V tejto metropole nuda nehrozí: Bangkok je mestom anjelov i diablov

2016-09-02 00:00:01 |   |    | 

Bangkok je pôsobivé mesto plné kontrastov, ktoré môžete pozorovať na každom kroku. Na jednej strane je plné bohatstva a modernej architektúry a na druhej aj chudoby, hluku a smogu. Nudiť sa v ňom určite nebudete.



 

Bangkok sa nachádza v Thajskom zálive v juhovýchodnej Ázii. Má viac ako 10 miliónov obyvateľov, vďaka čomu je nielen hlavným, ale aj najväčším mestom Thajska. Toto veľkomesto začínalo podobne ako ostatné metropoly juhovýchodnej Ázie - najskôr bolo malým obchodným centrom a prístavom. Od roku 1782 sa mesto volá Krung Thép, teda „Mesto anjelov“. Bangkok (v preklade „Dedina divokých sliviek“) je názov pôvodného hlavného mesta, ktoré sa nachádza na druhej strane rieky (dnes Thonburi) a dnes je súčasťou Bangkoku.

Práve pod týmto názvom je však celé súčasné hlavné mesto Thajska známe po celom svete. Okrem toho má množstvo ďalších pomenovaní, napr. „Veľké mesto“, „Večné diamantové mesto“ či „Šťastné mesto“. Všetky tieto prezývky pochádzajú z úplného ceremoniálneho názvu mesta, ktorý sa dodnes učia deti v školách - กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลก ภพนพรัตน์ ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์ มหาสถาน อมรพิมาน อวตารสถิต สักกะทัตติยะ วิษณุกรรมประสิทธิ์. Ak by sa oficiálne používal, bolo by mesto zapísané v Guinessovej knihe rekordov.

Rekordná je i miestna doprava. Dostanete sa ňou síce na všetky miesta v Bangkoku, ale problémom je čas. Metropola má neutíchajúce zápchy, ktoré niekedy trvajú po celý deň. Ak chcete prísť niekam na čas, najvýhodnejšie je cestovanie vlakom Skytrain alebo po rieke (napr. vodné taxi). V minulosti bolo mesto nazývané aj „Benátkami východu,“ táto prezývka však už dnes nie je taká trefná. Počas budovania ciest boli mnohé kanály zničené či znečistené. V súčasnej dobe sa našťastie podarilo obnoviť aspoň časť pôvodných vodných ciest. Trasa Khlong Saen Saeb je vhodná najmä pre rýchlu prepravu medzi námestím Siam Square a Banglamphu. Miestne kanály zvané khlong zas využívajú menšie lode. Sú lacné a obľúbené i medzi domácimi, lístky predávajú sprievodcovia v špecifických prilbách.

A ktoré pamiatky musíte zaručene navštíviť? Vynechať nesmiete napríklad Trónnu sieň Abhisek Dusit, ktorú dal v roku 1904 postaviť kráľ Chulalongkorn, prvý thajský monarcha, ktorý navštívil Európu. Vonkajšok pôsobí netradične, avšak vnútro je už v klasickom thajskom štýle.

Skutočným skvostom je aj Meuang Boran alebo Staré mesto. Predstavuje jedno z najväčších múzeí pod holým nebom na svete. Nachádza sa tu viac ako 100 modelov najväčších a najznámejších thajských pamiatok.

Ak zatúžite po nebeskom výhľade, navštívte Baiyoke Sky Tower. Predstavuje najvyššiu thajskú budovu, má 88 poschodí a 309 metrov. Na 84. poschodí sa nachádza vyhliadková plošina, z ktorej máte celé mesto „ako na dlani.“ Už teraz však vieme, že tento rekord bude v roku 2019 prekonaný a novou najvyššou budovou bude „Super Tower.“ Mrakodrap bude mať 125 poschodí a vysoký bude 615 metrov.

Pre milovníkov architektúry je zaujímavou zastávkou aj Jim Thompsons House. Je to dom amerického architekta, ktorý sa preslávil vývozom tradičného thajského hodvábu. Jeho architektúra vychádza zo stredného Thajska a nájdete v ňom zbierku ázijského umenia a osobné veci majiteľa.

Umeleckým klenotom štátneho významu je Thajské národné múzeum. Nájdete tu umelecké diela zo všetkých období, významnou je aj zbierka tradičných hudobných nástrojov, keramiky, textilu, oblečenia a zbraní. Nachádza sa tu aj najcennejší obraz Budhu v Thajsku - Phra Phuttha Sihing.

Skutočným lákadlom pre návštevníkov a veriacich je Wat Traimit, chrám zlatého Budhu. Nájdeme tu najväčšiu sochu zlatého Budhu na svete, dosahuje výšku 3 metre a váži až 5,5 tony. Okrem iného tu môžete využiť automatické veštiarne - stačí vložiť peniaze do stroja zastupujúceho deň v týždni, kedy ste sa narodili.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa