TOP miesta Malajzie: Najdlhší lanový most na svete i rieka, kde sa kúpu slony

2017-10-07 00:00:00 |   |    | 

Malajzia pozostáva zo 14 menších štátov. Pôvodne na tomto území žili divoké kmene, ktoré však nezanechali na súčasnej kultúre veľa stôp. Malajzia sa pokladá za jednu z najmultikultúrnejších krajín vo svete. Počas dejín tam našli nový domov mnohí cudzinci, a to poznačilo aj súčasnú tvár krajiny. Vďaka pestrej kultúre tu nájdeme zmes rôznych pamiatok a atrakcií od najmodernejších stavieb až po starobylé obydlia, ktoré i po rokoch fascinujú svojou dokonalosťou.



 

Cameronova vysočina

V nehostinnom prostredí malajzijského pohoria sa najprv usídlili Angličania, ktorých potom nasledovali domáci obyvatelia, Číňania a Indovia. Špecifická pôda dáva skvelé podmienky pre rast rôznych druhov čajov. Vďaka tomu sa v Cameronovej vysočine rozšírilo pestovanie tejto plodiny a stala sa hlavným zdrojom ich príjmov.

Ako sa Malajzia otvorila cestovnému ruchu, pribudla im aj ďalšia zaujímavá oblasť privyrobenia. Turisti začali vysočinu navštevovať vďaka zaujímavým horským túram, prechádzkam pralesom a impozantným vodopádom, ktoré sa nachádzajú na viacerých miestach tohto pohoria.

 

Národný park Taman Negera

Milovníkom divokej prírody istotne učaruje národný park Taman Negera. Ide o jeden z najstarších zachovalých pralesov na svete, v ktorom sa nachádza niekoľko vzácnych drevín. Jeho najväčšou atrakciou je lanový most, ktorý však nie je nič pre ľudí, ktorí sa obávajú výšok. S dĺžkou 1500 metrov je totiž najdlhším lanovým mostom na svete. V najvyššom bode sa budete nachádzať až 50 metrov nad zemou, vďaka čomu sa vám naskytne najlepší pohľad na okolité stromy, ale aj exotické kvety. Most je taký úzky, že sa na ňom dá v jednom momente ísť len v jednom smere, dvaja ľudia sa vedľa seba nezmestia.

 

Veže Petronas, Kuala Lumpur

Dvojici mrakodrapov v hlavnom meste Malajzie patril v minulosti status najvyšších budov sveta. V roku 2004 však o toto prvenstvo prišli, no doteraz ich ešte nik nepripravil o titul najvyšších dvojičiek mrakodrapov na svete. Unikátnosťou týchto stavieb je most medzi 41. a 42. poschodím, ktorý ich vzájomne prepája. Ten je spolu s budovami vyrobený z ocele a pevného skla, aby ponúkol nádherný výhľad na celé okolie. Obe budovy sú voľne prístupné pre verejnosť a cena lístka na vyhliadku je približne 18 eur.

 

Langkawi

Severozápad krajiny vás privedie k súostroviu Langkawi. Dokopy ho tvorí 99 malých a väčších ostrovčekov, ktoré už objavili aj mnohé známe hotelové reťazce. Vďaka tomu sa táto oblasť mení na obľúbený dovolenkový rezort, ktorý ponúka aj služby pre najnáročnejších klientov. Niektoré malé ostrovy neboli trvale obývané, a tak na nich postavili malé súkromné vily, ktoré hosťom garantujú dokonalé súkromie. Väčšie ostrovy sa môžu pochváliť nádhernými plážami s palmami a priezračnou vodou. Ešte stále tam nájdete aj menšie penzióny, ktoré ponúkajú lacnejšiu formu ubytovania.

 

Melaka

Jedným z najmenších malajzijských štátov je Melaka. V hlavnej turistickej sezóne je po Kuala Lumpur turisticky najvyťaženejším miestom. Ak patríte medzi fajnšmekrov, vyberte sa tam mimo leta, aby ste sa vyhli davom dovolenkárov a lepšie si pozreli jednotlivé pamiatky. Budovy v Melake v mnohom pripomínajú atmosféru európskych miest. Nájdete tam napríklad historickú holandskú pevnosť, ale aj portugalskú osadu. Popri mešitách sa tam nachádza aj známy kostol Christ Church, ktorý má ako väčšina Melaky typické terakotové sfarbenie.

 

Ostrovy Perhentian

Perhentian tvoria dva ostrovy. Na tom väčšom nájdu vytúžený pokoj rodiny s deťmi, menší zas patrí mladým. Tí tam nájdu ubytovanie v lacnejších hoteloch a navyše sa môžu tešiť aj na plno zaujímavých aktivít. Cez deň je to plávanie, šnorchlovanie, rôzne vodné športy a taktiež cyklistika. Večer už patria pláže voľnej zábave, keď tam domáci často organizujú diskotéky a menšie súkromné party pre vybraných hostí.

 

Rieka Kinabatangan

Kúpanie s exotickými zvieratami v ich prirodzenom prostredí nemôžete zažiť kdekoľvek na svete. Bola by preto veľká škoda, keby ste túto možnosť nevyužili v Malajzii. Pri druhej najdlhšej rieke Kinabatangan žijú napríklad opice, orangutany, ale aj ázijské slony. Všetky tieto zvieratá prichádzajú k vode, aby sa občerstvili a ukázali svoju krásu zvedavým turistom. Rieku Kinabatangan by ste mali splavovať vždy v prítomnosti domáceho sprievodcu, pretože v jej okolí žijú aj veľké krokodíly, ktoré by pre vás mohli byť nebezpečné. Oni už dobre poznajú všetky lokality a vedia, ktorým miestam by ste sa mali radšej vyhnúť.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa