Unikáty v SAE: Botanická záhrada na púšti i najvyššia vyhliadková veža sveta

2017-07-28 00:00:01 |   |    | 

Spojené arabské emiráty tvorí sedem menších emirátov. Najznámejšími z nich sú Dubaj a Abú Dabí, ktoré sa zároveň stali turisticky najvyhľadávanejšími oblasťami v SAE. Známe sú vďaka vysokej kvalite služieb a luxusným hotelom, ktorým konkuruje len pár rezortov na svete. Vďaka bohatým ložiskám ropy si dovolili vybudovať priamo na púšti moderné mestá s neobmedzenými možnosťami. Tomu zodpovedajú aj najobľúbenejšie atrakcie, ktoré tam môžete navštíviť počas vašej dovolenky.



 

Kalifova veža

V Dubaji nájdete niekoľko jedinečných stavieb, ktoré vás prekvapia svojou podobou aj využitím. Vďaka kreativite ich tvorcov si môžete zahrať tenis na streche luxusného hotela, pokochať sa obrovskou hrajúcou a svietiacou fontánou pred nákupným centrom a vzápätí sa v ňom môžete prejsť cez tunel v podmorskom svete alebo si zalyžovať. Všetky stavby však zatieni najvyššia budova sveta Kalifova veža. Jej výstavba bola dokončená v roku 2010 a odvtedy si udržiava niekoľko rekordov. Okrem titulu najvyššej budovy sveta má aj najvyššie položenú vyhliadku na svete a najdlhšiu trasu výťahu. V Kalifovej veži nájdete viaceré reštaurácie, obchody, kancelárie pre firmy, ale tiež súkromné apartmány.

 

Jebel Hafeet

Ak máte radšej vyhliadky s peknou prírodou, pripravte sa na stredne ťažkú túru. Dve hodiny cesty od Abú Dabí sa nachádza druhý najvyšší vrch krajiny, Jebel Hafeet. Ten je priamo na hraniciach s Ománom a ponúka tak nádherný pohľad do oboch štátov. Takto najlepšie uvidíte kontrast medzi obývanými oblasťami, púšťou a trochou zelene, ktorá sa nachádza pri obydliach ľudí. Celý vrch je pokrytý iba kameňom, darí sa tam iba pár suchomilným kríkom. Z divokej zvery tam môžete stretnúť najmä líšky a hady. Zaujímavosťou Jebel Hafeet je 500 starobylých hrobiek, ktoré našli v blízkosti úpätia. Podľa odhadov by mali byť staré až 5000 rokov.

 

Bastakia

V Dubaji turisti väčšinou obdivujú novodobú architektúru a sú fascinovaní tým, ako sa jednotlivé stavebné spoločnosti medzi sebou predbiehajú pri tvorbe novej honosnej budovy. Lenže i toto mesto ukrýva svoju dávnu históriu, ktorá sa nachádza v starej časti Bastakia. Tam nájdete starobylé budovy z 19. storočia, ktoré vám ukážu dávne dejiny arabskej architektúry. V tejto časti sa nachádza aj niekoľko múzeí, pravé arabské trhy a veľkou vzácnosťou sú veterné veže, ktoré si môžete všimnúť na každej väčšej budove. Ide o akýchsi predchodcov klimatizácie, ktoré zabezpečovali historickým stavbám aspoň trochu ochladenia počas horúcich dní, pretože zachycovali vietor a ten pofukoval i v spodných priestoroch.

 

Výlety do púšte s beduínmi

Zaujímavosťou pre dovolenkárov sú tiež rôzne tour, ktoré ponúkajú po tunajších púšťach. Tie najobľúbenejšie pošteklia váš adrenalín, keď sa po dunách môžete preháňať na terénnom aute alebo štvorkolke. Pokiaľ to chcete poňať v tradičnom štýle, prekonajte aspoň časť púšte v karavane na chrbte ťavy. Veľmi obľúbené je spojenie takýchto vychádzok spolu so zaujímavým programom. Domáci organizujú posedenia v beduínskych táboroch, kde vám uprostred púšte pripravia typické občerstvenie a doplnia ho krátkym divadelným predstavením.

 

Veľká mešita šejka Zayeda

Najveľkolepejšou stavbou emirátov je Veľká mešita šejka Zayeda, ktorá bola pomenovaná podľa predošlého panovníka. Ten zomrel tri roky pred jej dokončením a nemohol si tak na vlastné oči pozrieť toto rozsiahle veľdielo. Podľa domácich obyvateľov môže smelo konkurovať Tádž Mahalu a najmä prostredníctvom bohatej výzdoby ďaleko predčí ostatné mešity v krajine. Na jej výstavbu použili betón, ktorý potom prekryli bielym mramorom. Počas jedného podujatia dokáže mešita prichýliť vyše 40 000 veriacich. Jej výstavba stála až 2,5 milióna dirhamov a ročne do nej investujú ďalšie tisíce na údržbu. V mešite sa nachádza aj najväčší luster na svete, ktorý je vyrobený z pozláteného kovu a zdobený je kryštálom.

 

Botanická záhrada Dubai Miracle Garden

Fantastickou ukážkou toho, ako dokážu domáci bojovať s prírodou, je dubajská botanická záhrada. Napriek tomu, že ju vybudovali priamo na púšti, rozkvitla tisíckami rôznych druhov kvetín, ktoré navyše vytvarovali do pestrých tvarov. Celoročne tak návštevníkom ponúkajú nádhernú kvetinovú výstavu, ktorá je rozdelená do niekoľkých sekcií. Môžete si pozrieť flóru z rôznych častí sveta, ale aj tematicky ladené časti. Súčasťou záhrady je pavilón motýľov, navyše celý park je uspôsobený tak, aby ste tam mohli stráviť celý deň a ponúka vám tiež zariadenia pre občerstvenie a oddych.

 

Ostrov Yas

Ďalším svedectvom ľudskej šikovnosti je ostrov Yas v Abú Dabí, ktorý tiež zvyknú nazývať ostrovom zábavy. Kompletne je umelo vybudovaný a postavili na ňom viacero exkluzívnych rezortov, ale taktiež niekoľko zaujímavých atrakcií. Môžete si tam zájsť do veľkého Ferrari world, čiže zábavného parku vzdávajúcemu poctu tejto značke. Posadiť sa tam môžete nielen do niektorých exkluzívnych modelov, ale taktiež do staršieho prototypu formuly. Na ostrove sa nachádza rozsiahly vodný park, pravidelne tam organizujú veľké party a diskotéky a raz ročne hostia aj preteky F1, ktoré sa konajú exkluzívne vo večerných hodinách.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa