Kambodžský Siem Reap: Strážca Angkor Vatu v koloniálnom štýle

2016-08-08 12:00:00 |   |    | 

Kvôli búrlivej minulosti bola Kambodža pred svetom po dlhé roky uzavretá. O to viac turistov ju vyhľadáva dnes. Najobľúbenejším cieľom je chrámový komplex Angkor Vat, ktorý je dokonca zobrazený i na národnej vlajke. Mesto Siem Reap, kde sa nachádza, však toho návštevníkom ponúka omnoho viac.



 

VŠADE LEN PORÁŽKA

Siem Reap v severozápadnej časti štátu patrí k tým najnavštevovanejším mestám v Kambodži. Za to vďačí predovšetkým chrámovému komplexu Angkor Vat, ktorý sa nachádza asi 6 km od centra. Mesto je zároveň hlavným a administratívnym mestom rovnomennej provincie. Jeho názov v doslovnom preklade znamená „porážka Thajska“, čo je pripomienka dávnej víťaznej bitky Kmérov s thajskou armádou.

Ešte začiatkom 20. storočia bol Siem Reap len malých zhlukom dedín. Tie prirodzene obklopovali waty (budhistické chrámy) pri rieke rovnomenného názvu (Siem Reap sa tedá volá provincia, mesto aj rieka). Dnes ho už navštevujú milióny turistov ročne a mesto prechádza búrlivým rozvojom. Je ťažké určiť jeho hranice či presný počet obyvateľov (odhaduje sa však na 100 000 až 130 000).

 

RUŠNÉ CENTRUM V KOLONIÁLNOM ŠTÝLE

Najrušnejšie centrum mesta je pri Phsar Chas (Starý trh) a okolo priľahlej ulice Siwatha Blvd. Keďže krajina v minulosti patrila medzi kolonizované územia, stavby sú tu vybudované v klasickom francúzskom koloniálnom štýle. Nájdeme tu však aj vplyv čínskej architektúry, práve čínski prisťahovalci totiž ovplyvňujú tvár celej Kambodže. Preto napríklad Kmérovia nazývajú novodobé chrámy pagodami, hoc v minulosti sa používal termín „wat.“

Ďalším rušnejším miestom je Angkor Night Market, ktorý bol otvorený na jar 2007. Je jediným nočným trhom v krajine a postavili ho v tradičnom vidieckom štýle. Súčasťou trhoviska je i oddychová zóna, kde si môžete vyskúšať tradičné masáže. Medzi tie menej známe patrí masáž malými rybkami. A čo sa dá vlastne na tomto trhu kúpiť? V podstate všetko, nájdete tu rôzne domáce koreniny, množstvo druhov jedla, oblečenie, riady, ale aj pekné suveníry vo forme obrazov, bižutérie a iných drobností.

Siem Reap je hodnotené ako mesto s nízkou mierou kriminality, preto si tu v pokoji môžete vychutnať aj nočnú prechádzku po Pub Street alebo po okolí rieky Siem Reap.

 

JAZERO GIGANTICKÝCH ROZMEROV

Ak sa rozhodnete navštíviť tento kúsok sveta, nevynechajte ani  jazero Tonle Sap. Je najväčším sladkovodným jazerom v juhovýchodnej Ázií, napájané vodou z rieky Mekong. Počas monzúnových dažďov narastá do gigantických rozmerov a zároveň vracia vodu späť do svojej materskej rieky, odohráva sa to však iba 2-krát do roka.

Okrem rozmanitosti fauny a flóry tu objavíte i tradičný spôsob života domorodých obyvateľov. Ľudia tu žijúci sú veľmi chudobní a obživu im poskytuje rybolov a pestovanie ryže. Celý ich život sa odohráva na rieke, preto aj deti smú do školy chodiť až vtedy, keď vedia plávať. Dedinské domčeky sú postavené na koloch a majú dve poschodia, jedno slúži ako sklad a priestor pre zvieratá a druhé je určené na bývanie.

 

CHRÁM SUPERLATÍVOV

Angkor Wat vznikol v 12. storočí ako chrámové mesto a dnes sa považuje za najväčší náboženský komplex na svete. V okolí jazera Tonle Sap a mesta Siem Reap je podobných chrámových komplexov omnoho viac, no Angkor Wat všetky prevyšuje - nielen tým, aký je obrovský, ale predovšetkým zachovalosťou. Až 190 metrov široká vodná priekopa, ktorá ho obklopuje, nedovolí okolitej džungli, aby ho pohltila ako trebárs neďaleký Ta Phrom. Centrálny chrám s piatimi vežami kedysi obklopovalo ešte celé mesto, ktoré bolo v 12. storočí navyše pravdepodobne najväčšie na planéte. Na rozdiel od chrámu, postaveného z tehál a pieskovca, boli však „bežné“ domy z omnoho menej trvanlivých materiálov, a tak dnes zo samotného mesta zostalo úplné minimum - základy domov, línie ulíc…

 

TIPY & TRIKY

Víza: Vstupný vízový poplatok sa pohybuje vo výške 20 dolárov a výstupný 25 dolárov.

Doprava: Približne 15 minút od centra mesta leží medzinárodné letisko Angkor (REP/VDSR). Dopraviť sa z letiska do Siem Reap môžete pomocou tuk - tuk (povestná motorizovaná trojkolka) za 4 až 7 dolárov, prípadne môžete využiť i klasické taxi.

Ubytovanie: Mimo centrálnej časti mesta nájdete niekoľko hotelov (doprava na tuk – tuku na osobu je 1 USD), no môžete využiť aj mládežnícke ubytovne, penzióny či izby v súkromí. Všetko závisí od hĺbky vašej peňaženky.

Financie: Takmer všetky obchodné transakcie sú v Kambodži realizované v amerických dolároch, takisto aj bankomaty vydávajú doláre.

 

Autor: Mária Janková / ako

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa