Kontroverzná Čína: 7 najslávnejších atrakcií, ktoré musíte vidieť

2018-05-18 00:00:01 |   |    | 

Ázia patrí v ostatných rokoch medzi najväčšie hity cestovateľov. Väčšina z nich však stále preferuje len niektoré krajiny a iné zostávajú stáť mierne v úzadí. Takou je aj Čína, ktorá pritom ponúka zaujímavú históriu, vzácne pamiatky aj nádhernú panenskú prírodu. Týchto sedem atrakcií napokon pozná celý svet a vy by ste ich pri svojej návšteve rozhodne nemali vynechať.



 

Veľký čínsky múr

Len málo pamiatok okolo seba vzbudzuje taký rozruch ako Veľký čínsky múr. Jeho pôvodným účelom bolo chrániť hranice Číny pred nájazdmi nepriateľov. Prvé časti stavby sa začali robiť približne v 5. až 3. storočí pred Kristom. Najprv šlo len o menšie úseky so strážnymi vežami, odkiaľ vojaci odrážali útoky cudzincov. Nakoniec múr postavili okolo celých hraníc krajiny. Až dodnes sa vedú dohady o tom, aká mohla byť jeho dĺžka. V súčasnosti sa odhaduje, že sa podarilo uchovať 6 až 8 tisíc kilometrov úsekov. Niektoré z nich sú však v zlom stave a nie sú prístupné. Pár historikov však prišlo s tvrdením, že ak by sme spočítali kompletnú dĺžku počas celých dejín, dosiahli by sme až 21 000 kilometrov. Tieto dohady dodnes oficiálne nepotvrdili, ide iba o hrubé prepočty. Najdostupnejšie miesto pre návštevu slávneho múru je v blízkosti Pekingu, kde je zároveň aj najlepšie vidieť jeho rozľahlé steny. Ak sa však chcete vyhnúť veľkým davom, zájdite radšej do odľahlejších častí. Pripravte sa na to, že na múre sa nachádza veľa schodov a potrebujete naň dobrú kondičku.

Veľký čínsky múr a jeho tajomstvá: 6 prekvapivých faktov, o ktorých ste dosiaľ netušili

 

Terakotová armáda

Mnoho objavov sme získali len vďaka náhodám. Rovnaký začiatok malo aj veľké dobrodružstvo v podobe objavenia mimoriadne cennej terakotovej armády. Keď v roku 1974 tunajší roľník kopal na svojom poli, zrazu uprostred prác narazil na zvláštne sochy. Privolaní odborníci určili ich vek na viac ako 2000 rokov. Postupne začali prekopávať celú oblasť, kde nakoniec objavili niekoľko tisíc podobných sôch. Títo vojaci mali pôvodne chrániť vstup do mauzólea cisára dynastie Čchin. Symbolická armáda má aj svojich lukostrelcov a kone a všetci vojaci sú zoradení presne podľa hodnosti.

 

Zakázané mesto

Po dlhé storočia predstavovalo Zakázané mesto v Pekingu obávané centrum administratívnej moci v krajine. Vstúpiť do neho mohli len povolaní panovníci a ich blízki rodinní príslušníci. Dokopy sa tam nachádza 800 budov, ktoré slúžili na reprezentačné účely, na bývanie predstaviteľov týchto dynastií a tiež pre vykonávanie administratívnych prác. Celé mesto bolo postavené na základe pravidiel feng šuej, kvôli čomu tam vládne dokonalá symetria a harmónia. Komplex chránia 10 metrov vysoké múry. Na severe sa nachádzajú súkromné rezidencie, juh tvoria zase reprezentatívne priestory určené aj na stretávanie s verejnosťou a vzácnymi návštevami.

 

Domov veľkých pánd

Vedecko-výskumné centrum v Chengdu vykonáva zrejme jednu z tých najkrajších prác na svete. Nachádza sa tam chránené pracovisko na udržanie ohrozených pánd veľkých. V tomto kraji im vytvorili špeciálne podmienky, ktoré mali kopírovať ich prirodzené prostredie. Pracovníci tohto centra sa tam snažia pracovať na množení a chránení vzácnych zvierat. Iné zoologické záhrady vo svete majú možnosť prenajať si od čínskeho strediska jeden alebo viacero kusov. No v prípade, ak vo svojom novom domove panda porodí, mláďatko sa automaticky stáva majetkom čínskeho zariadenia a po určitom čase sa musí vrátiť do Chengdu. Výskumné centrum je prístupné pre verejnosť. Môžete si tam pozrieť nielen tieto rozkošne nemotorné zvieratká, ale dozvedieť sa aj všetky podstatné informácie o ich živote a chove.

 

Tradičné záhrady v Suzhou

Celá táto oblasť patrí k historickým klenotom Číny. Pôvodne sa v Suzhou venovali výrobe hodvábu. Potom zaujali vďaka systému kanálov, ktorý pripomína európske Benátky. Aj v Číne sa môžete plaviť v malých loďkách a pozerať si krásy tohto mesta. Najväčšiu slávu im však priniesli tradičné záhrady v ázijskom štýle. Dodnes sa ich podarilo uchovať až 80. Niektoré z nich sú menšie a keď chcete navštíviť tú najkrajšiu z nich, mali by ste zájsť do Záhrady skromného hodnostára.

 

Jaskyne Lung-men

Tieto jaskyne sú fantastickým dôkazom o tom, aké dokonalé majstrovstvo a trpezlivosť ovládali minulé generácie. Prvé práce na tomto rozsiahlom komplexe začali na konci 5. storočia. Postupne tam vybudovali 2000 jaskýň, ktoré slúžili ako malé svätyne na modlenie a meditovanie. Jednotlivé budovy boli zasvätené Budhovi, takže v celej oblasti nájdete mnoho sôch tohto svätca. Niektoré miestnosti predstavovali dobové chrámy. Jaskyne Lung-men sa nachádzajú priamo pri rieke, čo im dodáva ešte výnimočnejšiu atmosféru.

 

Kamenný les

Národný park Shilin sa rozprestiera na mieste, kde bolo pred miliónmi rokov more. Po jeho vyschnutí začalo postupne jeho dno zvetrávať. Keďže časť skál bola vytvorená z jemného piesku, vznikli tam jedinečné tvary, ktoré pripomínajú kamenný les. Podobne krásne lokality nájdete v celom parku, takže si rezervujte na jeho návštevu dlhší čas, aby ste ho mohli poriadne preskúmať. Do vybraných miest vás zavezú malé mikrobusy, ktorými sa jednoduchšie dostanete na začiatky vychádzkových trás.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa