Dokonalý oddych od práce: V Laose vládne pokoj a harmónia

2016-10-14 12:00:00 |   |    | 

Mnohí turisti si lámu hlavu nad tým, ako môžu byť dve susedné krajiny tak odlišné. Zatiaľ čo sa Thajsko najmä v turistických oblastiach mení na centrum zábavy a neviazaného dovolenkového života, v Laose vládne pokoj a harmónia. Ďakovať za to treba budhizmu. Vďaka nemu ľudia lipnú na tradičných hodnotách a uchovávajú pôvodné čaro ich domoviny.



 

Tam, kde sa ctia tradície

V Laose nebudete mať núdzu o to, aby ste si na každom kroku našli nového priateľa. Domáci obyvatelia sú milí, trošku plachí, ale zato zvedaví a najmä sa úprimne radujú zo života. Napriek vplyvom moderného sveta sa tam ešte stále nadovšetko ctia tradície a všetko okolo nich beží pomalšie. Aj vy by ste sa pre vlastné dobro mali v Laose prispôsobiť tempu domácich. Za pár dní sa naučíte, že nemusíte mať všetko urobené hneď, hlavné je, aby ste z toho mali príjemný pocit. To platí aj pri návšteve krás tejto krajiny – netreba vidieť čo najviac v čo najkratšom čase, ale každý deň si užiť naplno. Napríklad pri riekach Nam Song či Mekong, kde sa môžete plaviť na loďkách a užívať si pokojnú prírodu laoského vidieka. Veľmi obľúbené sú tiež výlety k ryžovým poliam, ktoré lákajú najmä fotografov. Neobíďte ani niektorú z posvätných stavieb, v ktorých vzdávajú domáci obyvatelia úctu Budhovi.

 

Luang Prabang

Hlavnou atrakciou krajiny je staroveké mesto Luang Prabang. To bolo v minulosti prvou metropolou krajiny a podarilo sa v ňom uchovať najviac historických pamiatok. Medzi tie najcennejšie patria pôvodné chrámy a pozostatky bývalých kráľovských obydlí. Časť architektúry je silno poznačená francúzskym vplyvom počas kolonizačných čias. Luang Prabang sa navyše nachádza v obklopení nádhernej prírody a domáci si radi zájdu na prechádzky do blízkych lesov. Okolie mesta obmývajú dve rieky – Nam Khan a Mekong. Časť z ich úsekov sa premieňa do malých vodopádových kaskád, ktoré patria medzi ďalšie turistické lákadlá mesta.

 

Chrám That Luang

V súčasnom hlavnom meste Vientian sa môžete pozrieť k najposvätnejšiemu miestu v krajine. Ide o chrám That Luang, ktorý je kompletne celý pozlátený. Podľa legendy bol postavený ešte za čias, keď sa Laos len vzmáhal na nohy a v tejto oblasti vznikali prvé osídlia. V skutočnosti však táto stavba vznikla na ruinách bývalého chrámu v čase, keď sa Vientian stal hlavným mestom krajiny (16. stor.). Potom však prežil Laos niekoľko ázijských vojen a That Luang zostal po každej z nich v žalostnom stave. Krajinu však dostali pod správu Francúzi, ktorým záležalo na obnove pôvodného kultúrneho dedičstva a venovali sa aj kompletnej rekonštrukcii tejto stavby. Najdôležitejší festival sa koná vždy v novembri, keď nielen domáci obyvatelia, ale aj ľudia zo susedných štátov prichádzajú vzdať úctu Budhovi.

 

Jaskyňa Pak Ou

Neďaleko Luang Prabang v blízkosti rieky Mekong sa nachádza posvätná jaskyňa Pak Ou. Dostanete sa k nej pomocou člnov. Časť jaskyne je odhalená a naskytne sa vám z nej krásny pohľad na vodu. Z druhej strany budú vašu cestu lemovať desiatky malých sôch Budhu. V Pak Ou sa ešte stále konajú aj posvätné obrady a vždy na začiatku roka tam organizujú púť.

 

Pláň opradená tajomstvom

Oblasť Phonsavan je ideálna destinácia pre všetkých milovníkov tajomstiev. Na veľkej pláni sa tam nachádza niekoľko obrovských kamenných nádob, pričom väčšina z nich sa dochovala v pôvodnom stave. Ich vek sa odhaduje približne na dvetisíc rokov, no doteraz ani jeden z bádateľov neprišiel na to, čo mohol byť ich pôvodný účel. Niektoré z nádob dosahujú až výšku troch metrov, čiže nemohli slúžiť iba na odkladanie potravín.

 

Budhov park

V roku 1958 otvoril v hlavnom meste Vientian mních študujúci budhizmus a hinduizmus netradičný park, v ktorom sa opäť rozhodol vzdať poctu Budhovi. Na jeho ploche sa nachádza až 200 rôznych sôch tohto boha, ktoré sú často vytesané do nadľudských rozmerov. Budha je zobrazený v niekoľkých podobách a okrem neho sa tam nachádzajú aj výjavy z boja s démonmi alebo rôzni členovia živočíšnej ríše.

 

Tipy a triky:

Cesta: Do Laosu sa väčšinou nelieta priamo, ale treba prestúpiť v Bangkoku. Spiatočná letenka stojí v závislosti od akcie od 600 do 1000 eur. Let trvá od 10 do 15 hodín, musíte však rátať ešte s časom na medzipristátia.

Víza: Slovenskí cestovatelia si pred vstupom do krajiny musia vybaviť víza. Na tie potrebujú cestovný pas, ktorý platí ešte 6 mesiacov po skončení pobytu, a dve fotografie. Víza si môžete vybaviť na veľvyslanectvách vo Viedni a Bangkoku alebo priamo po prílete na letisku, kde sú však drahšie. Veľvyslanectvá vám vystavia povolenie na vstup do troch pracovných dní. Cena je približne 21 eur.

Mena: Domácou menou je laoský kip, za jedno euro ich dostanete asi 10 000.

Počasie: Laos je tropickou krajinou, kde teplota neklesá pod 22 stupňov. Počasie sa tu delí na dve obdobia – suché a daždivé. Suché mesiace sú počas našej zimy, pričom najvyššie teploty sú v marci a apríli. Počas nášho leta začína obdobie dažďov a neodporúča sa tam cestovať.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa