Vysoká životná úroveň, no bývať by ste tu nechceli: Za desiatovanie na nesprávnom mieste sa platí 9 tisíc

2016-06-15 00:00:01 |   |    | 

Nielen veľmi vysoká životná úroveň ako taká, ale i takmer dokonalá čistota - to sú dva základné piliere krásy Singapuru. Jesť by sa dalo z chodníku, ale veľmi to s tým jedlom nepreháňajte. Trebárs do metra si ho radšej neberte. Vyšlo by vás to pekne draho. Pokuty sa tu často počítajú v tisícoch dolárov.



 

Aby ľudia dokázali udržať čistotu a poriadok, ktorý je pre Singapur typický, musia sa podriadiť mnohým zákazom, ktoré sa nám Európanom môžu zdať až absurdné. Za zvláštny môžeme považovať trebárs zákaz konzumácie jedál v metre. Viac pochopiteľný už je zákaz odhadzovania ohorkov alebo pľuvania použitých žuvačiek na zem. A aby bolo zadosť učinené i poslušnosti, prechádzanie cez cestu mimo priechodu pre chodcov by vám urobilo poriadnu neplechu v rozpočte.

Zákazy, príkazy a odporúčania, kam sa pozriete

Obyvatelia Singapuru sa majú nadmieru dobre, ale musia sa „podľa toho chovať“. Napríklad za držanie i malého množstva drog automaticky nasleduje trest smrti, žuvačky sa predávajú len v lekárňach, len po predložení preukazu totožnosti a tomuto obmedzeniu sa nevyhnú ani turisti. Pokiaľ vás strážca zákona pristihne pri vypľuvnutí žuvačky na zem, môžete dostať i palicou. Mimochodom – ak si poveziete cigarety, pripravte sa na vysoké clo.

V žiadnom prípade sa na ulici nesmú odhadzovať odpadky, prísny zákaz platí pre pľuvanie a močenie na verejných miestach. A na toalete rozhodne musíte spláchnuť.

Pred niekoľkými rokmi prebehla médiami správa o mladom Švajčiarovi, ktorý posprejoval singapurské metro. Vyslúžil si tým päť mesiacov väzenia a tri rany palicou. Pôvodne mu hrozili tri roky „natvrdo“, pokuta a až osem rán palicou. Poriadok si skrátka žiada disciplínu.

 

Ostrov pieskom obsypávaný, kde sa ľuďom dobre darí

Singapur sa pyšní mnohými vlastnosťami, ktoré nám ihneď utkvejú v pamäti. Jeho názov sa prekladá ako „levie mesto“ – symbolom Singapuru je totiž Merlion, mýtické zviera s hlavou leva a s rybím telom. Ryba poukazuje na tunajšiu rybársku minulosť, lev zas na preklad názvu celého mestského štátu.

Ďalšou zaujímavosťou je to, že ostrov, ktorý je od Malajzijského polostrova oddelený Johorským prielivom, sa neustále rozširuje, a to na základe nariadenia vlády. More v bezprostrednej blízkosti ostrova sa totiž zasypáva pieskom, aby vznikalo stále viac pevniny. Zatiaľ čo v 60. rokoch bola rozloha Singapuru 580 štvorcových kilometrov, v roku 2015 už to bolo 710 štvorcových kilometrov a do roku 2030 má dosiahnuť takmer 770 štvorcových kilometrov.

Singapur bol tiež prvým územím na svete, ktoré zaviedlo mýtne za vjazd do mesta. Ľudia tu za licenciu na vjazd platia už od 70. rokov. Možno i to súvisí s faktom, že sa Singapuru dobre darí a po výskume, ktorý uskutočnil  The Economist Inteligence Unit, ho označili za krajinu s najvyššou kvalitou života na celom svete. Prácu tu nemajú len 2-3 % z takmer 5,5 milióna obyvateľov.

 

Až11 atrakcií a aktivít, za ktorými prichádzajú turisti z celého sveta

Do Singapuru cestujú turisti s cieľom obdivovať prírodné krásy, pamiatky a kultúrne unikáty. Nesmú medzi nimi chýbať nasledujúce miesta:

 

Ostrov Sentosa

Nikdy nekončiaca a nespútaná zábava, pláže, na nich bary a množstvo atrakcií. Ak sa chcete naozaj poriadne baviť, zamierte v Singapure práve sem.

 

Oceanárium Underwater World

Táto unikátna atrakcia sa taktiež nachádza na ostrove Sentosa. Je to častejší dôvod návštev ostrova než spomínaná dlhá zábava. V Underwater World na vás čakajú ohromné presklené akváriá s takými druhmi rýb a vodných živočíchov, ktoré ste si nedokázali predstaviť ani v tých najdivších fantáziách!

 

Ruské koleso Singapore Flyer

Boli doby, kedy bolo singapurské ruské koleso tým najväčším na svete. Teraz si prvenstvo drží v rámci Ázie, a to s úctyhodnými 162 metrami. Ďalší báječný spôsob, ako sa pozrieť na mesto trochu inak – z výšky.

 

Rieka Singapur

Nechajte sa na chvíľku unášať vlnami rieky Singapur a vychutnávajte si pohľad na mesto z vody. Pre chvíle odpočinkovejšieho poznávania je tento druh aktivity ako stvorený.

 

Zátoka Marina Bay

Táto zátoka, ponúkajúca úžasnú panorámu mesta, by na vašom zozname miest, ktoré treba v Singapure navštíviť, nemala chýbať. Okrem iného tu môžete vidieť najdrahší a najluxusnejší hotel v celom Singapure, hotel Marina Bay Sands.

 

Chrám Budhovho zubu

Nemyslite si, že ide o starobylú stavbu, ktorú tu uctievajú hlavne pre jej dlhovekosť. Chrám Budhovho zubu v Singapure stojí od roku 2007 a má ukazovať krásu čínskej budhistickej architektúry. Pokiaľ sa vydáte do tunajšieho múzea, nájdete v ňom relikvie oslavujúce Budhu.

 

Vertikálne záhrady

Verte či neverte, v Singapure stojí 18 betónových veží s výškou 25-50 metrov. Sú obrastené popínavými kvetinami, a tak pripomínajú rozkvitnuté stromy. Ich úloha je prostá – redukcia oxidu uhličitého zo vzduchu.

Najdrahšie miesto pre život je práve tu

Britská analytická spoločnosť The Economist Intelligence Unit každoročne hodnotí miesta na planéte podľa toho, aký drahý je v nich bežný život. Už po tretíkrát za sebou na začiatku tohto roka vyhlásila za najdrahšie mesto sveta Singapur, na 2. - 3. priečku umiestnila nerozhodne Zürich a Hongkong.

 

China Town, Little India, Arab Street

Ak budete chcieť nazrieť do niektorej z miestnych odlišných štvrtí, vydajte sa do China Town, Little India alebo na Arab Street. Na Arab Street si okrem kľukatých uličiek a tunajších moslimov všimnete tiež najväčšie singapurské mešity.

 

Orchard Road

Na tejto rušnej triede sa nachádza množstvo hotelov a obchodných centier, v ktorých sa dajú kúpiť úžasné suveníry a mnohé ďalšie záležitosti. Doslova to tu pulzuje. V kontraste so sklom, kovom a betónom sú tu tradičné domčeky z dôb kolonializmu, ktoré teraz obýva šľachta.

 

Singapur – krajina cukru a biča

Za úspechom Singapuru stoja prísne pravidlá a ešte prísnejšie tresty. O rozkvet, ktorý bol po určitú dobu nepredstaviteľný, sa postaral „otec zakladateľ“ Lee Kuan Yew, ktorý bol predsedom miestnej vlády po celých 31 rokov. Počas jednej generácie premenil rozvojovú krajinu na jednu z najvyspelejších ekonomík na svete.

To, že Singapur je úžasným miestom pre život pokiaľ ide o mieru kriminality a korupcie, ktorá je tu naozaj nízka, je nesporné. Nič však nie je zadarmo. Háčik je trebárs už v tom, že vláda kontroluje všetky singapurská médiá, bez zvláštneho povolenia vás nesmie ani napadnúť proti niečomu protestovať a výnimkou nie sú ani súdne procesy voči opozícii, ktorá by  nechcela nič viac, ako stať sa kvalitným súperom vo voľbách. Za dovolenku teda Singapur rozhodne stojí, ale celý život by tam len málokoho z Európanov bavil…

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Precestujte Singapur a Malajziu!

Navštívte tie najzaujímavejšie miesta Singapuru, ako je Orchard Road, ostrov Sentosa alebo obrovské akvárium, a plynule sa premiestnite do úchvatnej Malajzie, kde vás čaká Kuala Lumpur alebo najcennejší národný park sveta Taman Negara. Urobte si radosť a vydajte sa na druhý koniec sveta!

 

Jaskyne za mestom

Čo by ste si nemali nechať ujsť, keď sa ocitnete v Kuala Lumpur? Rozhodne výlet k Batu Caves! Nechajte sa navnadiť a prečítajte si, ako sa tam dá dostať a čoho je lepšie sa vyvarovať. Vydajte sa s nami do diaľok prostredníctvom článku na portáli Cestovinky, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Spoznajte Singapur detailne

Prežite krásne 4 dni na cestách a pozrite sa do Singapuru. Doprajte si luxusný štvorhviezdičkový hotel a užívajte si všetko okolo – zájdite si na večeru do niektorej z miestnych reštaurácií, nakúpte suveníry na slávnej Orchard Road alebo nazrite na ostrov Sentosa, ktorý ponúka nekonečnú zábavu. Na krásnu cestu nepotrebujete dva týždne dovolenky!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa