Mjanmarský poklad: Zlatá pagoda ukrýva tisícky drahokamov aj vlasy Budhu

2017-10-16 12:00:00 |   |    | 

Mjanmarsko (známe tiež ako Barma) rozhodne nepatrí k najvyhľadávanejším cestovateľským destináciám, ale tento stav sa rýchlo mení. Krajina je teraz omnoho bezpečnejšia, v novom tisícročí začali rásť nové plážové strediská, služby sa výrazne zlepšili. Ngwe Saung patrí k obľúbeným cieľom dovolenkárov, najväčšie bohatstvo však ukrýva vnútrozemie…



 

Po študentských protestoch v roku 2007 nastalo v celej krajine uvoľnenie, obzvlášť v turistických strediskách a centrách veľkých miest už nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo. A tak si teraz cestovatelia vychutnávajú chvíle na najkrajších miestach Barmy – predovšetkým pri Šweitigoumskej pagode.

Táto pagoda (známa ako Shwedagon pagoda) je pokrytá hrubou vrstvou zlata. Z jej vrcholu sa blyští 13000 smaragdov a zafírov,  základy navyše podľa legendy ukrývajú vlasy samotného Budhu.

Na výšku meria asi 105 metrov. Okolo nej nájdeme ďalších 64 menších pagod sfarbených tiež na zlatisto. Zlato tu nie je len farba na efekt, na povrch umiestnili stavitelia skutočne zlaté lístky, často v niekoľkých vrstvách. Kráľovná Shin Sawbu vraj dokonca prispela množstvom zlata, ktoré zodpovedalo jej hmotnosti.

Vyplatilo se to. Dojem, ktorý vo vás zástavba zanecháva, je ohromný. Obzvlášť pri plnom slnku uprostred dňa, kedy drahý kov na povrchu odráža slnečné lúče a blyští sa najviac.

Poznáte tajomné mesto Mandalay, Bagan so stovkami pagod rozosiatych po zelenej pláni alebo nádherné pamiatky Yangonu? Preskúmajte drevený kláštor, zlaté pagody a čarovné hory a jazerá na báječnej ceste po Barme. Veľký okruh po Mjanmarsku (Velký okruh Myanmarem) na vás čaká každý rok v novembri a februári. Nenechajte si ujsť najvhodnejšie počasie pre návštevu tejto nádhernej a trochu záhadnej exotickej krajiny (záhadné exotické země)!

Najväčšie a hlavné mestá Mjanmarska

Yangon

Možno ho poznáte pod názvom Rangún. V roku 1989 však došlo nielen k premenovaniu štátu, ale i jeho vtedajšieho hlavného mesta (od roku 2005 je hlavným mestom Neipyijto). Kultúrnym centrom však Yangon zostal.

Okrem iného i vďaka Šweitigoumskej pagode, jednej z najväčších atrakcií celej krajiny. Veľmi populárna je i 65 metrov dlhá a 16 metrov vysoká socha ležiaceho Budhu, nazvaná Chauk Htat Gyi Buddha. Krásu mesta násobí sútok riek Pegu a Hlaing do rieky Rangún.

Mandalaj

Po stáročia plnilo mesto Mandalaj funkciu hlavného centra oblasti. Dodnes ide o najväčšie sídlo v mjanmarskom vnútrozemí. Dohromady v ňom žije 1,2 milióna ľudí a skrýva množstvo miest dôležitých nielen pre miestnych obyvateľov, ale aj pre všetkých budhistov. Ide o jednu z lokalít, v ktorých sa formovalo celé náboženstvo.

K najzaujímavejším miestam patrí pagoda Kuthodaw s „najväčšou knihou sveta“ alebo pagoda Mahauni s bohatou zlatou výzdobou.

Neipyijto

Nové hlavné mesto má asi 900 000 obyvateľov a vzniklo prakticky na zelenej lúke, teda vlastne v pralese. Je členené do dvoch častí – obytnej a administratívnej. Jeho výstavba začala v roku 2002 a úrady ju držali v tajnosti pred zahraničnými médiami. Neipyito nájdeme 320 kilometrov severne od Yangonu.

 

Zlatá pagoda – ako to všetko začalo

Do stavby sa robotníci pustili už v 6. storočí, Šweitigoumská pagoda však stojí dokončená na svojom mieste „len“ 650 rokov. Dlhá doba stavania sa vyplatila – pagoda prečkala niekoľko katastrof a nepríjemných udalostí, včítane silného zemetrasenia.

V 30. rokoch 20. storočia došlo ku kompletnej rekonštrukcii, a tak je stavba na ďalších niekoľko stoviek rokov opäť vo výbornej kondícii, pripravená privítať pri bránach ďalších ohromených návštevníkov. Kedy ich to k nej najviac ťahá?

Najlepšie je vraj k pagode vyraziť podvečer, počkať si na západ slnka, v ktorom je stavba asi najkrajšia z celého dňa, potom si ju prezrieť v žiari reflektorov a hlavne – nasať atmosféru, ktorá v bezprostrednom okolí pagody podvečer býva. K tomu sa preplietať medzi Barmčanmi, dať si nejaké dobré jedlo pri niektorom zo stánkov a zastaviť sa a sledovať dianie okolo seba – tak se prežíva exotika!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa