Tajomstvo Baganu: Ľudia na stovky rokov odišli preč, teraz sem cestujú z celého sveta

2016-08-23 00:00:01 |   |    | 

Zahľadíte sa do diaľky na pláne porastené vegetáciou a uvidíte niečo úžasné – krajina je posiata dvomi tisíckami veží a chrámov, ktoré vykúkajú zo zelene. A pritom pred pár storočiami ukrývalo okolie mjanmarského Baganu ešte viac než dvojnásobok týchto nádherných stavieb. Ale potom sa stalo niečo, čo dodnes nedokážeme uspokojivo vysvetliť.



 

V polovici 11. storočia došlo na území dnešného Mjanmarska (bývalá Barma) k zmene väčšinovej viery. Vďaka kráľovi Anawrahtovi tu prevládol budhizmus a bolo treba to dať veľkolepo najavo. V Bagane sa to podarilo najlepšie. Na tamojších pláňach vyrástlo asi 4400 pagod a stúp. 

Po dvoch storočiach sa však stalo niečo, čo donútilo ľud túto krásu opustiť. Úplne presne nevieme, čo sa stalo. Pravdepodobne za to môžu nájazdy z Mongolska alebo z Číny, historici sa prikláňajú skôr k druhému variantu. A v tom čase začala zmena baganskej krajiny. Obrancovia totiž pravdepodobne množstvo stavieb rozobrali, aby z nich urobili opevnenie.

Ďalšie posvätné chrámy a stúpy sa zrútili alebo ich zásadne poničilo zemetrasenie v roku 1975, ale dve tisícky zostali a vyzerajú dnes medzi bujnou vegetáciou naozaj skvelo. Ešte krajšie všetko vyzerá, keď za rieku Iravádí, v ktorej zátočine sa celé starobylé mesto rozkladá, večer zapadá slnko. Takú fotku by si nemal nechať ujsť nikto, kto tadiaľto prechádza.

Nikoho asi neprekvapí, že ide o najnavštevovanejšiu atrakciu celej krajiny. V období medzi 9. a 13. storočím bol Bagan veľkým prosperujúcim mestom a dnes sa mu vďaka nadšeným turistom sláva zas vracia. Budúci rok tadiaľto bude viesť Cesta okolo sveta súkromným lietadlom 2017 – unikátny zájazd, pri ktorom cestujúci v leteckom špeciále obletia zemeguľu a spoznajú 10 nádherných miest z celého sveta.

Čo účastníci cesty okolo sveta uvidia v Bagane? Na ploche predstavujúcej štvorec s dĺžkou strany šesť kilometrov sa rozprestiera niekoľko častí kedysi prosperujúceho mesta, medzi nimi Starý Bagan, v ktorom nájdeme tie najstaršie a najkrajšie chrámy, živé Nyaung U, obľúbené medzi akčnejšími cestovateľmi alebo Nový Bagan, ktorý vznikol v roku 1990 (dedina s pôvodnými osadníkmi sa presťahovala mimo územia s najstaršími pamiatkami).

 

S Čínou ako okolo celej Slovenskej republiky

Bagan nájdeme v Mjanmarsku, v krajine, ktorú sme v minulosti poznali pod názvom Barma. Najviac susedov na svete, 14, má Čína a práve Mjanmarsko patrí medzi nich. Po Mongolsku, Rusku a Indii má s týmto veľštátom štvrtú najdlhšiu hranicu (meria celkovo 2185 kilometrov). Pre zaujímavosť, dĺžka hraníc Slovenskej republiky so všetkými piatimi susedmi dohromady je len o niečo kratšia – 1672 kilometrov.

Mjanmarsko pod lupou

V krajine žije 56,3 milióna ľudí (údaj z roku 2015), väčšinou Mjanmarčanov. Jednu z najpočetnejších etnických menšín tvoria Karenovia. Ak vám to nič nehovorí, možno si spomeniete na nejaký cestopisný program či článok so zábermi alebo fotografiami žien s dlhočizným krkom lemovaným zlatými krúžkami. Tak to sú karenské dámy. Kruhy krk fakticky nepredlžujú. Dojem žirafy je nielen optický trik, ale tiež dôsledok tlaku ťažkých kovových kolies na kľúčnu kosť. Tá postupom času klesá nižšie.

Miestna mena nemá príliš veľkú silu. Za 1330 kyatov možno v zmenárni kúpiť približne jedno euro

Deväťdesiat percent Mjanmarčanov vyznáva budhizmus, takže väčšina štátnych sviatkov sa spája s týmto mierumilovným náboženstvom. Napríklad sviatky vody na začiatku roka alebo novembrový festival svetiel.

Pre Čechov a Slovákov v Mjanmarsku platí vízová povinnosť, ale vybavenie potrebných dokumentov by po predložení platného pasu, troch fotografií a poplatku vo výške okolo osemsto thajských bahtov nemalo zabrať viac než jeden deň. Žiadať sa oň však nedá v našej republike, ale trebárs na veľvyslanectve Mjanmarska v Nemecku nebo na mjanmarskej ambasáde v thajskom Bangkoku. Pokiaľ však cestujete s cestovnou kanceláriou, tá to vybaví za vás a odpadá vám jedna starosť. 

Mjanmarčania v komunikácii často používajú pred vaším menom hlásku „u“. Znie to síce ako by ich niečo bolelo, v skutočnosti však ide o vyjadrenie úcty, preložili by sme to asi ako „pán“.

 

Mimochodom, keď sa pozriete na stránku Mjanmarska na webe českého ministerstva zahraničia, vykukne na vás ako titulná fotka obrázok Baganu pri západe slnka. Toto miesto je pre Barmu skrátka typické. Uvidíte ho hockde, ale žiadna fotka nedokáže ukázať skutočnú krásu tejto časti sveta.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Poznajte svet a precestujte ho za 26 dní!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá zo svojej ponuky:

 

 

Vydajte sa na Cestu okolo sveta 2017

Spoznajte tichomorské raje s exotickými tanečnicami, korálovými útesmi plnými podmorského života a úžasnými piesočnými plážami, ktoré obmýva priezračné more. Nechajte sa previesť po modernom supermeste - Singapure, kde majú vďaka vysokým pokutám neuveriteľne čisto, vyberte sa za orangutanmi do Malajzie alebo za chodiacimi sochami na Veľkonočný ostrov. Až 26 dní plných dobrodružstva na úžasných miestach čaká na vás a na celú posádku a sprievodcov, ktorí poletia s vami. Odhaľte, ako sa cestuje okolo sveta!

 

Kresťanstvo nekonvenčne

Jednou zo zastávok na ceste okolo sveta je i Kolumbia. A tam sa v mestečku neďaleko Bogoty ukrýva jedna veľká zaujímavosť: Catedral del Sal, ktorú si ľudia v celoštátnej ankete 2007 zvolili za najväčší div Kolumbie. Čím je taká zaujímavá a ako sa k nej dopravíte, to vám prezradí článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa