Ostrov Sokotra: Rajská záhrada s dračou krvou

2018-01-10 00:00:00 |   |    | 

Svet pred nami ukrýva mnoho tajomstiev. Tie nájdeme najmä v nedotknutých častiach, kde ešte stále príroda víťazí nad človekom. Napríklad na ostrove Socotra, ktorý patrí pod správu Jemenu. Medzi botanikmi je známy vďaka vzácnym starobylým rastlinám, ktoré dosahujú vek až 20 miliónov rokov.



 

Zablúdený kúsok Afriky

O Socotre sa môžete dočítať veľa legiend. Jedna z legiend hovorí o tom, že ostrov mohol kedysi patriť Afrike. Tento kúsok zeme sa od nej odtrhol a postupne ho odplavilo ďalej do mora. Podľa inej sa práve na tomto mieste mohla kedysi pradávno nachádzať rajská záhrada. Dosvedčuje to vraj nádherná príroda, ktorá sa vo svojej nedotknutej podobe zachovala až dodnes.

Ostrov bol tiež údajne jedným z prvých miest, kde sa vyskytovali dinosaury. Jeho prostredie tvoria rovné pobrežné oblasti, vápencová planina aj hory, ktoré dosahujú výšku 1500 metrov nad morom. Vďaka tejto kombinácii Socotra vyzerá ako bájny svet týchto vyhynutých živočíchov a viacerí turisti sa priznali, že miestami mali pocit, ako keby ich mal pri každom ďalšom kroku prekvapiť nejaký zabudnutý dinosaurus.

 

Takmer 300 endemitov

Prvými turistami v týchto končinách boli botanici. Na Socotre nájdete vyše 800 vzácnych rastlín. Z nich je takmer 300 endemitov, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Z tohto hľadiska mu môžu konkurovať iba tri svetové lokality – Galapágy, Havaj a Nová Kaledónia. Vo voľnej prírode sa už na žiadnom inom mieste nenachádza toľko vzácnych rastlín. Viaceré z nich sú mimoriadne staré. Tie najvzácnejšie kúsky majú vyše 20 miliónov rokov.

Pre odborníkov z oblasti botaniky je to hotový raj. Kvôli tomu sa rozhodli domáci sústrediť práve na tento typ turistov. Pár malých ostrovných spoločností ponúka špeciálne tour, ktoré ich zavedú do tých najvzácnejších lokalít. Na základe viacerých odporúčaní je vhodnejšie pohybovať sa po ostrove práve prostredníctvom takýchto organizovaných zájazdov alebo minimálne v sprievode domáceho sprievodcu, pretože je to pre cudzincov bezpečnejšie.

 

Strom, ktorý krváca

Hlavnou botanickou zaujímavosťou ostrova Socotra je strom s pomenovaním dračia krv. Jeho koruna má podobu rozprestretého dáždnika a keď zarežete do jeho kôry, začne z neho vytekať červená tekutina. Niektorí ju nazývajú dračou krvou a podľa toho dostal aj svoje označenie. V skutočnosti však ide o zvláštne sfarbenú živicu.

Podľa legendy vznikli stromy po smrti draka Landona. Z jeho prebodnutého tela sa dostalo na zem niekoľko kvapiek a na tých miestach vyrástli nové stromy, ktoré dovtedy nikto nevidel. Už mnohé generácie ľudí využívali jeho zvláštnu živicu na liečebné účely. Vyrábali z nej rôzne pomôcky, ktoré zrýchľovali hojenie rán, zastavovali krvácanie, dezinfikovali a pomáhali aj pri tráviacich ťažkostiach. V alternatívnej medicíne sa dračia krv využíva až dodnes.

 

Darí sa im napriek permanentným horúčavám

Na ostrove sú priemerné teploty okolo 25 stupňov. Neustále tam vládne horúce počasie a počas roka navyše vôbec neprší. Napriek náročným podmienkam sa tam však suchomilným rastlinám darí veľmi dobre. Socotra však nemá iba vzácnych zástupcov flóry, žije tam aj mnoho vzácnych živočíchov. Takéto prostredie obľubujú najmä jašterice, no počas roka tam môžete pozorovať tiež 140 druhov rôznych vtákov. Desať z nich nenájdete nikde inde na svete, pretože žijú iba v tunajšom prostredí.

 

Obyvatelia s posvätnou úctou k prírode

Rozloha Socotry nie je veľká. Po dĺžke ostrova vedie cesta dlhá 132 kilometrov, po šírke má 50 kilometrov. V súčasnosti tam žije vyše 40 000 obyvateľov, ktorí sú sústredení najmä v blízkosti pobrežia. To im umožňuje zjednodušiť si život pomocou rybolovu a navyše sú tam miernejšie podmienky. Už oddávna sú tunajší ľudia zvyknutí žiť v úzkom súlade s prírodou.

Ctia si všetky dary, ktoré im dáva a často sa venujú bylinkárstvu a výrobe liekov alebo kozmetiky z miestnych zdrojov. I keď sa ostrov pomaly zviecha na nohy a život tam je oproti minulosti nepomerne jednoduchší, snažia sa napredovať len v súlade s domácimi tradíciami. Neničia si ten krásny dar, ktorý majú okolo seba a aj rozvoj usadlostí prispôsobujú tomu, aby to malo čo najmenej negatívny dopad na okolie.

 

Podmienky sú skromnejšie

Cestovatelia ešte stále pristupujú k dovolenke v týchto končinách veľmi opatrne. Povesti ostrova škodí najmä fakt, že je začlenený k Jemenu, ktorý je známy kvôli ozbrojenému konfliktu. Socotra je však odtiaľ vzdialená a panuje tam priateľská atmosféra. Po vybudovaní nového letiska sa tam už môžete dostať aj letecky. Jedna linka prechádza cez hlavné mesto Jemenu. I keď je tam situácia pokojnejšia, turisti sa mu radšej vyhýbajú. Bezpečnejšie je spojenie zo Spojených arabských emirátov, tieto lety však nie sú pravidelné.

Turisti niekedy využívajú aj možnosť plavby z mesta Salalah v Ománe. Obyvatelia Socotry chcú spopularizovať ich jedinečné prírodné danosti a radi by na ne prilákali viac turistov, ktorí by naštartovali ich ekonomiku. Pri návšteve tohto nádherného kraja musíte pamätať na to, že ich služby sa stále len rozvíjajú. Nenájdete tam žiaden luxus, ale domáci to rýchlo odčinia svojou ústretovosťou a srdečnosťou. Turistom ponúkajú viacero zaujímavých zážitkových aktivít. Spolu so sprievodcami môžete ísť na horské túry alebo vyskúšať rybárčenie s profesionálmi, potápanie, plavenie na lodiach, windsurfing či rôzne safari.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.7/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa