Mjanmarsko sa otvára turistom: Pridajte sa k šťastným dovolenkárom

2016-05-30 00:00:01 |   |    | 

Kvôli bývalému režimu bolo Mjanmarsko dlho izolované a návštevníci Ázie uprednostňovali iné destinácie. Dnes je už situácia iná - exotiku v spojení so vzácnym pokojom a priateľskou atmosférou prichádzajú turisti zažiť už aj do bývalej Barmy.



 

Pozor na zakázané miesta

Napriek tomu, že ide o bezpečnú krajinu s veľmi nízkou kriminalitou, nemôžete sa v nej pohybovať kdekoľvek. V Mjanmarsku je pre cudzincov uzavretých viacero lokalít. Dôvodom sú niektoré konflikty, ktoré ešte stále nie sú celkom zažehnané. Aby ste sa nedostali do problémov, vládni predstavitelia presne stanovili, ktoré miesta sú nebezpečné a tam povolili vstup iba domácim obyvateľom. Niekedy nie je jednoduché tieto lokality rozoznávať, takže sa po krajine pohybujte vždy len so školenými sprievodcami, ktorí vás prevedú bezpečnými trasami.

 

Hlučná krajina s veľkým srdcom

Domáci obyvatelia sú veľmi bezprostrední. Radi sa bavia a hoci to nemajú jednoduché, stále nachádzajú dôvod na úsmev. Sú prirodzene zvedaví a hneď si z vás budú chcieť urobiť dobrého priateľa. Pripravte sa však aj na to, že sú tiež poriadne hluční. Najviac to badať v hromadnej doprave, kde si každý bez problémov púšťa svoje obľúbené rádio, hrá na hudobnom nástroje alebo si spieva. Všetci sa naviac navzájom prekrikujú. Niekedy nebudete vedieť, kde vám hlava stojí a jedinou záchranou budú slúchadlá s vlastnou hudbou. Alebo sa nechajte len tak strhnúť atmosférou a vnorte sa do tohto chaotického ruchu spolu s domácimi. Stačí odhaliť ich dobré srdcia a razom im všetko odpustíte.

 

Bagan

Najzaujímavejšou atrakciou je jednoznačne Bagan, ktorý v minulosti nazývali aj zlatým údolím. Nachádzajú sa tam stovky historických stavieb, bývalých budhistických kláštorov a pagod. Podľa odhadov tam sídli viac ako 10 000 menších kláštorov. Pôvodne bola táto oblasť centrom celej krajiny, bývali tam všetci významní predstavitelia a patrila medzi najbohatšie časti Ázie. Poslední obyvatelia odtiaľ však odišli už asi v 13. storočí. Potom začala celá oblasť chátrať a z niektorých stavieb zostali len ruiny. Skvelým zážitkom je nepochybne prechádzka medzi týmito budovami, no v poslednej dobe turisti obľubujú najmä let balónom. Vidieť celé údolie z vtáčej perspektívy je neskutočný zážitok.

 

Taung Kalat

Pri pohľade na tento kláštor stratíte reč. Postavený bol na unikátnom mieste na obrovskej skale vulkanického pôvodu. Aby ste sa k nemu dostali, musíte prekonať vyše 700 schodov, vytesaných do kameňa. Pri ceste nahor sa budete sami seba pýtať, ako dokázali tento veľký kláštor postaviť na tak nehostinnom mieste. Keď sa však dostanete úplne na vrchol a pozriete sa okolo seba, zistíte, že všetka námaha stála naozaj za to.

 

Jazero Inle

V prírodnej chránenej oblasti môžete vidieť jeden z unikátnych spôsobov dopravy. I keď súčasní pltníci už hľadajú modernejšie loďky, poháňané motorom, stále sa nájdu aj takí, čo dodržiavajú staré tradície. Tí majú k nohe pripevnenú dhú palicu a loďku poháňajú odrážaním sa od dna pomocou takejto „predĺženej nohy“.

 

Mrauk U

Ďalším historicky cenným miestom je Mrauk U. Pôvodne to bola nedobytná pevnosť, neskôr sa tam istý čas nachádzala aj menšia väznica pre poddaných. V súčasnosti Mrauk U vyhľadávajú turisti najmä ako vzácne archeologické nálezisko s bohatou nástennou výzdobou.

 

Tipy a triky:

  • Do Mjanmarska sa dostanete letecky z Viedne s jedným alebo dvoma prestupmi (Bangkok, resp. aj Dubaj). Keď chcete letieť iba s jedným prestupom, cena môže byť vyššia až o 300 eur.
  • Pokiaľ nebudete v tejto krajine viac ako 28 dní, môžete požiadať o víza aj elektronickou formou. Stoja 20 eur a potrebujete k nim aj pas platný v čase vašej návštevy.
  • V Mjanmarsku rozoznávajú tri obdobia. Suché a horúce býva v apríli, máji, októbri a novembri. Chladnejšie, no stále vhodné obdobie pre turistiku je od novembra do marca. Najnevhodnejší čas na dovolenku je od konca mája do októbra, keď tam prevládajú časté dažde.

  • Platobnou menou v tejto krajine je mjanmarský kyat. Za jedno euro ich dostanete asi 1320. Platba kartou je v turistických oblastiach možná najmä vo väčších hoteloch a reštauráciách, inde si určite pripravte hotovosť.
  • V Mjanmarsku pribudlo niekoľko kvalitných hotelov, ktoré pritom nie sú drahé. V odľahlých oblastiach môžete požiadať o nocľah aj v kláštoroch u mníchov.
  • Tunajšia gastronómia patrí skutočne k tým exotickým. Európania majú veľký problém najmä s konzumáciou mäsa. Keďže obyvatelia často trpia chudobou, vždy sa snažia vyťažiť zo všetkého maximum. Hovädzí dobytok aj hydinu chovajú dovtedy, kým im dávajú mlieko alebo vajcia, mäso je preto veľmi tuhé a ťažšie stráviteľné. Viacerí turisti z nášho kontinentu v Mjanmarsku preto uprednostňujú vegetariánsku stravu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa