Mongolský Ulanbátar - najchladnejšie hlavné mesto sveta

2018-01-16 12:00:00 |   |    | 

Na Mongolsko sa ešte stále pozeráme neobjektívnym spôsobom. Berieme ho ako krajinu, ktorá nám nemá čo ponúknuť, pretože všetky služby sú tam len v rozvoji. No tak ako sa my hneváme na predsudky, ktoré voči nám majú niektoré západné štáty, nemali by sme to ani my robiť iným krásnym lokalitám sveta. Zahoďte preto všetky obavy a naplánujte si aspoň krátky výlet do Ulanbátaru. Radšej však až o pár mesiacov, v zime klesajú teploty v tomto najchladnejšom meste sveta aj pod - 40 stupňov!



 

Ťažký život ich vyháňa do hlavného mesta

Mongolsko je nádherná krajina s úžasnou prírodou. No to, čo je pre turistov veľkým lákadlom, je pre domácich nepríjemným krížom. Život v odľahlých lokalitách je veľmi ťažký. Nehostinné prostredie ich núti ísť až na pokraj síl. Kvôli tomu mladí ľudia volia jednoduchšiu cestu a pomaly sa sťahujú priamo do Ulanbátaru. Hlavné mesto má momentálne vyše milióna obyvateľov, čo je tretina celkovej populácie. Vďaka tomu tam zaznamenali najmä za ostatné roky výrazný pokrok. Mladí Ulanbátarci si chcú dopriať rovnako ako ich rovesníci v iných krajinách a keďže sa postupne zlepšuje aj domáci priemysel, ich kúpna sila vďaka tomu rastie. Mesto sa pomaly rozmáha, má modernejší ráz a pocítite to aj na kvalitnejších službách. Ulanbátar vás preto pri prvej návšteve prekvapí modernými časťami, ktoré ničím nezaostávajú napríklad ani za našou Bratislavou.

 

Budhistický chrám Gandan

V meste nájdete najvýznamnejší mongolský chrám budhistického štýlu. Ten bol založený na začiatku 19. storočia a dlhé roky bol domovom mongolských mníchov. Počas Stalinovej vlády však nastal v Ulanbátare tvrdý komunistický režim a ten dostihol aj túto duchovnú komunitu. Ruský diktátor nariadil zatknutie a vyvraždenie tých obyvateľov chrámu, ktorí nestihli utiecť, aby následne obsadil celý komplex. Budhistickí duchovní bývali po nasledujúce roky ukrytí po celom Mongolsku. Až po roku 1990 sa podarilo Gandan zrekonštruovať a dostať ho do plnej pôvodnej prevádzky. V súčasnosti tam žije už len pár mníchov. Chrám je prístupný aj pre verejnosť.

 

Zimný palác Bogdhan

Jednou z hlavných atrakcií Ulanbátaru je Zimný palác Bogdan, ktorý kedysi patril poslednému mongolskému kráľovi. Pôvodne to bol podstatne väčší komplex, no počas komunistickej éry zničili nádherný letný palác. Po páde monarchie premenili ten zimný na múzeum, v ktorom si môžete pozrieť komnaty bývalého kráľa a jeho ženy. Najzaujímavejšou časťou prehliadky je sekcia s vypchatými zvieratami. Tie kedysi patrili do rozsiahlej zoologickej záhrady tohto panovníka a po ich smrti ich takto uchovali pre ďalšie generácie ľudí.

 

Múzeum intelektuálov

Okrem tradičných národných múzeí sa v hlavnom meste Mongolska dočkáte aj jednej špeciality. Múzeum intelektuálov združuje rôzne hlavolamy pre malých a veľkých návštevníkov. Hlavnú časť výstavy tvorí mongolské puzzle, ktoré nazývajú vzdialeným príbuzným Rubikovej kocky. Ide o komplikovanú skladačku, ktorá má 3D podobu a jednotlivé diely skladáte do seba dovtedy, pokiaľ nedosiahnete výsledný tvar. V múzeu však nájdete aj mnoho iných hlavolamov a niektoré vzácne hračky sú ručne vyrobené.

 

Vrch a pamätník Zaisan

Každá metropola ponúka svojim návštevníkom vyhliadku, z ktorej sa môžete pokochať na jej centrum a široké okolie. V Ulanbátare využili takéto miesto zároveň na jeden z najdôležitejších pamätníkov v krajine. Na vrchu Zaisan nájdete poctu pre všetkých vojakov, ktorí zomreli počas 2. svetovej vojny. Táto jednoduchá stavba bola zrekonštruovaná tak, aby zároveň ponúkla najlepší výhľad na metropolu Mongolska.

 

Ľudový súbor Tumen Ekh

Ulanbátar je tiež domovom najslávnejšieho mongolského ľudového súboru. Tumen Ekh prezentuje ich pôvodnú kultúru a počas svojich predstavení približuje rôzne tradície domácich obyvateľov. Ich vystúpenia sú sprevádzané pestrosťou ich kostýmov. Súčasťou súboru sú tanečníci, muzikanti, speváci a akrobatickí artisti. Po vizuálnej stránke ide o jeden z najsilnejších zážitkov tejto dovolenky.

 

Tipy a triky:

Cesta: Do Ulanbátaru nelietajú zo Slovenska a ani okolitých krajín žiadne priame lety. Jedna alternatíva vedie cez Moskvu, pričom môžete využiť aj nízkonákladovú spoločnosť. Inak musíte absolvovať cestu s dvoma prestupmi, keď jeden budete mať v niektorom európskom veľkomeste a druhý v Pekingu. Keďže priamo do hlavného mesta Mongolska nelietajú lacnejšie aerolínie, počítajte s vyššími nákladmi na dopravu.

Víza: Pre vstup do krajiny musíte získať cestovné víza. Tie dostanete na niektorom z európskych zastupiteľstiev. Pri ich vybavovaní sa musíte preukázať platným cestovným pasom, ktorého platnosť musí byť minimálne 6 mesiacov.

Mena: Domácou menou je mongolský tugrik. Za 1000 tugrikov zaplatíte približne 35 centov.

Bezpečnosť: V krajine je kriminalita na nízkej úrovni. Pozor by ste si mali dávať len na drobné krádeže, s ktorými majú turisti problém hlavne na rušných miestach.

Očkovania: Pred vašou dovolenkou v Mongolsku nie je povinné žiadne očkovanie, odporúča sa však ochrana pred hepatitídou.

Počasie: V krajine majú podobné ročné obdobia ako u nás, no musíte sa pripraviť na veľké výkyvy. Letá sú suché s teplotou nad 40 stupňov a v zime je zase menej snehu, no mrazy môže klesnúť aj pod 30 stupňov pod nulou.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.4/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa