Najväčší sviatok športu je tu: 8 zaujímavých faktov o olympijskom meste Pjongčang

2018-02-09 00:00:01 |   |    | 

Február bude po štyroch rokoch opäť patriť najväčšiemu sviatku zimných športov. Olympijské hry sa tentoraz presunú do Južnej Kórey, kde si svoj hlavný stan rozložia v Pjongčangu (niekedy aj Pchjongčchang). Až do momentu výberu víťaza spomedzi všetkých kandidátov sa o o tomto meste veľa nevedelo. Teraz sa však na nenápadnú lokalitu uprú oči celého športového sveta, preto je načase odhaliť o ňom pár zaujímavých faktov.



 

1. Dve najväčšie lyžiarske strediská v krajine

Najlepšie podmienky na pestovanie zimných športov nájdete na severovýchode Južnej Kórey. V tejto lokalite sa nachádzajú aj dve najväčšie lyžiarske strediská v krajine - Phoenix Snow Park a Alpensia Ski Resort. Tie budú počas olympiády dvoma centrami športového diania, kde sa budú odohrávať hlavné súťaže. Pre turistov ponúkajú lyžovanie na zjazdovkách a v okolí sú vybudované kvalitné bežkárske trate. Pjongčang je od roku 1994 najmenším mestom, kde sa konali zimné alebo letné olympijské hry. Svoju kandidatúru podali trikrát, v poslednom pokuse s výrazným náskokom porazili nemecký Mníchov.

 

2. Ľahká zámena s mestom zo Severnej Kórey

Stačí vymeniť pár písmen a omyl je na svete. Mnoho ľudí si totiž zamieňa metropolu Severnej Kórey s mestom v Južnej Kórei. Zatiaľ čo nové miesto na olympijskej mape sa nazýva Pjongčang (alebo Pchjongčchang), u susedov majú Pchjongjang. Ide teda o malú zmenu písmen, ktorá vás však ľahko môže doviesť do omylu. Veľmi nepríjemné je to najmä pri cestovaní, keď sa v minulosti už stalo, že sa niektorí cestovatelia zrazu ocitli v úplne inej krajine a mali potom dodatočné problémy s ďalším presunom. V angličtine sa totiž píše názov olympijského mesta PyeongChang a hlavné mesto susednej Severnej Kórey sa zase nazýva Pyongyang, čo je tiež ľahko zameniteľné.

 

3. Kvet symbolom mesta

Pjongčang má tri hlavné symboly, ktoré ho odlišujú od iných lokalít. Patria medzi ne vysoké štíhle sosny, ktoré majú reprezentovať obyvateľov tohto regiónu, ktorí si vážia tunajšiu prírodu a žijú s ňou v silnej symbióze. Druhým znakom sú kačky mandarínske s nádherným sfarbením. Najznámejším symbolom je špeciálna japonská odroda kráľovských azaliek so silne ružovým odtieňom. Tie sú mimoriadne odolné a predstavujú silu demokracie tohto regiónu.

 

4. Bohato prestretý stôl

Južná Kórea si svojich hostí rada uctí. Domáci obyvatelia vám aj pri bežných príležitostiach ponúknu stôl zaplnený dobrotami. Ich zvykom je servírovať každú časť jedného chodu v inej miske, aby tak predostreli rozmanitosť chutí. Ak by ste si teda objednali rybu s ryžou, šalátom a nejakou nakladanou zeleninou, dostanete ju na štyroch tanieroch. Gastronómia sa sústreďuje na zdravé potraviny, varia veľa rýb a nechýbajú rôzne druhy zeleniny. Jedlá často dopĺňajú výraznými omáčkami, ktoré ich vynikajúco dochutia. Zaujímavosťou je ich obdoba kyslej kapusty, ktorú podávajú ako obľúbenú prílohu.

 

5. Škola Konfuciových nasledovateľov

V Ázii nájdete niekoľko škôl Hyanggyo, ktoré v minulosti pokračovali v myšlienkach Konfucia a vychovávali jeho nasledovníkov. Jedna z nich je aj v Pjongčangu. Pôvodná budova Hyanggyo bola postavená v 17. storočí. Odvtedy bola niekoľkokrát zničená a museli ju stále rekonštruovať. Napriek tomu sa podarilo uchovať niekoľko cenných odkazov na minulé generácie a ich spôsob života. Jednotlivé budovy ešte aj v súčasnosti skvelo zachytávajú pôvodný charakter tejto školy a rozloženie celého areálu.

 

6. Historické chrámy

Južná Kórea je známa tiež vďaka množstvu nádherných historických chrámov. V regióne Pjongčang nájdete najvzácnejšiu stavbu tohto druhu v provincii Gangwon. Woljeongsa stavali od konca 6. až do polovice 7. storočia. Podľa legendy sa majú v jeho pagode ukrývať Budhove kosti. Posvätné miesto je obklopené nádhernými lesmi a v jeho blízkosti preteká potok, v ktorom si môžete spokojne loviť pstruhy. V tomto areáli sa nachádza ďalších 60 chrámov a 8 kláštorov.

 

7. Literárny les

Spisovateľ Lee Hyo-seok patrí k najznámejším literárnym predstaviteľom tejto krajiny. Z úcty k nemu vytvorili špeciálnu atrakciu v podobe literárneho lesa, v ktorom je nainštalovaných niekoľko scén z jeho najznámejšieho diela. Celá trasa je dlhá takmer 3 kilometre. Na niektorých miestach si môžete prečítať krátke úryvky, ktoré odkazujú na jeho obľúbené knihy. V literárnom lese sú nainštalované rôzne sochy, ale aj oddychové zóny, na ktorých môžete rozjímať nad jednotlivými vetami z pera tohto autora.

 

8. Jaskyňa s pôvodným ekosystémom

V roku 1979 po prvýkrát objavili priestory jaskyne Baengyong. Tú sa snažia uchovať v čo najpôvodnejšom stave, aby tam zachránili vzácny ekosystém. Návštevníci sa preto prechádzajú s vlastnými lampami a v špeciálnych oblekoch, pretože veľká časť trasy nie je nijako upravovaná. Prehliadka podzemných priestorov trvá hodinu a pol, ďalších 40 minút trvá presun k nej, pretože najprv musíte zdolať rieku, ktorá tečie v blízkosti jaskyne. Po krátkej plavbe sa už vydáte na zaujímavú expedíciu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa