Andamanské ostrovy: Reportáž z dosiaľ neobjaveného raja

2018-05-23 00:00:01 |   |    | 

Biely piesok a tyrkysové more na pobreží, zelený dažďový prales vo vnútrozemí, to je typické pre nedotknutý raj Andamanských ostrovov. Roland Vízner s manželkou a dvoma malými deťmi na nich prežili 5 týždňov a precestovali ich od severu na juh a od západu na východ. Ako vyzerá realita indického raja? Ktoré sú najkrajšie miesta, ako sa na ne dostať a kde sa ubytovať? Na ktorých plážach budete sami a na ktorých si vás budú fotiť záplavy indických turistov? Čítajte ďalej...



 

Ako sa na Andamany dostať

Utrpenie štvordňovej plavby loďov s potkanmi a švábmi je dnes už našťastie minulosťou. S rozvojom nízkonákladových leteckých spoločnosti v Indii dnes už každá z nich do Port Blair, hlavného mesta Andamanských ostrovov, lieta. A vďaka konkurencii GoAir, IndoGo, Spice Jet, Air India a Vistara je spojenie časté a ceny rozumné. Aj v sezóne je cena jednosmernej letenky z Dillí okolo 80, maximálne 100 eur. Letieť z Kalkaty alebo Chennai je ešte lacnejšie.

Aj keď Thajsko je geograficky bližšie, na Andamany sa zatiaľ lieta iba z Indie. Našťastie. Keď sem začnú lety z Thajska, Malajzie či Singapuru, príde na Andamany masívny turizmus. Navštívte ich skôr, než sa to stane.

 

Povolenie na vstup

Andamanské a Nikobarské ostrovy sú stále územím, na ktoré nestačí indické vízum a vyžaduje sa osobitné povolenie, zvané Restricted Area Permit. No nemajte obavy, dostanete ho na letisku hneď po prílete do Port Blair. Andamanských a Nikobarských ostrovov je spolu 572, no váš permit dovoľuje navštíviť len 23 - 24 Andamanských ostrovov. Nikobary sú pre návštevy uzvreté úplne.

 

Pláže, dažďové pralesy, pôvodné etniká a podmorský svet

Čo na Andamanoch navštíviť a ktoré sú najatraktívnejšie miesta? Za 5 týždňov sa nám podarilo spoznať 12 ostrovov. Súostrovie ponúka nielen šnorchlovanie, potápanie a nádherné pláže, ktoré môžete mať len pre seba. Môžete tu pozorovať, ako korytnačky kladú vajíčka a keď prídete v správnom čase, uvidíte, ako práve vyliahnuté malé korytnačky šprintujú do mora. Vrcholom vašej dovolenky môže byť kúpanie vo vodopáde, deň strávený na neobývanom ostrove alebo prechádzka sa po nádhernom pralese, či mangrovníkoch. Najlepšie všetko dohromady.

 

Kedy ísť a koľko času potrebujem?

Ideálna sezóna je od novembra do marca, podobne ako v Thajsku či celkovo juhovýchodnej Ázii. V tomto čase na Andamanoch takmer neprší a nie je príliš horúco ani vlhko. Zároveň čas od januára do marca je najlepší na pozorovanie korytnačiek. No nebránil by som sa návšteve ani v inom čase. Džungla bude zelenšia, vodopády mocnejšie a ani v období dažďov neprší celý deň.

Vzhľadom na vzdialenosti medzi jednotlivými ostrovmi a rýchlosťou dopravy je ideálne mať na návštevu Andamanských ostrovov tri týždne. No už za dva týždne stihnete väčšinu najatraktívnejších miest. Rýchlovku v podobe predĺženého víkendu alebo jedného týždňa neskúšajte. Andamany sú príliš veľké a príliš pekné. Oplatí sa venovať im viac čas.

Podrobný itinerár, ako si rozdeliť čas a ako stráviť týždeň, dva či tri, nájdete na našom blogu http://eagleflyfree.com/sk/andamanske_ostrovy/ako-naplanovat-cestu-na-andamanske-ostrovy/.

 

Doprava - loďou a autobusom

Ak trpíte morskou chorobou, zoberte si tabletky, cestovaniu loďami či trajektami sa nevyhnete. My s manželkou morskou chorobou trpíme a môžeme čestne vyhlásiť, že až také strašné to nebolo. Keď sa pod loďou začnú hojdať vlnky, treba sa rýchlo dostať do horizontálnej polohy. Preto si zoberte karimatku, na palube niektorých lodí si budete vedieť na ňu ľahnúť. Turisticky rozvinuté ostrovy ako Havelock a Niel sú vzdialené dve hodinky plavby. Na Severný alebo na Malý Andaman ale pôjdete 10 až 13 hodín. Tam odporúčame vziať si nočnú loď, zarezervovať kajutu a dobre sa vyspať.

Andamany sa dajú vidieť aj z autobusu. Severný Andaman je s Port Blair spojený cestou s názvom Andaman Trunk Road, ktorú denne brázdi zopár autobusov. Za 13 hodín úmornej jazdy sa viete dostať až na sever, do mesta Diglipur. Cestou je však množstvo miest, kde môžete vystúpiť a cestu si rozdeliť na viacero častí. Ak pôjdete autobusom, určite nevynechajte mangrovníky a korytnačky v Dhaninalah na Strednom Andamane.

Severný Andaman je jeden z najatraktívnejších ostrovov súostrovia. Nájdete tu najvyšší vrch súostrovia Saddle Peak. Chodník k nemu cez dažďový prales na pobreží mora ponúka ten najkrajší a najjednoduchší pochod džungľou. Romantické ostrovy Ross a Smith sú spojené pieskovou dunou, po ktorej môžete presť pešo z jedného ostrova na druhý. Romantika ako z rozprávky. Keď k tomu pridáme hniezdiace korytnačky a možnosť hrať sa na Robinsonov na neobývanom ostrove Cragy, Severný Andaman a jeho okolie sú to najlepšie, čo sa na Andamanských ostrovoch dá vidieť.

Podrobne o doprave na súostroví si môžte prečítať na našom blogu http://eagleflyfree.com/sk/andamanske_ostrovy/.

 

Ubytovanie na súostroví

Na Andamanských ostrovoch je ubytovanie veľmi rôznorodé: od chatiek s bambusovými stenami s matracom na hlinenej dlážke a cenou niekde od 6 - 7 eur na noc až po luxusné ubytovanie a s cenovkou vysoko nad 100 eur. Malý Andaman je najlacnejší (6-7 €/noc pre dvoch) a v Kalipure na severe je tiež ponuka rozumného ubytovania za adekvátne ceny (15-20 €/noc pre dvoch).

Ubytovanie na ostrovoch, kam chodia všetci indickí turisti, je v pomere k jeho kvalite drahé. Ubytovanie na ostrove Havelock je v sezóne peklo a na ostrove Niel tiež. Ceny vysoké, kvalita nízka. Naše úprimné varovanie znie: ak si niekto na Havelocku pýta 50 až 100 euro na noc, ešte to neznamená, že ponúka dobrú kvalitu. Čítajte recenzie a snažte sa zarezervovať si dobré ubytovanie dlho dopredu.

No pozor, na Andamanoch poriadne nefunguje internet. Preto veľké množstvo ubytovania je stále offline. Môžno skonštatovať, že tí, čo sú offline, sú obvykle lacnejší ako tí, čo sú online. Preto ak máte čas, hľadajte ubytovanie, čo nie je v ponuke rezervačných portálov.

 

Jediné miesto na svete

Andamany sú jediné miesto na svete, kde odporúčame bývať v štátom vlastnených a spravovaných hoteloch. Na mnohých miestach súostrovia je štátne ubytovanie prekvapivo kvalitnejšie ako súkromné a zároveň je za lepšiu cenu. Táto rada platí v podstate všade okrem Port Blair, kde je dostatočná konkurencia súkromného ubytovania. Podrobnejšie informácie nájdete v našom blogu „S dvoma deťmi do Indie“ (http://eagleflyfree.com/sk/category/s-dvoma-detmi-do-indie/), kde popisujeme naše každodenné zážitky.

 

Záver: Choďte, kým nie je neskoro

Andamany sú ďalej a vyžadujú viac času na na návštevu ako napríklad Maledivy. No príroda a diverzita súostrovia zabezpečí, že sa tu určite nebudete nudiť. A keď sa vyhnete miestam, ktoré sú plné indických turistov, budete mať Andamany iba pre seba. Ak chcete zažiť jedno z posledných miest na planéte, čo sú ľahko dostupné, pomerne lacné a zároveň do veľkej miery nedotknuté, neváhajte. India rastie rýchlo a jej stredná vrstva ešte rýchlejšie. Keď si predstavíte, že jedného dňa by čo len jedno percento indickej populácie malo navštíviť toto súostrovie, romantike bude koniec.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Roland Vízner
Zdroj: Roland Vízner

Hodnotenie článku:
4.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa