Perla Mikronézie či peklo na Zemi: Na Marshallových ostrovoch testovali jadrové zbrane

2017-09-11 12:00:00 |   |    | 

Súostrovie Marshallove ostrovy nájdete v Tichom oceáne. I keď sú samostatnou krajinou, stále im patrí titul pridruženého štátu USA. Práve toto spojenie pre nich znamenalo neľahkú skúšku v dejinách. Počas studenej vojny bola táto oblasť územím, kde sa robievali jadrové skúšky s oveľa vyššou intenzitou, ako bol výbuch v Hirošime.



 

Perla Mikronézie, ako často Marshallove ostrovy prezývajú, sa razom zmenila na peklo na Zemi. USA museli potom kvôli svojmu neetickému správaniu vyplatiť niekoľkomiliónové odškodné, no miestni politici sa s tým neuspokojili a ešte stále žiadajú o ospravedlnenie i ostatné štáty, ktoré mali na tom svoj podiel viny.

 

1250 ostrovov

Celú oblasť Marshallových ostrovov tvorí 1250 menších a väčších ostrovov. Niektoré z nich nie sú obývané a pokiaľ sa k nim doplavíte, môžete si užiť nikým a ničím nerušený deň v štýle Robinsona. Letecké spojenia do tejto krajiny fungujú len cez Ameriku. Naše cestovné kancelárie však ponúkajú kombinovaný výlet po ostrovoch Mikronézie, v ktorých sú zahrnuté aj Marshallove ostrovy. Presúvať sa budete loďou medzi jednotlivými lokalitami a práve tu  môžete čakať vrchol vašej dovolenky. Pre pobyt kratší ako 90 dní potrebujete len platný cestovný pas, víza nie sú potrebné. V hlavnom meste a okolí si môžete prenajať auto a pokiaľ tam budete šoférovať kratšie ako jeden týždeň, postačí vám oprávnenie i z našej krajiny.

 

Úcta k tradíciám

Hlavným mestom Marshallových ostrovov je Majuro. Práve tam je jasne vidieť, ako ho postupne ovplyvňoval moderný svet a konzumný spôsob života. Domáci však veľmi dbajú na to, aby aj ďalšie pokolenia vzdávali úctu tradíciám a ukazujú im spôsob života ich predkov. A ten chcú prezentovať aj pred turistami, pre ktorých pripravili špeciálny program Waan Aelon. Počas neho absolvujete plavbu na pôvodnom kanoe, zavezú vás do dedinky vytvorenej v takom štýle, ako kedysi žili obyvatelia Marshallových ostrovov, naučia vás niečo o rybolove, dajú vám ochutnať pôvodné jedlá a najzaujímavejším bodom je lekcia výroby vlastného kanoe, keď všetci zúčastnení priložia ruku k dielu a vytvoria vlastný čln.

 

Piknik na pláži Laura

Atol Majuro, kde sa nachádza i rovnomenné hlavné mesto, je známy svojim netypickým tvarom. Na šírku nemá ani v jednom bode viac ako kilometer. No jeho obvod v tvare kruhu meria takmer 50 kilometrov. Oproti iným atolom je teda podstatne užší, čím však vytvára i súkromnejšiu atmosféru. Po celej oblasti vedie jedna cesta, ktorú absolvujete za menej ako hodinu. Ideálna je tiež pre presuny na bicykloch. Na ostrove nájdete menšie osady a mesto má i malé letisko. Jeho výhodou je, že odvšadiaľ máte na dohľad pláž a cítite sa tam ako v malom raji. Najkrajším kútom tohto atolu je pláž Laura. Tá má nádherný biely a jemný piesok, v okolí sa nachádzajú vysoké palmy a ponúka zároveň skvelé podmienky pre piknik.

 

Špeciálne akvárium, pamätník a historické múzeum

Na Majuro sa môžete okrem krásnej prírody tešiť i na ďalšie zaujímavé atrakcie. Jediné múzeum na týchto ostrovoch sa nachádza práve v hlavnom meste a mapuje celé dejiny Marshallových ostrovov, vrátane obdobia počas jadrových testov. V roku 1918 zasiahol túto oblasť silný tajfún, ktorý pripravil o život 200 ľudí. Na ich pamiatku vytvorili veľký kamenný pamätník, ku ktorému chodia každoročne vzdať hold týmto obetiam. Najväčším lákadlom je však špeciálne akvárium, v ktorom si môžete pozrieť rôzne vzácne rybky. Lenže v tomto prípade nejde o klasický podmorský svet, aký môžete vidieť v každom letovisku. Na Majuro vyhradili určitú časť pobrežia, ktorá má tvar menšieho bazéna. Vy sa tam môžete potápať a pozrieť si všetky živočíchy v ich prirodzenom prostredí.

 

Atol Bikini

Jedným z najkrajších atolov Marshallových ostrovoch je atol Bikini. Ten sa vyznačuje nádhernou prírodou a najmä veľmi čistou vodou. Vďaka tomu sa tam veľmi dobre darí podmorským živočíchom a Bikini sú preto známe ako vynikajúce miesto na potápanie a šnorchlovanie. Nájdete tam tiež potápačskú školu, čiže i keby ste doteraz nikdy nenašli odvahu na takýto výlet pod morskú hladinu, teraz sa už môžete pokojne odvážiť. Bola by totiž veľká škoda, keby ste na vlastné oči nevideli tie nádherné koraly a pestré rybky.

 

Najväčšia prírodná rezervácia pre žraloky

Od roku 2011 sú Marshallove ostrovy aj rajom žralokov. Tie sa našťastie združujú najmä v odľahlejších oblastiach, takže sa ich nemusíte obávať. Keďže v iných častiach sveta na nich poľujú a lovia ich či už kvôli mäsu, alebo iba zo zábavy, tunajší vládni predstavitelia sa rozhodli uložiť vzácnu výnimku. Žraloky sú u nich chránené, ich lov sa prísne trestá a namiesto toho sa pre nich snažia vytvobiť čo najvhodnejšie podmienky pre uchovanie aj niektorých vzácnych druhov.

 

Zmes kuchýň z celého sveta

Domáca gastronómia je výrazne ovplyvnená viacerými kuchyňami z celého sveta. Hlavnou surovinou sú ryby, ktoré sa vyskytujú v predjedlách, polievkach i hlavných jedlách. Obľúbenými pochúťkami sú tiež tekvice alebo banány, ktoré rozmixujú s kokosovým mliekom. To tvorí ďalšiu hlavnú surovinu miestnej gastronómie. Tradičným jedlom sú aj rôzne druhy morských živočíchov, ktoré sa pomaly dusia s rôznymi omáčkami. Na stole nikdy nechýba ani sashimi. Obľúbeným dezertom je koláč s makadamovými orechmi.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr, SITA
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa