Raj na zemi: Prezrite si 7 koralových ostrovov na Maldivách

2016-09-20 12:00:00 |   |    | 

Prichádzajú sem odpočívať hollywoodske hviezdy i miliardári. Maldivy si v posledných dvoch desiatkach rokov získali povesť jedného z najkrajších miest v Indickom oceáne. Bezmála 200 obývaných atolov tu ponúka ubytovanie v bungalovoch na koloch priamo v plytkom mori. Poodhaľte s nami, ako si možno užívať v jednom z posledných rajov na Zemi.



 

Pre náročných sa dokonca ponúka i celodenný prenájom neobývaného ostrova. Ale kde vlastne tento nádherný kus planéty nájdeme?

Maldivy (Maldivská republika) sú štátom v Indickom oceáne, ktorý sa rozkladá na tisícke atolov usporiadaných do 19 súostroví. Najlepším obdobím pre ich návštevu sú práve zimné mesiace. Teplota sa tu síce počas roka príliš nemení (priemer 27 °C môžu milovníci leta len závidieť), v období medzi decembrom a januárom tu však klesá inokedy nepríjemná vlhkosť. V článku sme pre vás pripravili prehľad siedmich atolov – koralových ostrovov, kde možno stráviť dovolenku, na ktorú sa spomína za dlhých zimných večerov po zvyšok života.

 

V náruči luxusu na Ari

Na koralovom ostrove Ari je pre turistov najprívetivejšia jeho severná a južná časť. Severný cíp je obklopený kruhom šestice ostrovčekov pomenovaných Rashdu. Od letiska ho delí 70 kilometrov, a cesta naň vám preto hydroplánom zaberie necelú polhodinu. Čakajú tu na vás necelé tri stovky víl rôznych druhov. Sever ostrova je tiež ideálnym riešením, pokiaľ plánujete dovolenku s deťmi.

Juh atolu Ari je určený turistom, ktorí sa radi nechávajú rozmaznávať obklopení luxusom a vynikajúcimi službami. Z ubytovania si môžete vybrať medzi exotickými chatkami umiestnenými na pláži alebo si priplatiť za maldivskú špecialitu – vilky na štyroch koloch stojace v mori. Niektoré majú presklené dno, aby ste mohli sledovať morský život z pohodlia komfortne vybavených izieb. Južná časť Ari patrí k najnavštevovanejším v Maldivách.

 

Romantika na Malé

Podobne ako atol Ari je i jeho sused Malé rozdelený na niekoľko častí. Východ je pre turistov lákavý hlavne blízkosťou k letisku v hlavnom meste Malé. Cesta odtiaľto do rekreačného strediska vo východnej časti trvá len 20 minút člnom, čo sa hodí, pokiaľ vám bude po opaľovaní chýbať ruch mesta.



Ďalšou obľúbenou časťou Malé je novo zrekonštruovaná destinácia na ostrove Bieleho zlata neďaleko koralovej zátoky, ktorá láka k preskúmaniu všetkých farieb podmorského sveta. Pre náročných a zamilovaných je najvhodnejšou časťou sever atolu. Rozmaznávaní tu môžete stráviť romantickú dovolenku vo dvojici. Voliť budete medzi ubytovaním vo vilkách na pláži alebo si priplatíte za pobyt v domčeku nad vodnou hladinou, kde vás bude uspávať šumenie mora.

Chyť a pusti

Turisti sú pre Maldivy hlavným zdrojom obživy a navštevujú ich hlavne pre ich panenskú prírodu nad i pod vodnou hladinou. Aby si svoje bohatstvo Maldivčania uchránili, zaviedli niekoľko pravidiel, ktorými sa musíte riadiť. Jedným z nich je takzvané tag and release rybárčenie. Rybku alebo rybu chytíte, a bez toho, aby ste jej nejako ublížili, pustíte ju späť do mora. I napriek tomu, že sa z koristi nebudete môcť príliš dlho radovať, je rybárčenie a potápanie na Maldivách nezabudnuteľným zážitkom.

 

Raa a Baa

Ďalším atolom, ktorý ponúka svoje služby pre strávenie ideálnej dovolenky, je Raa. Dá sa ubytovať priamo na ňom alebo na niektorom z priľahlých ostrovov, ako je trebárs Meedhuparru. Tu na vás okrem príjemného ubytovania čakajú ešte reštaurácie s medzinárodnou kuchyňou, centrum vodných športov, kúpele a obchod so suvenírmi a zlatom. Pokiaľ vás omrzí morská voda, zamierte k tunajšiemu bazénu.

Raa atol si nepleťte s Baa atolom, ktorý ponúka strávenie dovolenky v najnovšom stredisku otvorenom pre verejnosť v roku 2001. Dámy iste ocenia dostupné masáže, salóny krásy alebo lekcie aerobiku. Ďalšími lákadlami ostrova sú viac než vyhovujúce podmienky pre potápanie a šnorchlovanie. Večernú zábavu istia tematické večery alebo karaoke.

Stúpajúca hladina svetových oceánov

Maldivy sú miestom, ktoré leží najnižšie nad úrovňou hladiny svetového oceánu. V súčasnosti, keď sa ľadovce roztápajú a hladina stúpa, to začína byť pomerne závažný problém a hrozí, že Maldivy skončia rovnako ako bájna Atlantída – totiž pod hladinou. Maldivská vláda však myslí na zadné vrátka a šetrí, aby mohla odkúpiť územie od Srí Lanky, Indie alebo Austrálie.

 

Pusťte deti k vode

Pokiaľ patríte medzi turistov, ktorých neuspokojí len tak čokoľvek a na Maldivách očakávate špičkové zázemie, ubytujte sa na atole HaaAlifu. Vzdialenosť od medzinárodného letiska je 250 kilometrov, takže budete musieť cestovať vnútroštátnym lietadlom, čo sľubuje ďalší luxusný zážitok – výhľad na maldivské ostrovy z vtáčej perspektívy.

Pobyt tu možno stráviť v takzvaných Hideaway rezidenciách alebo Jasmin záhradných vilách. Ostrov je vhodný pre dovolenku s deťmi – ponúka detský klub i opatrovanie detí. Využiť môžete tiež ponuky miestneho potápačského centra, kde získate medzinárodnú potápačskú licenciu PADI, ktorá vám umožní ponoriť sa do 18 metrov pod hladinu bez inštruktora. V cene ubytovania býva väčšinou i vlastný čašník.

 

V koži Robinsona

Posledným miestom, ktoré vám odporúčame, je atol Lhavyani. Hrdí sa trojkilometrovou plážou s jemným bielym pieskom a službami na vysokej úrovni. Hostia tu môžu plnými dúškami vychutnávať vodné športy alebo si zahrať golf. Za vyskúšanie stojí niektorý z ponúkaných fakultatívnych výletov za rybárčením alebo krásami okolitých ostrovov. Ako sa asi cítil Robinson Crusoe, môžete zistiť, keď si na celý deň prenajmete ostrov sami pre seba.

Praktické informácie pre cestu na Maldivy

Maldivská republika má okolo 350 tisíc obyvateľov. Vznikla v roku 1965, kedy sa oslobodila od Veľkej Británie. Hlavným a najväčším mestom je Male.

Pre cestu do Maldív budete potrebovať pas platný po dobu presahujúcu plánovaný pobyt a preukaz o očkovaní proti žltej zimnici, pokiaľ ste v posledných šiestich dňoch pobývali v oblastiach zasiahnutých touto chorobou. Povinné je tiež mať so sebou dostatok peňazí. Toto pravidlo však neplatí pre organizované skupiny.

Dovoz a vývoz cudzích mien je bez limitov, zaplatíte dolármi alebo maldivskou rupiou. Tovar je o niečo drahší než v Indii a Srí Lanke, pretože sa dováža.

Autor: Petra Novotná & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

Spoznajte potápajúci sa raj!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, pre vás vyberá zo zájazdov na Maldivy:

 

 

Pohoda na atoloch. Prežite ju!

Vyberte si jeden z luxusných štvor- alebo päťhviezdičkových hotelov na maldivských atoloch a prežite luxusnú dovolenku na Maldivách s prvotriednym servisom. Nebudete sa musieť o nič starať, čaká vás len odpočinok na pláži. Zistite viac.

 

 

Maldivské TOP 5

Chcete ísť na Maldivy a nedokážete si z tej veľkej ponuky stredísk, jedného krajšieho než druhého, vybrať? V tom prípade sa nechajte inšpirovať článkom Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa