Od Princezninej jaskyne k najznámejšej pláži sveta: Hitom Thajska je provincia Krabi

2017-03-08 00:00:01 |   |    | 

Pre milovníkov darov mora znie názov thajskej provincie Krabi veľmi ľubozvučne. Príjemné je to tam i v skutočnosti. Ide totiž o obľúbené letovisko milovníkov odpočinku na exotických morských plážach. Právom sa považuje za jedno z najkrajších miest v Thajsku.



 

Tunajšie vysoké vápencové skaly možno označiť za najväčší hit celého okolia. Tvarov, do ktorých ich príroda obrúsila, je kvantum. Nájdeme tu trebárs takzvané „Princeznine jaskyne“. Podľa legendy sa tu kedysi dávno utopila dcéra kráľovského páru. Rybári od tej doby miesto považujú za posvätné a nosia jej sem dary.

Ale poďme pekne poporiadku. Kde vlastne tento prekrásny kút sveta nájdeme? V centrálnej časti dlhého poloostrova Zadnej Indie, ktorý vybieha do mora z južnej časti thajskej pevniny. Tunajšie pobrežie obmýva priezračné Andamanské more.

Pomerne blízko sa nachádzajú ďalšie vychýrené plážové raje – Ko Lanta, Ko Yao Yai alebo Phi Phi, kde se natáčala slávna dicapriovská snímka Pláž. Vo vedľajšej provincii Phang Nga sa zas točila bondovka Muž so zlatou zbraňou.

Prímorská provincia Krabi sa nachádza tiež neďaleko Phuketu. I tu predstavujú hlavnú devízu špičkové strediská s prvotriednym servisom, ale pri slove Krabi si väčšina ľudí v prvom rade predstaví ikonické skalné útvary na pobreží.

Na Phukete sa veľmi preslávila pláž Phra Nang, ale ešte väčšiu obľubu si získali vyhliadkové miesta pri pláži Railay priamo v Krabi. Tam je krajina Phuketu i Krabi ako na dlani.

Krabi vo filme

Filmári nakrúcajú veľké trháky čas od času i v Thajsku. Vzhľadom na počet nádherných miest v krajine je konkurencia veľká, ale i do Krabi občas zavítajú. V roku 2004 sa tu napríklad natáčal film Cesta okolo sveta za 80 dní s Jackie Chanom. Dediny v Krabi však „nehrajú“ samy seba, predstavujú čínsky vidiek.

I v Star Wars, epizóda III: Pomsta Sithov predstavuje thajská plážová provincia úplne inú časť sveta, ba dokonca inú časť vesmíru. V jej bujnej vegetácii a pri ikonických útesoch žijú Wookiovia. Krabi (vo filme Kashyyyk) je ich domovská planéta.

 

Dobrodružná jazda džungľou

Vráťme sa späť do Krabi. Tam z mora vyrastajú jedny z najkrajších ostrovčekov sveta. Vysoké vápencové kužele porastené tropickou vegetáciou by sa nemuseli báť porovnania ani s obrovskými havajskými sopkami.

Ich čaro si najlepšie vychutnáte pri plavbe na morskom kanoe – to vás nehlučne odvezie do iného sveta – trebárs do oblasti Ao Luk, kde v hustých mangrovových porastoch pradávni obyvatelia Thajska zanechali pôvabné jaskynné maľby.

V hustých pralesoch provincie Krabi ostatne čaká omnoho viac dobrodružstva – vydať sa môžete na trek džungľou na slonoch a na vlastnej koži vyskúšať vlhké horko a omamnú vôňu dažďového pralesa. Pri prechádzaní pomedzi  bujné konáre cudzokrajných stromov sa tu a tam v hmlistom opare objaví malebné jazierko alebo dokonca termálne pramene. Je svet krajší z chrbta koňa alebo slonov?

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Ohrejte sa pri mori v Thajsku!

Spoznajte nádherné pláže a ikonické skaly Krabi na ceste po najúchvatnejších miestach Thajska. Pozriete sa i do hlavného mesta Bangkoku alebo na čarovné ostrovčeky súostrovia Phi Phi. Vydajte sa s nami na cestu po velkém okruhu jihem Thajska (po veľkom okruhu juhom Thajska. Povedú vás miestni a jeden česky hovoriaci sprievodca.
Viac informácií

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa