo do kontaktu s rôznymi druhmi zvierat, čo si nie raz vyžaduje väčšiu dávku odvahy. Jednou z obľúbených činností na Srí Lanke je aj chytanie rýb. Domáci obyvatelia často ponúkajú ako jednu z atrakcií lov spojený s opekaním vašich úlovkov priamo na pláži.

 

Tí najlepší ľudia na svete

 

Už krátko po prílete na tento ostrov väčšina cestovateľov pochopí, prečo túto krajinu ľudia tak milujú. I keď na vlastnej koži nezažili jednoduché dejiny a museli tvrdo bojovať za svoju slobodu, nezanechalo to na ich povahách žiadne stopy. Podľa mnohých sú to tí najúprimnejší a najlepší ľudia na svete. Neustále majú úsmev na perách, ku každému sa správajú ako ku svojmu dlhoročnému priateľovi a navyše vás všade uvítajú s otvorenou náručou. I keď sa dostanete do núdze, môžete sa spoľahnúť na ich pomoc. Čo môžu, to vám uľahčia a urobia tak váš život jednoduchším.

 

Voňavá kuchyňa

 

Tunajšia gastronómia je veľmi podobná tej indickej. Môžete sa teda tešiť na voňavé jedlá plné zaujímavých korenín a byliniek. Tak, ako je pestrý svet okolo vás, bude pestrý i tanier pred vami. Počas varenia využívajú veľa ovocia a zeleniny a nechýbajú im ani morské plody a ryby. Veľa receptov obsahuje kurča, zelené banány alebo baklažány. Veľmi obľúbenou prílohou je ryža. Zo sladkých pochúťok preferujú ich domácu verziu palaciniek.

 

Zdroj/autor: srilanka.travel, lonelyplanet.com, ceylontours.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa