Fascinujúce znovuzrodenie: Nagasaki je nádherný prístav so silným príbehom

2017-01-01 00:00:01 |   |    | 

Európania si mohli japonské zlato a technické novinky dlhú dobu voziť predovšetkým z Nagasaki. Mesto bolo centrom obchodu s Európou. Po roku 1945 to vyzeralo, že svoj význam stratí. Jeho obyvatelia sa však vzopreli osudu a dnes žijú v nádhernom meste s významným prístavom pre tie najväčšie zaoceánske lode.



 

Tie najpôsobivejšie miesta Nagasaki ležia od seba veľmi blízko, každý si ich teda môže prejsť a objaviť počas jediného dňa. I preto patria k zastávkam obrovských zaoceánskych lodí s obchodnými centrami, fitnescentrami, kinosálami a bazénmi.

 

Fascinujúce osudy obyčajných ľudí predstavuje múzeum atómovej bomby

S japonským veľkomestom Nagasaki si svet spája predovšetkým 9. september 1945, kedy na mesto dopadla atómová bomba „Tučný muž“, ako sa jej podľa tvaru hovorilo (v porovnaní s hirošimským „malým chlapcom“ bola dlhšia, dvakrát širšia a o 200 kilogramov ťažšia). Múzeum, ktoré o tejto dobe vypovedá, návštevníkov priamo „chytá za srdce“. Presne tak sa na cestovateľskom webe TripAdvisor vyjadrujú tí, ktorí doň vstúpili.

Pocity, ktoré medzi stenami múzea návštevníci majú, sú ohromne silné. Príbehy ľudí, ktorí v meste žili, alebo hodiny, ktoré sa zastavili v osudnom momente, pôsobia na každého. Exponáty však predstavujú i niečo pozitívne. Ukazujú, ako sa pomerne rýchle podarilo z Nagasaki urobiť opäť prosperujúce mesto. Vstrebať zážitky z tejto expozície chodia ľudia do vedľajšieho Mierového parku.

 

Prominentná adresa v luxusných záhradách

Mierový park je oázou pokoja susediacou s Múzeom atómovej bomby. Stojí v ňom monumentálna Socha mieru, najznámejší symbol polmiliónového mesta. Jej ľavá ruka s otvorenou dlaňou symbolizuje mier, pravá, ukazujúca smerom k nebu, upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré môže prísť, ak nebudeme ctiť mier.

Ani nie šesť kilometrov na juh od Mierového parku je Glover Dori – úžasná záhrada priamo pri morskom brehu, uprostred ktorej mali v minulosti svoje luxusné rezidencie dobre situovaní ľudia nejaponského pôvodu.

Himedži – najslávnejší japonský hrad

Vysoké kamenné hradby, hrubé múry, padací most… tak vyzerá hradná klasika v slovenskom podaní. Ako však vyzerá japonský stredoveký hrad? Úplne inak! Ten najslávnejší - snehobiely hrad Himedži – je postavený z dreva, hrubé múry na ňom supluje obranné bludisko a namiesto hladomorne tu mali miestnosť pre rituálne samovraždy. A vzhľad? Krásny, takmer zámocký.

Himedži v dobe svojho vzniku predbehol dobu. Hoci bol z veľkej časti vystavaný z dreva, jeho obranné prvky už vopred počítali s použitím palných zbraní, ktoré boli v dobe jeho vzniku ešte len na začiatku svojej histórie. Na obranu slúžili i takzvané polievacie okná – so špeciálnymi lomenými šmýkačkami, po ktorých mohli obrancovia posielať na hlavy nepriateľov kamene, ale trebárs i vriaci olej.

 

Vedľa Glover Dori zdobí Nagasaki i ďalšie miesto, ktoré zvelebili cudzinci – prekrásny ostrovček Dedžima. Obchodnú stanicu tu mala holandská Východoindická spoločnosť. Vyše 200 rokov bolo Nagasaki jediným miestom, na ktorom mali Európania povolené obchodovať s Japonskom. Aby sa miestni uchránili pred vplyvom cudzincov, mali zakázané na Dedžimu vstupovať. Teda až na obchodníkov, žobravých mníchov a gejše. História Nagasaki je fascinujúca a máme šťastie, že sa miesta ako Glover Dori podarilo zachovať.

 

Všetky krásy Nagasaki na jednom mieste

Pretože najobľúbenejšie miesta Nagasaki sú od seba veľmi blízko, z vrcholku hory Inasa (Inasayama) ich uvidíte všetky. Je z nej úchvatný výhľad na zátoku zarezávajúcu sa až do centra mesta i na múzeum a Mierový park. Výšku hory v češtine však Japoncov asi nenaučíte, pretože meria 333 metrov.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Oboplávajte Japonsko!

Spoznajte najkrajšie miesta južného Japonska na plavbe so slovensky alebo česky hovoriacim delegátom. Prvé dni objavíte vychýrenú kuchyňu prístavu Kóbe, ktorá je založená na špičkovom hovädzom mäse z miestnych chovov. Nadchne vás unikátna architektúra historických centier miest, pozriete sa i do Nagasaki a oboznámite sa so silnými príbehmi jeho obyvateľov. Vydajte sa s nami na dvojtýždennú cestu po Japonsku!


Les, ktorý denne povyrastie o meter?

Saganský bambusový les je jedným z najtajuplnejších prírodných divov na svete. Prečítajte si o ňom článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Eso Travel, bigstock, Wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa