Orientálna rozprávka s názvom Brunej

2018-07-28 00:00:01 |   |    | 

Brunej patrí k najbohatším krajinám sveta. Ich bohatstvo pramení zo zdrojov ropy a zemného plynu. Kvôli tomu boli dlhé obdobie kolóniou iných štátov, ale nakoniec sa im v roku 1959 podarilo vybojovať vnútornú autonómiu. Na čele krajiny stojí sultán, ktorý na každom kroku preukazuje veľkoleposť svojho majetku.



 

Bandar Seri Begawan

Pokiaľ sa o Dubaji hovorí ako o kraji zázrakov, ktorý dokázal len vďaka veľkému prínosu peňazí priniesť pre turistov fantastické atrakcie, Brunej je teda hotovou rozprávkou. Výkladnou skriňou ich bohatstva je hlavné mesto Bandar Seri Begawan. Oproti iným metropolám je rozlohou menšie, na architektonické zaujímavosti však podstatne bohatšie. Môžete si tam pozrieť napríklad najväčšiu vládnu budovu na svete, mešity s bohatou výzdobou alebo na informácie bohaté múzeum islamu. Nezabúdajte ani na tunajšiu znamenitú architektúru. Jednotlivé budovy hýria farbami a preukazujú spojenie ich dejín spolu s modernými trendmi v staviteľstve.

 

Kampung Ayer

Stačí nasadnúť do vodného taxíka a ako mávnutím čarovného prútika sa zrazu ocitnete v úplne inom svete. Kampung Ayer predstavuje tú časť Bruneja, ktorá vás dostane do minulosti tejto krajiny. Táto malá dedinka je jednou z najväčších pôvodných usadlostí s domami, ktoré sú postavené na vode a nad hladinou ich držia základy na vysokých koloch. Napriek tomu, že sa vláda snažila presťahovať obyvateľov do komfortnejšej zóny, nie všetci túto ponuku prijali. A práve vďaka nim sa podarilo uchovať peknú spomienku na pôvodný spôsob života v Bruneji.

 

Mešita sultána Omara Ali Saifuddina

Dominantou hlavného mesta je mešita, ktorá nesie pomenovanie po sultánovi Omarovi Ali Saifuddinovi. Jej výzdoba spája tradičné prvky islamskej kultúry s moderným pohľadom na túto vieru. Výstavba luxusne pôsobiacej budovy skončila v roku 1958. Najviac peňazí stálo ozdobenie striech, ktoré sú kompletne pozlátené. Súčasťou celého areálu je umelo vytvorená lagúna, ktorá pri mešite vytvára harmonickú atmosféru. Vstup do budovy je povolený aj neveriacim ľuďom, tí však musia splniť prísne podmienky týkajúce sa vhodného oblečenia. Prehliadka týchto priestorov je bezplatná.

 

Nočný trh Tamu Selera

V centre Bandar Seri Begawan nájdete množstvo luxusných reštaurácií. Môžete si tam pochutiť na najlepších špecialitách, ale tie vám neukážu pravú podobu domácej gastronómie. Aby ste sa dostali do blízkosti obyčajných obyvateľov, mali by ste si zájsť na nočný trh Tamu Selera. Ten ponúka typickú atmosféru ázijských kulinárskych štvrtí. V jednoduchých stánkoch a podnikoch s vonkajším posedením si môžete pochutnať na exotickom ovocí, zelenine, množstve morských živočíchov a rýb a korenistých chutiach tejto krajiny.

 

Plavba po rieke Brunej

V Bruneji nájdete tiež ojedinelý druh opíc, ktoré sú najlepšie viditeľné počas plavby po rieke Brunej. Kahau nosatý je známy kvôli zvláštnemu predĺženému nosu. V okolitých lesoch majú jedno z mála prirodzených miest na život na svete. Niektoré z nich sú už natoľko krotké, že sa pokojne priblížia k zvedavým turistom a pózujú im pred fotoaparátmi. Okrem týchto zvláštnych zvierat sa môžete tešiť na viacero malých brunejských dediniek, ktoré vám opäť ukážu ich tradičný spôsob života.

 

Park Pulau Selirong

Brunej je známy tiež vďaka nádherným prírodným oblastiam, ktoré ukazujú pravý pôvodný prales. Park Pulau Selirong môžete navštíviť len prostredníctvom plavebných tour. Z centra hlavného mesta sa tam dostanete loďou za 45 minút. So sprievodcom potom vstúpite do tunajšej verzie safari. Opäť sa môžete tešiť na opice kahau nosatý, ale aj na lemurov, krokodílov a vzácne druhy pestrofarebných vtákov. Celodenný výlet vás vyjde na približne 100 brunejských dolárov. Nezabudnite si so sebou zobrať repelent, pretože v tejto vlhkej oblasti sa veľmi dobre darí komárom, ktoré prenášajú rôzne choroby.

 

Sultánov palác

Palác Istana Nurul Iman bol postavený v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Oficiálne je najväčšou kráľovskou rezidenciou na svete, keď je trikrát väčší ako francúzsky Versailles. Bežne nie je prístupný pre verejnosť, ale pokiaľ by ste sa do Bruneja vybrali na konci ramadánu počas trojdňového sviatku Hari Raya Aidilfitri, dostanete sa aj do jeho interiérov. Vstup je vtedy bezplatný a môžete sa pokochať aspoň časťou honosných priestorov vykladaných zlatom a drahými kameňmi. Ak prídete do krajiny mimo tohto obdobia, môžete si ho pozrieť aspoň počas mestských plavieb z paluby výletných lodí.

 

Tipy a triky:

Doprava: Z Európy nemáte do Bruneja priame letecké spojenie. Vždy musíte absolvovať jeden prestup v Singapure, Dubaji alebo Kuala Lumpur. Spiatočná letenka vás v závislosti od akcií a spojov môže vyjsť od 700 eur vyššie.

Víza: Po dobu 90 dní sa môžete v Bruneji zdržiavať bez víz. Potrebujete len pas, ktorý bude platný ešte aj pol roka od vášho odletu domov.

Mena: Tunajšou menou je brunejský dolár. Za 100 dolárov zaplatíte približne 62 eur

Počasie: V krajine je tropické a vlhké počasie s vysokými teplotami. V čase od novembra do mája je tam obdobie monzúnových dažďov, v lete je zase veľmi horúco. Preto by ste si mali dovolenku naplánovať počas jari alebo jesene.

Bezpečnosť: Kriminalita je na veľmi nízkej úrovni a dovolenka v tejto krajine je bezpečná.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa