Hanoj: Pestrá zmes kultúr v srdci Vietnamu

2016-10-31 12:00:00 |   |    | 

Francúzske koloniálne budovy tu stoja bol po boku starobylých budhistických chrámov a o kúsok ďalej vás prekvapia moderné hotely či nákupné centrá. Vitajte v Hanoji, hlavnom meste Vietnamu, ktoré vás prekvapí svojou pestrosťou.



 

Hanoj (prípadne Ha Noi) je druhým najväčším a zároveň hlavným mestom Vietnamu. Rozkladá sa na severe krajiny, na pravom brehu Červenej rieky. Začiatky ľudského osídlenia tu siahajú do 3. storočia pr. Kr., približne od 11. storočia je Hanoj najdôležitejším politickým sídlom krajiny. V minulosti bol známy pod názvom Thang Long, neskôr dostalo mesto svoje terajšie pomenovanie. Počas francúzskej okupácie tu vznikla jedinečná architektúra, ktorú tu môžete obdivovať dodnes, napríklad v podobe širokých bulvárov.

Ak hľadáte východiskové miesto pre svoje výlety, môže ním byť Hoan Kiem. Toto obchodné centrum Hanoja je umiestnené tak, aby ste sa z neho ľahko dostali ku všetkým významným pamiatkam. Na skok máte Hanojskú operu, Národné múzeum vietnamskej histórie či chrám Ngoc Son. Ten leží na jazere, s ktorým sa spája zaujímavá legenda. V 15. storočí žil na tomto mieste rybár Le Loi. Jedného dňa sa mu do siete zachytil blýskajúci sa meč, ktorý tento udatný hrdina použil v povstaní proti Číňanom. Keď sa po niekoľko rokoch už ako kráľ Le Thai To chcel poďakovať duchovi jazera za vzácny dar, udrel hrom a z hladiny sa vynorila zlatá korytnačka. Meč z kráľovej pošvy k nej vyletel z pošvy a ona s ním v okamihu zmizla. Vtedy kráľ pochopil, že tento dar mu požičali bohovia na ochranu vlasti a že ho musel vrátiť. Odvtedy toto miesto prezývajú Jazerom vráteného meča.

Severne od jazera sa nachádza stará štvrť Hanoja, kde nájdete koloniálne stavby, budhistické chrámy, butiky či pouličné trhy. Vo francúzskej štvrti zas môžete očakávať luxusné hotely, nákupné centrá, ale aj vládne a zastupiteľské úrady, banky a ostatné inštitúcie.

Neďaleko Jazera vráteného meča sa nachádza chrám Ngoc Son, na ktorý sa dostanete cez most z červeného lakovaného dreva. Jeho história siaha až do 14. storočia a dominuje mu socha národného hrdinu, generála Tran Hung Dao, ktorý sa v 13. storočí významnou mierou podieľal na porážke Mongolov.

Najstarším budhistickým chrámom v Hanoji je pagoda Tran Chuoc. V 6. storočí ju vybudovali pod názvom Khai Quoc na brehu Červenej rieky, odkiaľ ju kvôli stúpajúcej vode presunuli v roku 1615 na ostrov Kim Ngu v Západnom jazere (Ho Tay), kde ho môžete obdivovať aj dnes.

Obľúbenou turistickou atrakciou je aj väzenské múzeum Hoa Lo, ktoré  vybudovali Francúzi ešte počas kolonizácie v roku 1896. Väznení tu boli najmä politickí väzni, neskôr počas vojny vo Vietname tu zadržiavali amerických vojakov, ktorí toto miesto zvykli prezývať „Hanoi Hilton.“ Hoci bolo väzenie plánované pre 450 zajatcov, niekedy tu zadržiavali až 2000 zajatcov. Dnes sa z areálu zachovala len vrátnica, miesto však stále pripomína smutnú históriu, kedy ľudský život strácal hodnotu.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa