Záhrada v púšti a lyžovačka pri nákupoch: Dubajské atrakcie popierajú zákony prírody

2016-07-29 00:00:01 |   |    | 

Dubaj bol dlhé roky len nenápadným mestom na púšti. Keď však v jeho blízkosti objavili obrovské zdroje ropy, akoby mávnutím čarovného prútika sa premenil na jednu z najluxusnejších lokalít na svete. Dokonalé hotelové služby a nádherné more nájdete aj inde. Supermoderné mesto Dubaj však ponúka aj atrakcie, o akých sa vám ani nesnívalo.



 

Prvé zmienky o Dubaji pochádzajú z 11. storočia. Až po objavení ropy sa však z nenápadného osídlenia v púšti stalo supermoderné stredisko. Napriek luxusu tam môžete dovolenkovať za lacný peniaz. V akcii kúpite letenku do dvesto eur a ubytovanie si vybavíte cez lacné sprostredkovateľské stránky. A potom sa už môžete pustiť do objavovania tých najzaujímavejších atrakcií.

 

Dubaj Miracle Garden

Slovko zázrak v názve tejto atrakcie má istotne dôležité miesto. Ak sa niekomu podarí na suchej púštnej pôde vybudovať tak úžasnú botanickú záhradu, za nič iné sa to nedá pokladať. V parku sa nachádza neuveriteľných sto miliónov kusov kvetov. Tie sú často vytvarované do rôznych 3D obrazcov. Park je tematicky rozdelený a ponúka vždy poctu inej krajine alebo nejakému odvetviu. Vstup do botanickej záhrady je len osem eur. Pokojne si tam môžete naplánovať aj celodenný program, pretože celý park má 70 000 metrov štvorcových a je navrhnutý tak, že v zónach na občerstvenie nájdete kaviarne, reštaurácie alebo zdravé fast foody.

 

Dubajské fontány

Keď sa niečo postaví v Dubaji, musí to zákonite spĺňať nejaké „naj“. Tak tomu je i v prípade fontány, ktorá sa nachádza v hlavnom centre. Vodná atrakcia je súčasťou rozsiahleho jazierka a je najväčšou fontánou s organizovanou choreografiou na svete. Najviac návštevníkov k nej prichádza v nočných hodinách, pretože vtedy je navyše pekne osvetlená farebnými svetlami. Na internete si môžete skontrolovať presné časy vodných šou, ktoré sa v závislosti od daného mesiaca vždy menia.

 

Dubajské múzeum

Zaujímavá je už samotná budova, v ktorej múzeum sídli. Ide o historickú pevnosť, ktorá bola postavená z vápenca a koralu. Časť opory budovy tvorí drevená konštrukcia. Expozícia je venovaná dejinám mesta, ale zároveň približuje aj arabský svet. Je fascinujúce sledovať, ako sa Dubaj za tie roky zmenil a aké dôležité bolo pre jej rozvoj objavenie ropy. V múzeu nájdete aj niekoľko vykopávok, ktoré tvoria najcennejšiu zbierku v krajine.

 

Podvodný svet

Najkurióznejšie atrakcie nájdete v obrovskom nákupnom centre. Nákupy vám tam spestrí i veľký podmorský svet. Ten je dlhý takmer 300 metrov a väčšina akvárií má formu tunelov, popod ktoré postupne prechádzate medzi troma typizovanými úsekmi – dažďový prales, oceán a kamenná zóna. V akváriách nájdete predovšetkým malé pestré rybky, ktoré vytvárajú nádhernú atmosféru. Najväčšími atrakciami sú malé žraloky a veľké druhy rají.

 

Lyžovačka na dubajský spôsob

Nebudeme si nič navrávať, nebude to lyžovačka snov, no pre ten zážitok to istotne stojí. Dubaj opäť dokázal, že nič nie je nemožné a uprostred nákupného centra vybudoval veľký lyžiarsky svah. Najdlhší zjazd má dĺžku 400 metrov. Napriek horúcemu počasiu si kedykoľvek môžete obliecť zimné oblečenie a spustiť sa niekoľkokrát po svahu. Najlacnejší lístok stojí 70 eur a máte v ňom okrem neobmedzeného lyžovania aj ostatné snehové zábavky, ktoré ponúkajú v tomto improvizovanom stredisku.

 

Starý Dubaj

Každý chodí do Dubaja obdivovať úžasné príklady dokonalosti súčasnej architektúry. Bývanie na umelo vybudovaných ostrovoch a luxusné hotely s chodbami vykladanými mramorom a zlatom a tenisovými kurtmi na streche môžu byť fascinujúce, no nikdy by ste nemali zabudnúť ani na starú časť mesta. Tam sa zrazu ocitáte v úplne inom svete. Prechádzať sa budete starými úzkymi uličkami s budovami prevažne z vápenca. Teraz ste v tom pravom arabskom svete, v ktorom nezabudnite obísť ani tradičné trhy. Nákupy v luxusných strediskách môžu byť fascinujúce, no nič vám nenahradí atmosféru miestnach trhovísk, kde si budete dohadovať ceny a zažijete pravé čaro tejto krajiny.

 

Kultúrne centrum porozumenia šejka Mohammeda

Zaujímavú a málo vídanú atrakciu vybudoval v Dubaji jeden z tunajších šejkov. Vo svojom centre pre cudzincov pripravuje posedenia, na ktorých im približuje život v tunajšej krajine. Pútavým spôsobom tam turistom vysvetľujú miestne tradície, rozprávajú sa o islame ako viere, prezentujú im tunajšiu gastronómiu a umenie. Centrum každý mesiac usporadúva nejaké nové podujatia a posedenia, na ktoré sa môžete objednať cez ich webovú stránku.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Flickr
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa